Ибрахимович: Животът ми е екшън, който тряба да бъде изигран от Сталоун


Ибрахимович: Животът ми е екшън, който тряба да бъде изигран от Сталоун
Снимка: Getty Images/Guliver

2312 0

По време на предсезонното турне в САЩ нападателят на ПСЖ и националния отбор на Швеция Златан Ибрахимович даде интервю за Sports Illustrated, в което разказа за отношенията си с Луис Ван Гаал, мечтата да спечели Европейското първенство във Франция и развитието на МЛС.

- Имате ли приятели сред американските спортисти?

- Не бих казал. Играл съм с Огучи Ониеву в Милан, но с него веднъж се сбихме (усмихва се). Това, между другото, беше голям бой, който ми достави удоволствие. Момчето е по-грамадно от мен и ми оказа достойна съпротива. В края на краищата, станахме приятели.

- Тоест, за да се сприятелите с някого, е нужно първо да се сбиете с него?

- (Смее се.) Понякога, да.

- Тогава кой спечели?

- Ако питате него, той ще каже, че е победил. Аз смятам, че го надвих. Нека приемем, че сме завършили наравно.

- Харесва ли ви да идвате в Америка?

- Да, харесва ми. Имам симпатии към Лос Анджелис, Маями и Ню Йорк. Това е съвсем друг свят. Като дете гледах много американски филми, и да видя всичко това на живо, е както казват, мечта, превърнала се в реалност.

- Кой ви е любимият американски филм?

- Харесвам много филми. Независимо от жанра. Когато един филм е хубав, ми допада.

- А какъв би бил филмът за вашия живот? И кой може да ви изиграе в него?

- Определено екшън. А за актьора, вероятно, Сталоун (смее се).

- Споменахте, че ви харесва Маями. Там, между другото, скоро ще бъде създаден нов клуб, който ще участва в МЛС, където дял ще притежава бившият ви съотборник от ПСЖ Дейвид Бекъм. Мислил ли сте за възможността някога да играете за него?

- Само ако съм първият, който той купи (усмихва се). Тава са само приказки, нека видим, какво ще се случи в бъдеще

- Поддържате приятелски отношения и с французина Тири Анри. Той харесва МЛС. Разказвал ли ви е за американската лига, нещо, което може да ви убеди да се преместите тук?

- Казвал ми е, че ако дойда в Америка, ще владея много топката. В Европа Анри никога не задържаше топката, налагаше се съотборниците му да тичат след него (смее се). МЛС се развива, става все по-добра лига. При вас играха Бекъм, Анри, сега дойде и Джерард. Смятам, че футбола или сокъра, както вие го наричате, става все повече и повече важна част от американския спорт. Иска ми се футболът в САЩ да достигне нивото, на което е в Европа, защото Америка се нуждае от това. С такива възможности, каквито притежавате, е задължително да имате силно първенство.

- По това време на година целият свят очаква гръмки трансфери. Вашето име се спрягаше за Манчестър Юнайтед. Разглеждахте ли възможността за играете за "червените дяволи" сериозно?

- Имам Дейвид Бекъм, защо ми е Манчестър Юнайтед? (смее се). Щастлив съм в ПСЖ, имам още една година договор с клуба. До момента върша отлично своята работа и съм в прекрасни отношения с ръководството. Много ми харесва градът, в който сега живея. Притежаваме наистина сирен отбор, за което съм доволен. Винаги съм казвал: "Никога не се знае какво ще се случи в бъдеще". Но в този момент аз съм играч на ПСЖ и моето бъдеще е предопределено. Повече нищо не мога да ви кажа по въпроса.

- Какви са в момента отношенията ви с мениджъра на Манчестър Юнайтед Луис ван Гаал?

- Не много добри. Той беше спортен директор в Аякс, когато аз играех там. И стилът му на работа не ми допадаше.

- Казвали сте, че той се отнася към играчите, като с малки деца, а не с възрастни. Това ли беше проблемът?

- Голям проблем.

- Това ли ви отказа от Манчестър Юнайтед?

- (Усмихва се) Той е професионалист и аз съм професионалист. Всеки от нас е длъжен да върши своята работа. Смятам, че сме имали много разногласия, но именно това ми харесва.

- С една дума, ви трябва предизвикателство?

- Да, на мен ми харесва подобен вид битка. Така се чувствам жив.

- Съотборниците ви обаче навярно са негодували?

- В крайна сметка всичко се свежда до това отборът да побеждава. Моята работа е да печеля трофеи. Печелил съм всички турнири, в които съм участвал, освен Шампионска лига. Никой не знае какво ще се случи в бъдеще, но до момента всеки сезон печеля по нещо. Докато печелиш, правиш хората щастливи. Всичко, което се случва по време на сезона, не е толкова важно, както отличията, които получаваш в неговия край.

- Сам казахте, че Шампионска лига е единственият турнир, който до момента не сте печелил. Имате ли усещането, че това може да се случи тази година?

- В Шампионска лига всичко се решава от малките детайли. Не винаги побеждава по-добрият. Тук всичко зависи от определените моменти и немалко късмет. Възможно е веднъж-дваж да се случи. Но дори и да не стане, аз имах страхотна кариера. Постигнах всичко, за което на времето можех само да мечтая. Сега това е реалност и съм повече от щастлив.

- До колко внимателно следихте скандалите във ФИФА?

- Въобще не съм се интересувал от тях. Задавали са ми много въпроси по темата, а аз дори не знам какво да кажа. Моята работа е да играя футбол и да доставям удоволствие на хората. А това, което се случва във ФИФА, не ме вълнува. Не е мой проблем.

- Все пак не ви ли безпокои бъдещето на ФИФА и световния футбол, като се има предвид какви скандали се разиграват там?

- Не е нужно. Аз работя на терена, а не в офис, където всички тези скандали имат място. За мен футболът е религия и всеки може да дойде и да донесе нещо свое. Главното е да обичаш играта.

- Швеция има отлични шансове да попадне сред финалистите на Евро 2016, което ще се проведе във Франция, където в момента живеете. Какво ще кажете по този въпрос?

- Да представлявам страната си във Франция, би било чудесно. А да спечеля европейското - още по-добре. Това е моята мечта, но дали ще се осъществи, не знам. Ще направя всичко по силите си.

- С какво се занимавате в свободното време?

- Имам две деца, две прекрасни момчета, две малки чудовища. Прекарвам времето си с тях, старая се да ги възпитавам. Освен това имам страхотна жена. Семеен човек съм и съм щастлив, когато те са щастливи. Опитвам се да правя така, че на тях да им е добре. В момента мога да кажа, животът се повтаря: Моите синове правят това, което аз правех, когато бях малък

- Кое е това нещо в детството ви, от което бихте искали да предпазите децата си?

- Моите родители направиха всичко по силите им за мен. За това съм им много благодарен. И станах този, който съм в момента, за което също им благодаря. Разбира се, моите деца в момента имат много повече възможности, от колкото съм имал аз навремето. Те опознават света по друг начин. В това е разликата. Но аз им налагам дисциплината, на която моите родители са ме възпитавали. Това е най-главното.

- Разпознават ли ви по улиците на Ню Йорк?

– Разпознават ме, но не знам дали са туристи или мести жители.

Блиц

– Лионел Меси.

– Фантастичен.

– Кристияно Роналдо.

– Добър.

– Жозе Моуринньо?

– Силен.

– Вашата книга "Аз–Златан".

– Потресаваща.

– Пеп Гуардиола.

– Добър треньор. Лош човек.

– МЛС.

– Разрастваща се.

– Дейвид Бекъм.

– Фантастичен човекк.

– Огучи Оньеву.

– Силен.

– Юрген Клинсман.

– Добър играч. За треньорската му кариера не мога да говора, съжалявам.

– Златан Ибрахимович.

– Вау! (Довиждане)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички