Халанд блесна, но хеттрик на Левандовски беляза Der Klassiker!


Халанд блесна, но хеттрик на Левандовски беляза Der Klassiker!
Снимка: Gulliver/GettyImages

3708 0

Отборът на Байерн Мюнхен направи пълен обрат от 0:2 до 4:2 срещу Борусия Дортмунд в най-интересния мач от 24-ия кръг на германската Бундеслига. Ерлинг Халанд реализира два гола в първите девет минути на срещата (2 и 9), за да даде комфортен аванс на вестфалци, ала два гола на Роберт Левандовски до почивката изравниха резултата (26, 44). В 89-ата Леон Горетцка вкара трети гол за домакините, който бе полемичен заради нарушение при отнемане на топката от Лерой Сане към Емре Джан, а минута по-късно Роберт Левандовски оформи своя хеттрик на „Алианц Арена”.

За първи път в богатата история на Der Klassiker пък се видя обрат за един от двата отбора, след като съперникът води с два гола разлика.

Така Байерн си върна водачеството във временното класиране в елита на Германия, като Байерн е с 55 точки, две повече от РБ Лайпциг (53). Борусия Дортмунд пък остава шести с 39 точки и определено отборът ще трябва да се бори сериозно за осигуряването си на място в Топ 4.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Борусия стартира изключително силно двубоя и успя да излезе напред в резултата още във втората минута и то с първия удар към някоя от двете врати. Тома Мюние прати топката към границата нанаказателното поле, където Жером Боатенг не успя да изчисти добре, след което Томас Дилейни намери с дено докодване Ерлинг Халанд. Нападателят шутира, получи се рикошет в Боатенг и топката влетя в долния ляв ъгъл на Мануел Нойер - 0:1.

Последваха опити на Байерн да притисне съперника, но в 9-ата минута контраатака на гостите завръши с второ попадение, което пак беше реализирано от норвежеца. Този път той вкара на празна врата след подаване на Азар. Гостите организираха нова отлична контраатака в 25-ата минута, като остана само Тома Мюние да подаде към оставения сам пред вратата Халанд, но пасът не беше точен.

В 27-ата минута баварците намалиха пасива си срещу Борусия. Лерой Сане финтира Шулц вдясно и центрира по земя в наказателното поле за Левандовски, който отблизо насочи топката във вратата на вестфали за 1:2.

В 42-ата минута Махмуд Дахуд настъпи Кингсли Коман в наказателното поле, но първоначално реферът не отсъди дузпа. Той отиде да прегледа мониторите на ВАР и Байерн получи дузпа. Лева хладнокръвно изпълни наказателния удар и възстанови равенството - 2:2.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Второто полувреме също започна с шанс за Борусия, който обаче този път не завърши с гол. Азар получи шанс да стреля с десния крак, но топката мина встрани от вратата, пазена от Нойер.

Байерн можеше да излезе напред в 48-ата, когато вратарят на Дортмунд Марвин Хитц не улови кълбото в лесна ситуация. 

След точно час игра Лерой Сане бе изведен в наказателното поле на Байерн. Загаду затвори шанса за удар пред германското крило на мюнхенци, който върна топката назад за Левандовски, чийто удар обаче бе прекалено неточен и топката отлетя аут.

Баварският гранд наложи териториален натиск в хода на втората част, а гостите от Борусия се върнаха дълбоко в своята половина. Четвърт час преди края Серж Гнабри шутира силно от дъгата на наказателното поле, а топката рикошира в крак на бранител от "жълто-черните", ала стражът Хитц улови.

Домакините продължиха да пресират своя съперник по крилата, като хората на Ханзи Флик разчитаха на центрирания към Левандовски, но отбраната на дортмундци се справяше и резултатът се запазваше 2:2. Пет преди края Джуд Белингам блокира изстрел на Леон Горетцка след груба грешка от отбраната на Борусия, след което последва удар с глава на Гнабри, но Мюние отклони в корнер.

В 89-ата минута Сане фаулира Емре Джан в средата на терена, но реферът не отсъди фаул, а от последвалата атака шампионът направи пълен обрат за 3:2. Тома Мюние "свали" топката за Леон Горетцка, който с хубав удар с десния крак изведе Байерн напред. Секунди по-късно пък Роберт Левандовски вкара своя гол №31 през сезона, покачвайки аванс на мюнхенци.

СЪСТАВИ

Байерн Мюнхен: Нойер, Зюле, Алаба, Дейвис, Боатенг, Кимих, Горецка, Мюлер, Коман, Сане, Левандовски

Борусия (Дортмунд): Хитц, Хумелс, Загаду, Шулц, Мюние, Дилейни, Джан, Дахуд, Азар, Ройс, Халанд

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Този сезон изглежда сякаш ще се различава от последните два в Бундеслигата, тъй като Борусия Дортмунд няма да е отборът, който се е доближил най-много до хегемона Байерн. "Жълто-черните" изостават на цели 13 точки от върха, на който отново са се качили баварците.

Байерн е убедителен лидер с 52 пункта от 23 изиграни срещи. РБ Лайпциг е най-близо до него, като изостава със само две точки. След това следват Волфсбург (45 точки) и Айнтрахт (42 точки), като Борусия трябва да подобри представянето си, ако иска догодина да попадне в груповата фаза на Шампионска лига.

Все пак трябва да се отбележи, че в последните мачове Борусия Дортмунд се подобри значително и записва по-добри резултати. При Байерн пък се забелязаха леки колебания след двата поредни мача без победа (равенство с Арминия и загуба от Айнтрахт), но последваха 4 гола срещу Лацио и още 5 срещу Кьолн, които върнаха увереността на баварската машина.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички