Жота подпечата успеха на Ливърпул над Арсенал във Висшата лига


Жота подпечата успеха на Ливърпул над Арсенал във Висшата лига
Снимка: Getty Images/Guliver

5134 0

Английският шампион Ливърпул победи Арсенал с 3:1 като домакин в дербито от третия кръг на Висшата лига. Мърсисайдци се нуждаеха от обрат в мача и дебютен гол на новото си попълнение Диого Жота, за да подпечатат заслужен успех над "артилеристите" на "Анфийлд".

Ливърпул бе изразено по-силният отбор на терена, като създаде куп голови положения пред вратата на своя съперник. Въпреки това Арсенал пръв стигна до гол, след като Александър Лаказет се възползва от грешка на Анди Робъртсън, за да даде преднина на своя отбор.

Само три минути по-късно обаче Садио Мане успя да изравни за Ливърпул, а малко след това Робъртсън се реваншира за грешката си, вкарвайки попадение в мрежата на Бернд Лено за пълен обрат в мача.

През втората част Ливърпул контролираше играта, но Арсенал имаше своите шансове, и най-вече Лаказет, който пропиля две чисти голови положения, останал сам срещу Алисон. Десетина минути преди края в игра се появи Жота, който малко по-късно вкара и първото си попадение с екипа на мърсисайдци.

Така Ливърпул постигна трета поредна победа от началото на сезона, побеждавайки два много сериозни опонента в лицето на Челси и Арсенал. "Червените" се изравниха по точки с Лестър и Евертън, които също са безгрешни от началото на кампанията. За Арсенал пък това бе първо поражение след двете си победи на старта на кампанията, оставайки на пето място с 6 пункта.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ
Ливърпул: Алисон, Робъртсън, Ван Дайк, Гомес, Александър-Арнолд, Фабиньо, Вайналдум, Кейта, Мане, Салах, Фирмино

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Ливърпул започна да доминира още от самото начало на двубоя, като след 15 минути игра владението на топката бе 70 на 30 процента в тяхна полза. "Червените" успяха да създадат няколко опасни ситуации пред вратата на "топчиите", като най-чистата се откри пред Садио Мане, чийто тежък удар от близка дистанция бе отразен от Бернд Лено.

В средата на полувремето Трент Александър-Арнолд засече отбита топка пред наказателното поле на Арсенал. Ударът му рикошира в тялото на Белерин, а след това срещна напречния стълб. В 25' Арсенал изненадващо стигна до гол. След бърза контраатака последва центриране в наказателното поле. Лаказет не успя да стигне до топката, но Робъртсън допусна груба грешка и му я подаде, за да се стигне до попадение на французина - 0:1!

Само две минути по-късно Ливърпул изравни резултата. Наби Кейта подхвана атака за мърсисайдци, но бе фаулиран от Давид Луис. Съдията пусна авантаж, а Фирмино успя да изведе Салах в наказателното поле. Последва удар от египтянина към вратата на "топчиите", който бе спасен от Лено, но при добавката Мане се разписа на празна врата - 1:1!

В 34-ата минута домакините се добраха до пълен обрат в срещата. След постепенна атака по десния фланг Салах подаде към Александър-Арнолд, а крайният бранител центрира към далечната греда. Топката мина зад отбраната на Арсенал и се озова в краката на Анди Робъртсън, който се реваншира за грешката си при гола на "топчиите" и отбеляза в мрежата на Лено - 2:1!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Ливърпул продължи да диктува играта и през втората част. След час игра обаче Арсенал пропиля две страхотни голови положения за изравняване на резултата, като и в двата случая Александър Лаказет се озова сам срещу вратаря Алисон, но не успя да го преодолее. Малко по-късно пък Садио Мане пропусна да вкара от чиста позиция пред вратата на "топчиите".

Десетина минути преди края на двубоя новото попълнение на Ливърпул Диого Жота се появи в игра и направи своя дебют с червената фланелка във Висшата лига. Няколко минути по-късно именно той имаше великолепна възможност да вкара гол, след като Салах го намери на чиста позиция в пеналтерията, но ударът му попадна от външната страна на мрежата.

Три минути преди изтичането на редовното време Диого Жота все пак успя да се разпише в дебюта си. След центриране в наказателното поле топката бе избита към границата на пеналтерията, където дебнеше португалския нападател. Той овладя топката и нанесе прецизен удар към далечния ъгъл, матирайки Бернд Лено - 3:1!

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

И Ливърпул, и Арсенал постигнаха победи в първите си два шампионатни двубоя. Мърсисайдци показаха колебания срещу новака Лийдс в първия кръг, но още в следващия мач показаха класа и победиха един от сериозните си конкуренти Челси.

Арсенал пък се намира в много добра форма от края на юни, като спечели ФА Къп за сезон 2019/20 и е в серия без поражение от 8 поредни срещи във всички турнири. "Топчиите" вече записаха една победа над отбора на Юрген Клоп, като ги надвиха след изпълнение на дузпи в мача за Къмюнити шийлд в началото на сезона.

Преди мача стана ясно, че звездите на мърсисайдци – Алисон Бекер и Тиаго Алкантара, може да пропуснат срещата заради контузии. Двамата пропуснаха тренировката на "Мелууд" в деня преди мача с „топчиите”. Освен тях отсъстват и капитанът Джордан Хендерсън, Алекс Окслейд-Чембърлейн и Жоел Матип, а Джо Гомес е под въпрос.  

Микел Артета няма да може да разчита на контузените Калъм Чеймбърс, Габриел Мартинели, Пабло Мари, Шкодран Мустафи и Емил Смит Роу, а Киърън Тиърни, Сократис и Седрик Соареш са под въпрос за срещата.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Ливърпул: Алисон, Робъртсън, Ван Дайк, Гомес, Александър-Арнолд, Фабиньо, Вайналдум, Кейта, Мане, Салах, Фирмино

Арсенал: Лено, Холдинг, Луис, Тиърни,  Елнени, Джака, Мейтланд-Найлс, Белерин, Вилиан, Обамеянг, Лаказет

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички