Челси надви Ливърпул и продължи негативната серия на "Анфийлд" във Висшата лига


Челси надви Ливърпул и продължи негативната серия на "Анфийлд" във Висшата лига
Снимка: Getty Images/Guliver

4225 0

Английският шампион Ливърпул загуби от Челси с 0:1 като домакин в голямото дерби от 29-ия кръг на Висшата лига. Единственото попадение в срещата отбеляза Мейсън Маунт през първата част, а с това мърсисайдци записаха историческа пета поредна загуба на "Анфийлд" и седми мач без победа като домакин.

Ливърпул започна много агресивно срещата - с висока преса и високо изнесена дефанзивна линия, което позволи на бързите нападатели на Челси да използват свободните пространства и да атакуват през тях. В средата на полувремето Тимо Вернер вкара гол за Челси, който бе отменен от ВАР след скандално тънка засада.

В края на първата част обаче, след нова мълниеносна контраатака на "сините", Челси излезе напред в резултата. Мейсън Маунт получи дълго подаване на левия фланг, след което заходи към наказателното поле и вкара с прецизен удар в далечния ъгъл. През втората част мърсисайдци опитаха да притиснат своя съперник, но без резултат, като правеше впечатление липсата на точни удари.

В 49-ата минута бе и най-дискусионната ситуация в мача, когато Нголо Канте игра с ръка в наказателното поле, а главният арбитър Мартин Аткинсън имаше всички основания да отсъди дузпа. Нито той, нито неговите помощници обаче сигнализираха за нарушение на правилата. На по-късен етап Диого Жота замени Мохамед Салах, но играта на Ливърпул в средата на терена продължаваше да куца.

Така Ливърпул се примири с петото си поредно поражение на "Анфийлд" - крепостта, в която само преди няколко седмици нямаха загуба от над година. "Червените" се отдалечават и от топ 4 - заемат седмо място с 43 пункта - на четири точки от четвъртия Челси.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят на "Анфийлд" започна много динамично, като Ливърпул наложи висока преса, но Челси показа, че знае как да излиза от нея. "Сините" изглеждаха по-опасни пред противниковата врата и стигнаха до два ранни шанса до открият резултата - и в двата случая Тимо Вернер стреля, но без резултат.

Високото позициониране на защитната линия на Ливърпул донесе главоболия на мърсисайдци. Челси се възползва от това по най-добрия начин в 24-ата минута, когато Тимо Вернер бе изведен зад гърба на отбраната на "червените", а след това преодоля и Алисон, за да вкара. След намесата на ВАР обаче попадението бе отменено заради скандално тънка засада на нападателя.

В 42-ата минута обаче Челси все пак се добра до редовен гол. Ливърпул загуби топката пред вратата на Менди, което позволи на "сините" да организират бърза контраатака. Нголо Канте прати дълго подаване напред към Мейсън Маунт, който овладя на левия фланг. От там младокът заходи към вратата, освобождавайки си пространство за стрелба, а след това прати топката в далечния ъгъл - 0:1!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Четири минути след подновяването на играта изглеждаше, че Ливърпул си е изработил дузпа, но Мартин Аткинсън бе на различно мнение. След опит за подаване топката се докосна в ръката на Нголо Канте, която бе встрани и имаше всички основания да бъде отсъдена дузпа. Ситуацията обаче дори не бе преразгледана от ВАР, а играта продължи.

В следващите минути Ливърпул увеличи натиска си към вратата на Челси. В 62' Юрген Клоп извърши двойна смяна, пускайки в игра Алекс Окслейд-Чембърлейн и завръщащия се от контузия Диого Жота. Любопитното бе, че един от заменените беше Мохамед Салах. Другият изваден бе Къртис Джоунс.

В 77-ата минута Тимо Вернер излезе на стрелкова позиция в наказателното поле, но Алисон Бекер бързо скъси дистанцията до нападателя и успя да спаси удара. В 85' Ливърпул бе близо до попадение, но никой с червена фланелка не успя да се възползва от разбъркването пред вратата на Менди.

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Днешният двубой е сериозно предизвикателство за "червените", които бяха в серия от 4 поражения в първенството и страдат от "епидемия" от контузии. Тимът на Юрген Клоп прекъсна черната серия, но това се случи срещу последния в класирането Шефилд и не е показател за изход от кризата.

С идването на Томас Тухел в Челси лондончани нямат нито една загуба във всички турнири. Освен това те са допуснали във вратата си в 9 срещи само 2 гола. В последния кръг на Висшата лига обаче "сините" завършиха 0:0 с Манчестър Юнайтед.

През седмицата трима основни играчи се завърнаха към тренировки за Ливърпул - вратарят Алисон Бекер, нападателят Диого Жота и опорният халф Фабиньо, който в последните месеци се подвизаваше като бранител. Ван Дайк, Хендерсън, Матип и Гомес остават трайно контузени. В лагера на Челси почти нямат кадрови проблеми, като единствено Тиаго Силва е под въпрос за срещата. 

Час и половина преди началото на срещата бе направена смяна на главния арбитър. Крейг Поусън бе съдията, който трябваше да ръководи дербито, но е разбрал, че е бил в контакт с човек с положителна проба за коронавирус. Това наложи той да бъде заменен, а на негово място е сложен Мартин Аткинсън, който е недолюбван от феновете на Ливърпул.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Фабиньо, Кабак, Робъртсън, Тиаго, Вайналдум, Джоунс, Мане, Салах, Фирмино

Челси: Менди, Рюдигер, Кристенсен, Аспиликуета, Чилуел, Джеймс, Канте, Жоржиньо, Маунт, Зиеш, Вернер

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички