Роди се нов "Мбапе" във френския футбол. Той е на 13 г. и е... момиче


Роди се нов "Мбапе" във френския футбол. Той е на 13 г. и е... момиче
Снимка: принтскрийн

1613 0

Нов суперталант във футбола се е появил във Франция. Става въпрос обаче за момиче - 13-годишната Лиана Жозеф. Мнозина я определят за бъдещия Мбапе при жените. Момичето, което е с произход от Хаити, играе с момчета от своята възраст, тъй като бързо отчайва връстничките си и обира всички награди на детските турнири, в които участва.

Ето какво разказва за нея "Le Parisien":

Лиана играе при момчетата до 14 години на ФК Париж. Нападател е, 13-годишна. Тя е истински феномен и събужда алчността на големите френски женски клубове като Лион, ПСЖ, Бордо, Монпелие... "Тя има характер и това и послужи много за интеграцията ѝ при момчетата, спомня си Антонин Баз, нейният треньор във ФК Париж в периода 2016-2017 година. - Не правех разлика дали е момче, или момиче. Хората често ми казваха: "Много е силен твоят номер 10". Когато им отговорех, че не е той, а тя, оставаха смаяни".

Онези, които са я тренирали, вече не знаят бройката на турнирите, в които Лиана печели наградата за най-добър играч, когато е единственото момиче сред момчетата. "Преди 2 години в Купата на Данон при жените спечелихме с 3:0 срещу Лион и тя вкара хеттрик, спомня си Патрик Гобърт, президент на асоциацията на ФК Париж. - Всички ни питаха: "Откъде идва този извънземен? Хората от Лион никога не са виждали това за момиче на нейната възраст".

Нападателят е трето дете в семейство с шест деца - 4 момичета и 2 момчета. Баща ѝ Отлиндс Жозеф (40 г.) е бивш футболист на Париж Макаби, чичо ѝ Берли е професионалист. "Ние познаваме действителността във футбола и клопките, които трябва да избягваме, казва татко ѝ, който пристига във Франция от Хаити преди 10 години. - С момчетата тя винаги се чувстваше комфортно, защото е боец и има характер. От дете Лиана изобщо не осъзнава какво се случва около нея. За нея това е нормално. Играе и се забавлява. Искаме да продължи. Тук сме, за да я защитим".

Семейството е свикнало с големия интерес към Лиана, често получава питания от агенти и финансови оферти. "Но все още не сме подписвали с никого", казва бащата. Жозеф е смятана за бъдещия Мбапе при жените. На последните световни финали на Купата на Данон ФК Париж я дава назаем на Лион. Лиана става голмайстор на турнира и е избрана за най-добър играч.

"Тъй като е свикнала да играе с момчета, тя непременно е на върха, когато играе с момичета на нейната възраст, казва Антонин Баз. - Тя би имала потенциал да се развива вече при момичетата до 16 години". "Лиана ще отиде там, където се чувства най-добре. Това е най-важното за майка ѝ и за мен", казва Отлиндс Жозеф. Междувременно, стана ясно, че има и друг Килиан Мбапе, който също е футболист и е талантлив. Вижте историята му в този материал

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички