Ливърпул докосна титлата, но изстрадана победа срещу Уулвс се оказа недостатъчна


Ливърпул докосна титлата, но изстрадана победа срещу Уулвс се оказа недостатъчна
Снимка: Getty Images

5893 0

Английският гранд Ливърпул бе толкова близо до титлата във Висшата лига, но в крайна сметка завърши сезона на втора позиция след шампиона Манчестър Сити. Мърсисайдци обърнаха Уулвърхямптън за победа с 3:1 като домакин в изключително тежък мач на "Анфийлд", но "гражданите" сътвориха още по-феноменален обрат и вдигнаха трофея.

Срещата започна ужасяващо за "червените", които допуснаха гол във вратата си още с първата атака на Уулвс. А тя дойде след изпълнение на аут и груба грешка на Ибрахима Конате, която позволи на Раул Хименес да се измъкне зад него и да подаде към Педро Нето, който се разписа на празна врата.

В следващите минути Ливърпул хвърли всичко в атака, рискувайки сериозно да допусне втори гол в мрежата си. Натискът на "червените" даде резултат в средата на полувремето, когато Садио Мане се възползва от брилянтна асистенция на Тиаго Алкантара, за да изравни.

До края на полувремето Ливърпул така и не намираше път към вратата на "вълците", а това продължи и през второто полувреме, когато липсваха голови ситуации за хората на Юрген Клоп. В същото време "Анфийлд" се тресеше от еуфория, защото Сити падаше с 0:2 от Астън Вила и титлата изглеждаше изключително близо.

Едва в последните десет минути на мача Ливърпул стигна до две попадения чрез Мохамед Салах и Анди Робъртсън, но те вече нямаха значение, защото Манчестър Сити бе стигнал до пълен обрат на "Етихад".

Така Ливърпул завърши сезона на втора позиция с 92 точки - на една зад шампиона Манчестър Сити. Лошата новина за мърсисайдци бе, че Тиаго Алкантара напусна терена контузен в края на първата част и не е ясно дали ще е възстановен за финала срещу Реал Мадрид в Шампионска лига на 28 май. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна кошмарно за Ливърпул, който изостана в резултата след само три минути игра. Вратарят Жозе Са вкара топката в игра от аут дълбоко в половината на мърсисайдци, където Ибрахима Конате не бе добре позициониран и увисна във въздуха. Това позволи на Раул Хименес да се измъкне зад отбраната на "червените", да подаде успоредно на голлинията към Педро Нето, който засече в мрежата - 0:1!

В 10-ата минута Луис Диас бе изведен сам срещу вратаря Жозе Са, който влезе остро в краката му, без да играе с топката. Съдията обаче не видя основания за отсъждане на дузпа, а освен това останаха съмнения за засада на Диас. Две минути по-късно отново Диас бе изведен дълбоко в наказателното поле на Уулвс и опита прострелно центриране, но нямаше кой да засече.

Секунди след това остро центриране в наказателното поле на Уулвс се удари в ръката на Конър Коуди, но тя бе плътно до тялото му. Последва удар на Наби Кейта към вратата от непосредствена близост, но противников играч успя да блокира изстрела. Ливърпул се изнесе твърде високо на терена, което остави празни пространства отзад. Така в 18' Дендонкер за малко да вкара втори гол, но не уцели вратата.

В 24-ата минута натискът на Ливърпул даде резултат и мърсисайдци успяха да изравнят. Безобидно подаване през центъра стигна до Тиаго, който с фантастичен пас с пета изведе Садио Мане сам срещу вратаря Жозе Са. Сенегалецът не сбърка и отбеляза седмия си гол в мач от последния кръг на Висшата лига (само Хари Кейн има повече - осем) - 1:1!

В 39-ата минута "Анфийлд" се оживи, тъй като феновете научиха, че Манчестър Сити е изостанал в резултата срещу Астън Вила. Тъкмо в същата минута обаче Ливърпул за малко да допусне попадение, след като появилият се като резерва Хуан Хи-чан се измъкна сам срещу вратаря Алисон, но бразилският страж успя да го спре, избивайки топката в корнер.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В самия край на първата част Тиаго Алкантара напусна терена накуцвайки, а през второто полувреме на негово място се появи Джеймс Милнър. В първите минути Уулвс можеше да получи дузпа, след като Ибрахима Конате си помогна с ръка, за да избута противников играч в наказателното поле, но съдията остави играта да продължи. ВАР също не се намеси.

В 50-ата минута Ливърпул прати топката в мрежата на Астън Вила, пращайки феновете си в екстаз. Диого Жота изведе Садио Мане по великолепен начин в наказателното поле, а сенегалецът хладнокръвно прехвърли вратаря Джон Руди, за да изведе "червените" напред в резултата. Флагът за засада на страничния арбитър обаче бе вдигнат секунди по-късно, а повторенията показаха, че Мане е бил с доста в засада.

Две минути по-късно Трент Александър-Арнолд изведе хитро Мане в наказателното поле, но сенегалецът загуби баланс и падна, а след това Диого Жота опита удар към вратата, но топката се спря в падналия на земята Мане. В 64' Александър-Арнолд опита удар от дистанция, който бе париран от Джон Руди.

В средата на полувремето Мохамед Салах бе изведен зад отбраната на Уулвс, но египтянинът реши да обработва топката и позволи на Уили Боли да възстанови позицията си и да скочи на шпагат в краката му, за да блокира удара. В 75' Уулвс имаше страхотен шанс да вкара, но Раул Хименес пресили подаването си за Хуан Хи-чан, който чакаше топката на празна врата.

В 83-ата минута Луис Диас успя да си освободи пространство за удар, но противников играч блокира изстрела му. Минута по-късно Ливърпул най-после успя да обърне мача с второ попадение. След центриране от корнер се стигна до удар с глава, който бе избит на голлинията. Топката обаче остана в наказателното поле, за да стигне до крака на Мохамед Салах, който вкара - 2:1!

В 89-ата минута Ливърпул стигна и до трети гол. Роберто Фирмино бе изведен в наказателното поле в близост до аутлинията, откъдето върна топката към Анди Робъртсън. Крайният бранител успя да насочи топката към вратата на Уулвърхямптън и да се разпише - 3:1!

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Конате, Матип, Робъртсън, Хендерсън, Тиаго, Кейта, Жота, Диас, Мане

Уулвс: Жозе Са, Гомеш, Коуди, Боли, Аит Нури, Моутиньо, Невеш Дендонкер, Джони, Хименес, Нето

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Отборът на Ливърпул излиза днес за последния си мач във Висшата лига - домакинство на Уулвърхемптън. Мърсисайдци все още имат шансове да спечелят титлата, като за целта трябва да победят "вълците", а техният пряк опонент Манчестър Сити следва да не спечели срещу Астън Вила.

Ливърпул е на само точка зад Сити и мечтае за титлата, тъй като в другия мач "червената" легенда Стивън Джерард ще опита да спъне "гражданите". Мърсисайдци обаче също трябва да си свършат работата срещу Уулвс, който няма победа в последните си пет шампионатни срещи.

ТОП КОЕФИЦИЕНТИ ЗА ПОСЛЕДНИЯ МАЧ НА ЛИВЪРПУЛ

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички