Е, Пеп, какво избираш?


Е, Пеп, какво избираш?
Снимка: Guliver/GettyImages

2373 0

Една от основните трансферни спекулации, свързвани с лято 2016, не е на играч, а на треньор. Превърналият се в истинска икона още в самото начало на пътя си Хосеп Гуардиола все още не е наясно къде ще се озова след края на сезона. Пред него има три реални алтернативи, като все още няма индикации в коя посока ще поеме носителят на два трофея от Шампионска лига. Ето ги и вариантите:

Оставане в Мюнхен

Гуардиола е в отлична позиция в Байерн. Все още не е постигнал успехите на своя предшественик Юп Хайнкес, но направи нещо също толкова важно - подмлади състава. Неусетно, той подготви Байерн за ерата след Швайнщайгер, Кроос (вече трансферирани), Рибери, Робен и други, налагайки играчи като Дъглас Коста, Коман, Левандовски и други. Да, в Байерн все още има доста опитни футболисти, но Гуардиола определено и неусетно направи страхотна смяна на поколенията в Мюнхен, а в същото време отборът остана основен фактор в Германия и е редовен полуфиналист в Шампионска лига. Това е оценено сериозно от ръководството на тима, което му предлага нов 3-годишен договор на стойност 17 милиона евро на сезон. Пеп обаче няма време - той трябва да обяви пред ръководството какво ще прави преди Коледа. Това е крайният срок, поставен му от Карл-Хайнц Румениге и компания. Дали ще приеме? Със сигурност, но при условие че не го влечеше едно място - Манчестър.

Милионите, сигурността и шансът да напише история

От две години се тръби, че Хосеп Гуардиола ще премине на "Етихад". Причината е една и тя е Чики Бегиристайн, с когото изградиха непобедимия отбор на Барселона, който завладя футболните фенове в периода 2008-2012. Именно заради уволнението на Бегиристайн Гуардиола напусна "Камп Ноу" и в крайна сметка се озова в Байерн. Сега обаче двамата имат идея да възобновят партньорството си, за да издигнат Манчестър Сити до ранга на европейски гранд. "Гражданите" са отбор без особено популярна история и все още е гледан като отбор, изкован от катарски пари, появил се от нищото. Собствениците на клуба искат да се наредят до отбори като Юнайтед, Арсенал и Ливърпул на домашно равнище, както и до европейските колоси Барселона, Реал, Байерн и други. Именно в лицето на Хосеп Гуардиола "гражданите" виждат човека, който може да осъществи този дългосрочен проект. И подобно партньорство изглеждаше почти сигурно през миналото лято, но сега нещата са на кантар. Защото...

Зовът на емблематичния "Олд Трафорд"

Закъсал гранд без голям успех след отказването на легендарния мениджър. Двама души вече се провалят в мисията си да върнат Манчестър Юнайтед под ярките прожектори, но и Девид Мойс, и Луис Ван Гаал претърпяха крах. Холандецът също така не е и дългосрочно решение на "червените дяволи" за наследник на Сър Алекс Фъргюсън, поради което се зароди и идеята... защо да не пробваме с Пеп?

Освен че е отличен треньор, Гуардиола изповядва цялостна философия, базирана върху любимата на милиони игра. Постигнал е куп успехи, и като играч, и като треньор, и още когато Сър Алес се отказваше изглеждаше неизбежно Гуардиола да го наследи. Това не стана, но сега тази идея е реалност. Ръководството на Манчестър Юнайтед вече е в контакт с Пеп, който според немски източници рязко е сменил категоричното си решение да отиде в Сити. В момента Гуардиола е силно раздвоен - дали да осъществи един нов проект, в който няма история, срещу която да се състезава, и само трябва да гради. Или да избере да премери сили с най-емблематичния мениджър в последните 30 години във футбола на едно легендарно място - "Театъра на мечтите".

Е, Пеп, какво ще бъде?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички