Манчестър Сити "отмъсти" на Ливърпул за титлата с разгром на "Етихад"


Манчестър Сити "отмъсти" на Ливърпул за титлата с разгром на "Етихад"
Снимка: Getty Images/Guliver

5101 0

Новият шампион на Англия Ливърпул допусна срамен разгром от стария носител на трофея Манчестър Сити с резултат 4:0 на "Етихад" в голямото дерби от 32-рия кръг на Висшата лига. Единственият хубав момент за мърсисайдци дойде преди началото на двубоя, когато "небесносините" им направиха шампионски шпалир за категоричната и заслужена титла на Острова.

В началните минути играта на терена бе равностойна, като дори Ливърпул имаше преимущество по отношение на създадените голови ситуации пред двете врати. Мърсисайдци обаче не успяха да се възползват, а вместо това допуснаха да изостанат в резултата след дузпа, отсъдена заради ненужно нарушение на Джо Гомес срещу Рахим Стърлинг.

Този гол, реализиран от Кевин де Бройне, "отвори" играта на домакините, които бързо покачиха резултата чрез бившия футболист на "червените" Рахим Стърлинг и Фил Фодън, оформяйки преднина от три гола на почивката. В първите минути от втората част Ливърпул опита да се върне в мача, но това отвори свободни пространства в защита.

В средата на полувремето Стърлинг нахлу в наказателното поле и опита удар, който летеше в аут, но Алекс Окслейд-Чембърлейн отклони топката към собствената си врата в опитите си да спре сънародника си. В самия край на мача гол на Рияд Марез бе отменен заради игра с ръка.

Така Ливърпул допусна втора загуба от началото на сезона, като любопитното е, че тя отново идва с разгромен резултат. Първата загуба бе от тима на Уотфорд с 3:0. Мърсисайдци разполагат с 86 пункта шест мача преди края на сезона и все още са с реални шансове да минат заветната граница от 100 точки. Манчестър Сити пък увеличи актива си на 66 пункта и вече има преднина от 11 точки пред третия Лестър.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в самото начало на двубоя Габриел Жезус бе изведен в коридор и се озова очи в очи с Алисон, след като защитата на Ливърпул не тръгна да го преследва. Нападателят успя да преодолее своя сънародник и да прати топката в мрежата, но голът бе отменен поради засада.

Минута по-късно Върджил ван Дайк разсече отбраната на "гражданите" с прекрасен дълъг пас, който намери Мохамед Салах. Египтянинът овладя на гърди и стреля към вратата, но Едерсон успя да спаси. При добавката Фирмино опита да нанесе нов удар, но изпълнението му се оказа твърде слабо.

В 19-ата минута Роберто Фирмино демонстрира отличен контрол над топката, а след това комбинира със Салах. Нападателят на "червените" си освободи пространство за удар, след което нанесе изстрел, който попадна върху страничния стълб на вратата на Едерсон. След това топката се насочи към Мане, но сенегалецът направи лошо първо докосване, което не му позволи да нанесе удар.

Пет минути по-късно Манчестър Сити спечели дузпа, след като Рахим Стърлинг бе задържан с ръце от Джо Гомес в наказателното поле на Алисон. Кевин Де Бройне се нае с отговорността да изпълни наказателния удар и успя да реализира, пращайки вратаря в другия ъгъл - 1:0!

В 35-ата минута "небесносините" удвоиха преднината си. След страхотна отборна атака, преминала през няколко футболисти на домакините, Рахим Стърлинг получи подаване в наказателното поле на Ливърпул. Бившият футболист на мърсисайдци овладя и с премерен удар успя да преодолее Алисон - 2:0!

Секунди преди края на първото полувреме Сити стигна до трето попадение. Фил Фодън и Кевин де Бройне комбинираха помежду си, като младокът успя да се измъкне на чиста позиция за стрелба в пеналтерията. Халфът на "гражданите" вложи достатъчно сила и височина в изпълнението си, за да не позволи на Алисон да се намеси - 3:0!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Пет минути след подновяването на играта Кевин де Бройне намери Фил Фодън в наказателното поле, а младият полузащитник успя да нанесе удар от движение. Топката преодоля Алисон, но току преди да пресече голлинията, Ван Дайк успя да избие. На повторението се видя, че е имало засада в хода на атаката.

В 56-ата минута Садио Мане бе избутан в гръб от Кайл Уокър, а главният арбитър на срещата Антъни Тейлър посочи бялата точка. След намесата на ВАР обаче бе решено, че нарушението е извършено на границата на наказателното поле и бе отсъден пряк свободен удар вместо дузпа. От статичното положение Трент Александър-Арнолд опита да изненада Едерсон в неговия ъгъл, но топката излезе в аут.

В средата на полувремето Манчестър Сити отбеляза и четвърто попадение. След бърза контраатака Рахим Стърлинг нахлу в наказателното поле на Ливърпул и опита удар, който изглеждаше, че ще излезе в аут. В опит да спре съперника си обаче Алекс Окслейд-Чембърлейн отклони топката към собствената си врата и си отбеляза автогол - 4:0!

В следващите минути Ливърпул нацяло изгуби мотивация да търси обрат в мача, докато Манчестър Сити бе удовлетворен от солидната си преднина и не търсеше повече голове. Двамата треньори извършиха и по няколко смени, давайки шанс на хора от резервната скамейка да натрупат игрови минути. В самия край на мача влезлият като резерва Рияд Марез вкара гол, който бе отменен заради игра с ръка.

ПРЕДИ СРЕЩАТА

Точно преди седмица Ливърпул официално стана шампион във Висшата лига, след като Манчестър Сити допусна поражение от Челси. По този начин днешният двубой, който в началото на сезона бе считан за един от най-важните за кампанията, изгуби своята интрига и двата отбора ще играят за честта си.

Мърсисайдци със сигурност ще са мотивирани да покажат, че са най-добрият отбор на Острова, побеждавайки отново "небесносините". "Червените" гонят и няколко рекорда за подобряване. Сити пък е на втора позиция, като към този час е с осем точки аванс пред третия Лестър и все още не е осигурил завършването на кампанията зад шампиона.

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп няма да може да разчита на контузените Джердан Шакири, Джеймс Милнър и Жоел Матип, за когото стана ясно, че няма да играе до края на сезона. Хосеп Гуардиола пък е без контузения Серхио Агуеро, наказания Фернандиньо, а Ерик Гарсия е под въпрос за срещата.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Гарсия, Лапорт, Менди, Де Бройне, Родри, Гюндоган, Фодън, Жезус, Стърлинг

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Гомес, Ван Дайк, Робъртсън, Хендерсън, Фабиньо, Вайналдум, Салах, Фирмино, Мане

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички