Победи за Дортмунд и Леверкузен срещу преки съперници, общо 9 гола след 1-вите 4 мача


Победи за Дортмунд и Леверкузен срещу преки съперници, общо 9 гола след 1-вите 4 мача
Снимка: Getty Images/Guliver

3831 0

 

Борусия Дортмунд затвърди второ си място във временното класиране на Бундеслигата, след като победи Волфсбург с 2:0. "Жълто-черните" бяха далеч от високото темпо, на което са способни, и записаха сравнително пестелива победа. Възможна причина за това е голямото дерби срещу лидера Байерн Мюнхен, което предстои след 3 дни. При победа Шалке 04 ще измести "вълците" от 6-ото място.
Първото полувреме премина под контрола на Борусия Дортмунд, като Волфсбург играеше рядко с топката, а когато го правеше - я губеше бързо. Оборотите бяха по-ниски, като нямаше нито едно чисто положение освен попадението на Герейро в 32-рата минута.
Втората част бе по-различна. "Вълците" излязоха "настървени" и дори контролираха събитията на терена за немалък период. Разбира се, това отвори вратите за най-силното качество на гостите - контраатаките. След няколко неуспешно осъществени се стигна до 78-ата минута, когато появилият се Джейдън Санчо асистира към Хакими, който удвои преднината и оформи крайния резултат

Борусия Дортмунд затвърди второ си място във временното класиране на Бундеслигата, след като победи Волфсбург с 2:0. "Жълто-черните" бяха далеч от високото темпо, на което са способни, и записаха сравнително пестелива победа. Възможна причина за това е голямото дерби срещу лидера Байерн Мюнхен, което предстои след 3 дни. При победа Шалке 04 ще измести Волфсбург от 6-ото място.

Първото полувреме премина под контрола на Борусия Дортмунд, като "вълците" играеха рядко с топката, а когато го правеха - я губеха бързо. Оборотите бяха по-ниски, като нямаше нито едно чисто положение освен попадението на Герейро в 32-рата минута.

Втората част бе по-различна. "Вълците" излязоха "настървени" и дори контролираха събитията на терена за немалък период. Разбира се, това отвори вратите за най-силното качество на гостите - контраатаките. След няколко неуспешно осъществени се стигна до 78-ата минута, когато появилият се Джейдън Санчо асистира към Хакими, който удвои преднината и оформи крайния резултат.

В другото дерби от кръга намиращият се в приказна форма Байер Леверкузен продължи полета си, след като победи третия в класирането Борусия Мьонхенгладбах с 3:1 като гост. Поражението може да свали Борусия чак до 5-ото място (в момента остава на 4-о), ако Лайпциг спечели своя двубой.

Две попадения на Хаверц и едно на Бендер осигуриха успеха за "аспирините" срещу коравия Гладбах, който стигна до почетно попадение чрез Тюрам. Страхотна битка между двата тима, но Леверкузен заслужено отнесе 3-те точки.

И Фрайбург, и Хофенхайм пропуснаха да се доближат до Волфсбург и да се възползват от грешката на "вълците" въпреки наглед лесните си опоненти - съответно Вердер Бремен и Падерборн - 2 тима от зоната на изпадащите. Фрайбург дори загуби от Вердер, докато Хофенхайм стигна само до точка срещу Падерборн.

 

Борусия Мьонхенгладбах - Байер Леверкузен 1:3 (7' 0:1 Хаверц; 52' 1:1 Тюрам; 56' (дузпа) 1:2 Хаверц; 81' 1:3 Бендер)

Фрайбург - Вердер Бремен 0:1 (19' 0:1 Битенкурт)

Падерборн - Хофенхайм 1:1 (4' 0:1 Сков; 9' 1:1 Србени)

Волфсбург - Борусия Дортмунд 0:2 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Домакините започнаха много агресивно двубоя, но въпреки това през първите 10 минути нямаше по-опасна ситуация за един от двата тима. Дортмунд владееше повече топката, но "вълците" се представяха на ниво в защита и не допуснаха ситуация пред вратата.

В следващите минути нещата на терена се промениха и домакините понамалиха пресата, с която измъчваха своите гости. Дортмунд постепенно взима контрол над двубоя. През 16-ата минута се стигна до първи удар към една от двете врати, след като Торган Азар опита техничен удар от границата на наказателното поле. Изпълнението, което бе с по-слабия му ляв крак, не бе никак лошо, но мина покрай вратата на Кастеелс.

В 25-ата минута 3-ото центриране от страна на футболистите на Волфсбург най-сетне намери целта си, но топката дойде неудобна за Вегхорст, който игра с нея, но нито я свали за съотборник, нито я изпрати към вратаря, а вместо това - тя излезе в аут.

0:1! В 32-рата минута Борусия Дортмунд излезе напред в резултата. Хакими чудесно изведе Азар отдясно в противниковото наказателно поле, вторият пусна успоредна топка, с която Холанд се размина. Тя обаче продължи своя път и стигна до Герейро, който на опразнената врата, от непосредствена дистанция нямаше как да сбърка!

След попадението нищо на терена не се промени. Гостите продължиха да контролират повече топката, но без да създават убийствени атаки. Волфсбург губеше лесно топката без да създава каквито и да е атаки. Няколко минути преди края на полувремето Азар имаше възможност да удвои преднината на своя тим, но стреля в аут от границата на наказателното поле по земя. Изпълнението бе трудно и от движение. До края на частта не се случи нищо по-интересно.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 48-ата минута домакините изпуснаха най-чистото положение в мача. Щефен се оказа сам срещу Бюрки, като имаше време да отправи неспасяем удар, но вместо това не оцели вратата, като топката "облиза" гредата и излезе в аут. Страхотен шанс и огромен пропуск.

"Вълците" играят по-добре през тази втора част, въпреки че Дортмунд все още е по-активният. В 61-ата минута можеше да се стигне го попадение във вратата на гостите, след като появилият се в центъра на отбраната Емре Джан се подхлъзна. Топката стигна обаче удари в тялото играч на Волфсбург, точно пред Бюрки.

Само минута по-късно именно стражът на Дортмунд отрази изключително мощен и красив удар от въздуха от средна дистанция. Топката е мокра поради дъжда, който се изсипва, но въпреки това изпълнението бе точно в ръцете на Бюрки, който изби успешно. Заформя се нещо като натиск от страна на Волфсбург.

Натискът на домакините продължи, но при една контраатака в 70-ата минута Дортмунд можеше да удвои аванса си. Отново Герейро се озова на стрелкова позиция леко встрани от вратата, но ударът му по диагонала мина покрай вратата. Играч на Волфсбург е отклонил топката, което води до корнер, който обаче не помага особено на гостите и резултатът се запазва.

78' - 0:2! Въпреки продължаващия подем за Волфсбург играчите на Дортмунд използваха едно от най-силните си оръжия - контраатаката. Бърза комбинация, след която Джейдън Санчо напредна пред противниковото наказателно поле, увлече защитниците, след което комбинира с Ашраф Хакими, който не сбърка.

В 82-рата минута появилият се като резерва Клаус бе директно изгонен от главния съдия. Това е първият червен картон в Бундеслигата след подновяването на сезона. До края на двубоя темпото значително спадна и двата тима доиграха срещата.

СЪСТАВИ:

Волфсбург - Борусия Дортмунд

Волфсбург: Кастеелс, Брукс, Понграчич, Русийон, Мбабу, Шлагер, Щефен, Мехмеди, Арнолд, Гинчек, Вегхорст

Борусия Дортмунд: Бюрки, Хумелс, Пишчек, Герейро, Хакими, Аканджи, Брант, Дахуд, Дилейни, Азар, Холанд

Борусия Мьонхенгладбах - Байер Леверкузен

Борусия Мьонхенгладбах: Зомер, Бенсебайни, Лайнер, Елведи, Гинтер, Щробл, Хофман, Нойхауз, Емболо, Тюрам, Плея

Байер Леверкузен: Храдецки, Тапсоба, Драгович, Вайзер, Бендер, Диаби, Демирбай, Арангис, Синкгравен, Белараби, Хаверц

Фрайбург - Вердер Бремен

Фрайбург: Шволов, Гюнтер, Гулде, Кох, Шмид, Хаберер, Грифо, Хьофлер, Салай, Хьолер, Петерсен

Вердер Бремен: Павленка, Мойсандер, Велкович, Фридъл, Фогт, Селасие, Егещайн, Битенкурт, Рашица, Клаасен, Сарджънт

Падерборн - Хофенхайм

Падерборн: Цингерле, Шонлау, Драгер, Хюнемейер, Колинс, Прьогер, Холтман, Джазула, Василиадис, Антуи-Аджей, Србени

Хофенхайм: Бауман, Кадерабек, Бичакчич, Хюбнер, Пош, Цубер, Руди, Грилич, Баумгартнер, Бебу, Сков

ПРЕДИ ДВУБОИТЕ:

Борусия Мьонхенгладбах - Байер Леверкузен

Два от най-вълнуващите отбори в Германия. Домакините влизат като лек фаворит, а при добро стечение на обстоятелствата и в мача на Борусия Дортмунд, Мьонхенгладбах може да излезе на 2-рото място и да се доближи на 3 точки от лидера Байерн Мюнхен. Въпреки това, формата на 3-тия във временното класиране е далеч от тази, която Байер Леверкузен демонстрира. "Аспирините" имат 7 победи от 9 мача в Бундеслигата от началото на годината, като освен това се представят на ниво и в Европа (където са на осминафиналите в Лига Европа и спечелиха първия двубой с 3:1 срещу Рейнджърс), и за Купата на Германия (където са се класирали за полуфиналите). При победа Леверкузен ще изпревари днешния си съперник и може да се окаже 3-и след този кръг.

Волфсбург - Борусия Дортмунд

Другото дерби на кръга между отбори от топ 6. 6-ият приема 2-рия във временното класиране, а разликата между двата тима е цели 15 точки. Домакините се представят колебливо, като имат 4 победи в последните 9 мача от Бундеслигата през тази година. Отборът е на осминафиналите в Лига Европа, където загуби първия мач с 1:2 от Шахтьор Донецк. Дортмунд се намира в убийствена форма като има 8 победи от 9 мача през тази година в Бундеслигата. След отпадането от Купата на Германия (загуба с 3:2 от Вердер Бремен) и от Шампионска лига (от ПСЖ след общ резултат 2:3) Дортмунд ще съсредоточи всички сили върху Бундеслигата, където изостава с 4 точки от хегемона Байерн Мюнхен.

Фрайбург - Вердер Бремен

Гостите са в зоната на изпадащите и ще търсят точките при визитата на намиращия се на 7-ото място Фрайбург. Домакините обаче са само на 2 точки от място, което дава право на участие в Европа. Фрайбург е фаворитът на букмейкърите за този двубой, но в никакъв случай не трябва да отписваме Вердер Бремен.

Падерборн - Хофенхайм

Домакините са последният тим в подреждането и са на цели 10 точки от мястото, което осигурява спасение и място в елита. Изглежда почти сигурно изпадането на Падерборн. Хофенхайм, пък, е 9-и, но е само на 4 точки от 6-ото място, което дава право на участие в Европа, така че има да гони своите цели. Очаквано - гостите са фаворит на букмейкърите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички