Една година по-късно: Как Давиде Астори остана завинаги част от Фиорентина?


Една година по-късно: Как Давиде Астори остана завинаги част от Фиорентина?
Снимка: Getty Images/Guliver

4055 0

Точно преди една година на 04 март 2018 г., италианският и световен футбол бе разтърсен от ужасяваща новина. Капитанът на Фиорентина Давиде Астори почина в съня си в хотела на "виолетовите" часове преди срещата от поредния кръг в Серия А срещу Удинезе.

Футболният свят остава потресен, мачовете от Серия А и Серия Б са отменени, хиляди съболезнователни писма политат към пощенската кутия на почерненото семейство. Бившите съотборници на Астори Диего Лопес и Карлос Санчес колабират при научената новина. Италия потъва в скръб.

При направената аутопсия става ясно, че Астори е починал от сърдечен удар. Последва погребението на защитника, а седмица по-късно съотборниците му трябваше да подновят битката в Калчото. Те все още бяха в шок от случилото се, но въпреки това стигнаха до победа над Беневенто. Тази среща на "Артемио Франки" обаче никога няма да бъде забравена. Целите трибуни бяха покрити в лилаво и бяло. Множество хореографии -  изцяло посветени на загубения капитан - феновете създадоха незабравима атмосфера в този труден момент. Но как всъщност футболисти и треньори се справиха с тежкия момент?

"Ciao, Davide"

Не само тимът на Фиорентина бе почернен от случката. Играчите от Серия А не можеха да опишат случилото се. При подновяването на мачовете в Италия на 9, 10 и 11 март, всички играчи бяха облечени с тениски "Ciao, Davide" под екипите си.

"Мач, обладан изцяло от скръб"

Първата среща на Фиорентина след трагичния инцидент бе на 11 март срещу Беневенто, но това не беше просто един домакински мач. В 13-ата минута на срещата съдията прекъсна двубоя, за да може всички на "Артемио Франки" да отдадат почит на починалия италиански футболист. Най-върлите фенове на тима опъват огромен плакат, на който пише "Davide", а хиляди лилави и бели балони политат към небето. 

Единственото попадение бележи Витор Уго. Играчът застава на мястото именно на Давиде Астори, като играе с номера на италианеца (13), но обърнат наобратно (31). След отбелязания гол той посвещава попадението изцяло на 31-годишния капитан, като дори отдава почит пред снимка на Давиде Астори.

Татуировки в чест на Астори

След ужасяващата новина бившият съотборник на Астори Федерико Бернардески си татуира номера на защитника на ръката си. Същото прави и треньорът на "виолетовите" Стефано Пиоло, който запазва завинаги надписа "DA13", след като го татуира на рамото си.

Трагедия, която се усеща в цяла Италия

Смъртта на Астори остава голяма дупка и в националния отбор на Италия. През март тимът играе контрола с Аржентина, в която е почетена паметта на загиналия бранител. "Скуадра Адзура" се появяват на игрището с екипи с №13, на които пише "Давиде и №13 винаги ще останат с нас".

"Davide è sempre con noi"

И до днес Астори остава част от съблекалнята на своя тим. Неговият екип все още е част от общата съблекалня на мъжкия тим, а шкафчето му не е пипано от никого. Феновете пък не са спирали да отдават нужната почит в 13' на всеки мач, а най-често чуваната реплика около "Артемио Франки" е "Davide è sempre con noi" - "Давиде винаги ще бъде с нас".

РАЗСЛЕДВАТ ДВАМА ЛЕКАРИ ЗА СМЪРТТА НА ДАВИДЕ АСТОРИ

Битката за запазването на специалната капитанска лента

След смъртта на своя капитан, от Фиорентина създадоха специална капитанска лента, на която са инициалите и номера на Астори. През лятото на 2018 година обаче от федерацията в Италия обявяват, че всички капитани трябва да бъдат с еднакви ленти на ръцете си. От Фиорентина това е прието тежко, а играчите казват, че лентата няма да бъде сменяна и ако се наложи, играчите ще събират пари от заплатите си и ще плащат глобите. В крайна сметка ръководството на федерацията прави компромис и лентата остава непокътната.

Хореографията в 1/2-финалната среща за Купата на Краля

Почти година след смъртта на Астори тимът стигна до 1/2-финал за Купата на Италия, където се изправи срещу Аталанта. Отново феновете на тима впечатлиха с хореография, като стадионът бе облечен в лилаво, а в сектора с най-върлите запалянковци се вееше капитанска лента, но в огромен размер.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички