Щиндъл - играчът, който стана национал на 28 и донесе титлата на Германия


Щиндъл - играчът, който стана национал на 28 и донесе титлата на Германия
Снимка: Getty Images/Guliver

2348 0

Преди този сезон фамилията Щиндъл бе позната само на феновете на Бундеслигата. Реално полузащитникът се разкри едва в Борусия (Мьонхенгладбах) под ръководството на бившия ѝ треньор Андре Шуберт. Той смени позицията на Ларс и го изнесе от опорната зона в нападението, в дует с бразилеца Рафаел. И тогава се започна.

През сезон 2015/16 Щиндъл вкара 7 гола и даде 10 асистенции в Бундеслигата, през миналата кампания вкара 18 гола във всички турнири (в това число и хеттрик във вратата на Фиорентина, който изведе Мьонхенгладбах до 1/8-финалите на Лига Европа).

От този сезон Щиндъл е капитан на Борусия. И то абсолютно заслужено. Феновете от Мьонхенгладбах си спомнят как в началото на сезона полумъртвата Борусия се опита да покаже достойнства в Бундеслигата и в Шампионска лига, но беше закована от Манчестър Сити (0:4) и Шалке 04 (0:4). Един от малцината, които се бориха в тази ситуация докрай беше именно Ларс.

Позицията на Борусия в таблицата започна да се променя след идването на новия треньор Дитер Хекинг. Щиндъл дълго разговаря с треньора и получи пълното му доверие. В резултат на това този сезон Ларс стана голмайстор на тима с 11 попадения.

Ларс Щиндъл съвсем не прилича на типичния футболист от 2017 г. Той, известен в Германия играч, се обявява срещу намесата на социалните мрежи във футбола.

"Имам само акаунт в Туитър. Създадох го, за да разговарям с феновете след поредния мач", разкрива той.

А да се разбере с феновете Ларс умее. Още когато играеше в Хановер, той е бил свързващото звено между ръководството на клуба и ултрасите.

"Ултрасът - това не е насилие, както мнозина си мислят благодарение на медиите. На първо място това е единство на феновете, те създават чувство за общност", казва германецът.

През уикендите капитанът на Борусия посещава мачове на свои приятели в Регионалната лига на Германия и смята това за интересно. Трудно е да си представиш нещо подобно с играчи на Байерн или Дортмунд. Като запален фен на Карсруе, Ларс също следи и мъките на любимия си тим във Втора Бундеслига.

Щиндъл е може би един от най-недооценените футболисти в Бундеслигата. Той е на 28 години, но първия си мач за националния отбор изиграва само 2 седмици преди старта на Купата на конфедерациите.

А в шестия си мач за Германия вкара гола във финала.

"Благодарение на медиите децата са по-склонни да обръщат внимание само на суперзвездите, на Шампионска лига. Телевизията ги показва не само като футболисти, но и като поп звезди. Но се надявам, че връзките с регионалните отбори все още ги има. Децата трябва да обръщат внимание и на други фактори при избора на любим отбор, например, на традиците на Карсруе или на Борусия".

"Всички говорят за реформи, независимо дали става дума за Шампионска лига, или за играта като цяло. Вече е въведена технологията на голлинията. За мен това още е в границите на разумното, но винаги повтарям: оставете футбола такъв, какъвто е. Ако бъдат въведени и видеоповторенията, то Doppelpass може веднага да отпадне. Не останаха вече теми за дискусия в света на професионалния и любителския футбол, всички изведнъж станаха експерти".

"Аз се справям добре с факта, че не съм винаги на преден план. Това се отнася и за моята игра: не съм безполезен за отбора, но не играя кой-знае колко ефектно. Не вкарвам със задна ножица, например. Още като много млад винаги оставях в сянка, но тези, които изпъкваха, не успяха да стигнат до върха. Аз можах спокойно да се развивам стъпка по стъпка. Точно както и стилът ми на бягане: винаги по 12 км. на мач, но без нито един спринт", казва Щиндъл.

Източник: sports.ru

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички