2019 година и Байерн Мюнхен: Столът на Краля се разклати, близо ли е краят на царуването?


2019 година и Байерн Мюнхен: Столът на Краля се разклати, близо ли е краят на царуването?
Снимка: Getty Images/Gulliver

821 0

В последно време немското първенство е едно от тези, които имат явен фаворит още преди самото начало. Почти всеки път прогнозата се сбъдва и той завоюва поредна титла. Всяка година Байерн Мюнхен е главният заподозрян да спечели Бундеслигата. От 2013 г. насам баварците неизменно го правят, а вече изминалата футболна 2019 г. им донесе 7-ата поредна. Тя обаче бе различна от предишните шест.

Бърза справка за точковата преднина, с която най-титулувания немски отбор завършва пред своите конкуренти от 2013-та насам. Първо разликата е главозамайващите 25 точки, което е и върхът на тази своебразна класация. В хронологичен ред следват: 19 точки (2014 г.), 10 точки (2015 г.), 10 точки (2016 г.), 15 точки (2017 г.), 21 точки (2018 г.), 2 точки (2019 г.). Толкова нищожна е станала разликата, че до последно Борусия Дортмунд имаше възможността отново да наруши хегемонията на Байерн. Това не се случи. Засега.

От този сезон в клуба липсват фигури като Ариен Робен и Франк Рибери, които се превърнаха в неизменна част от отбора в продължение на дълги години. Хамес Родригес се върна в Реал Мадрид, след като му изтече наемът, а Матс Хумелс се завърна в Борусия Дортмунд. Свежи сили обаче замениха отсъстващите - Лука Ернандес, Бенджамен Павар, Филипе Коутиньо (под наем от Барселона) и Иван Перишич (под наем от Интер) бяха по-големите имена, които акостираха.

Още преди началото на новия сезон сякаш бе даден ясен знак, че немската машина не просто ще „буксува“, както през миналия сезон, а директно ще спука гуми. В двубоя за Суперкупата Дортмунд надделя с 2:0 и не позволи на Нико Ковач и неговите момчета да натрупат необходимото самочувствие преди сезона, който започна по-малко от две седмици по-късно. Първият двубой бе срещу Херта (който в момента е във втората половина на класирането и е съвсем близо до зоната на изпадащите) и завърши 2:2.

Последва разнообразен микс от разгромни победи, гарнирани с превъзходна игра, и меко казано неубедителни представяния и изпуснати точки. Достигнаха се отдавна забравени низини, когато отборът бе разгромен с унизителното 5:1 като гост на Айнтрахт Франкфурт (който в момента е във втората половина на таблицата). По ирония на съдбата това бе последният двубой начело на Байерн Мюнхен за Нико Ковач. След като хърватинът пристигна на „Алианц Арена“ именно от тима на Айнтрахт, „орлите“ своебразно го уволниха, след като и преди мача между двата тима мястото му изобщо не изглеждаше сигурно.

Тук възниква и проблемът с наставниците, защото след Хосеп Гуардиола, който се задържа за 3 години, но пое към Англия, след като му изтече договорът през 2016 г., до днес - Байерн Мюнхен е имал цели 4 различни треньори. Първо Карло Анчелоти за малко повече от година, след което клубната легенда Юп Хайнкес застана начело, укрепяйки ситуацията за няколко месеца, за да пристигне Нико Ковач, на когото бяха възлагани големи надежди. Стигна се обаче до вече споменатия кошмар срещу Айнтрахт и оттогава начело е Ханс-Дитер Флик (за когото се смята, че е временен вариант).

Флик започна повече от обещаващо, като записа две поредни победи в Бундеслигата с по 4:0, първата, от които, срещу Борусия Дортмунд. Феновете бяха обнадеждени, но и бързо свалени на земята след последвалите две загуби във вътрешното първенство от Байер Леверкузен и Борусия Мьонхенгладбах с 1:2. Все пак баварците завършиха годината с три поредни успеха в Бундеслигата, но ще зимуват на 3-ото място във временното класиране. Първи е Лайпциг, като тук е мястото и да признаем невероятното представяне на тима, който, ако продължи по същия начин, има всички шансове изненадващо да стане шампион (в момента е с 4 точки повече от Байерн). Втори е Борусия Мьонхенгладбах – с две повече от баварците.

За отбелязване е, че представянето на Байерн Мюнхен в Шампионска лига е на страхотно ниво. През месец март миналогодишното издание на европейския клубен турнир завърши разочароващо за баварците, след като отпаднаха още на осминафиналите от бъдещия носител на трофея – Ливърпул, с общ резултат 1:3. Тази година обаче Байерн е единственият тим, който е записал 6 победи от 6 мача в груповата фаза, включително два успеха над финалиста от миналото издание Тотнъм (единият със 7:2 като гост). На осминафиналите отборът ще срещне английския Челси, който е непредвидим със своето суперталантливо младо ядро.

Купата на Германия за 2019 г. също бе спечелена от Байерн след разгром над Лайпциг с 3:0. Този трофей няма как да топли привържениците на баварците. Те жадуват най-вече европейски успехи. В момента обаче дори този на домашната сцена не изглежда гарантиран, с оглед страхотното представяне на конкурентите и неубедителното такова на момчетата на Флик. В клуба се усеща и голяма зависимост от голмайстора Робърт Левандовски. Полякът не спира да бележи, с което дърпа тима си напред, но тук възниква въпросът какво би станало, ако 31-годишният нападател позагуби феноменалната си форма.

Байерн се намира в изключително нетипична позиция. Отборът е свикнал да си осигурява безпроблемно трофея от Бундеслигата (без последния сезон) и да съсредоточава по-голяма част от усилията си в заключителната фаза на Шампионска лига. Сега обаче не само, че двата турнира са негарантирани, но нещо повече – и двата изглеждат трудно постижими. Предстои да разберем дали баварският колос ще успее да се съживи и да удържи трона си в Германия под наплива на мотивираните съперници, а същевременно с това – дали ще успее да грабне трофея от Шампионска лига за първи път от 2013 г. насам, когато започна и доминацията в Бундеслигата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички