Ливърпул и Евертън не се победиха след отменен гол, четири греди и вратарски геройства в дербито на Мърсисайд


Ливърпул и Евертън не се победиха след отменен гол, четири греди и вратарски геройства в дербито на Мърсисайд
Снимка: Getty Images

5485 0

Евертън и Ливърпул не успяха да се победят след равенство 0:0 в първото дерби на Мърсисайд за сезон 2022/2023 във Висшата лига. Макар и да не успяха да си вкарат голове, мърсисайдските тимове сътвориха изключително зрелище на "Гудисън Парк".

Ливърпул влезе като фаворит в срещата, но Евертън даде много добър отпор на "червените". Нещо повече: "карамелите" дори превъзхождаха своя съперник в дадени периоди от мача и можеха да спечелят срещата, като гол на юношата на Ливърпул Конър Коуди бе отменен от ВАР.

През първата част Евертън уцели една греда, а Ливърпул - две. "Сините" играеха предимно на контраатаки, а в отбрана бяха безупречни срещу атаката на "червените", която не можеше да намери път към вратата на Джордан Пикфорд.

През второто полувреме мачът стана по-хаотичен, след като и двата тима поеха повече рискове в офанзивен план. В средата на полувремето Коуди вкара гол, който обаче бе отменен от ВАР заради засада. В следващите минути двамата вратари Джордан Пикфорд и Алисон Бекер блеснаха с невероятни намеси.

Късно в добавеното продължение на мача пък Мохамед Салах уцели още една греда, а при удара му отново имаше докосване от Пикфорд. Така срещата завърши с отменен гол, четири греди и куп вратарски намеси и от Алисон, и от Пикфорд, но попадения така и не паднаха.

Това е четвърти мач от началото на сезона, в който Ливърпул не взима победата. След шест изиграни срещи "червените" събират 9 точки от максимални 18. Евертън пък записа четвърто поредно равенство и все още няма победа през новия сезон, като "карамелите" имат 4 пункта.

В следващия кръг Ливърпул е домакин на Уулвърхямптън, а Евертън гостува на Арсенал. През седмицата обаче мърсисайдци имат мач и в Шампионска лига - визита на Наполи. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в първите минути Ливърпул взе контрола над срещата и започна да доминира над своя опонент. Евертън обаче демонстрира в няколко атаки, че може да бъде много опасен при контра действия. "Карамелите" изглеждаха дори по-опасни в офанзивен план в първите 10 минути.

В следващите минути "червените" продължиха да държат топката и да диктуват темпото в мача, но Евертън се справи отлично в отбрана и не позволи на съперника да създаде каквито и да било неприятности за вратаря Джордан Пикфорд.

В 32-ата минута дойде и първата чиста голова ситуация в мача и тя бе пред вратата на Ливърпул. Евертън притисна своя опонент, който срещна трудности да изнесе топката. Джо Гомес допусна груба грешка при центриране в наказателното поле, като не успя да изчисти. Том Дейвис получи възможност да стреля, но ударът му срещна гредата.

Десет минути по-късно и Ливърпул уцели греда - и то на два пъти в рамките на няколко секунди. Първо Дарвин Нунес овладя подаване по въздух на гърди по великолепен начин, а след това от трудна позиция опита удар по диагонала. Пикфорд обаче се намеси със сетни сили, избивайки в гредата. Малко след това Луис Диас овладя и опита нов удар, който отново срещна гредата, и то от вътрешната страна, но не влезе във вратата.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На почивката Юрген Клоп извърши смяна, като включи в игра Роберто Фирмино на мястото на Фабио Карвальо. В първите минути на второто полувреме Ливърпул стигна до страхотен шанс за гол. Харви Елиът центрира остро на няколко метра от голлинията, но Фирмино се размина с топката. Костас Цимикас опита нов удар от близка дистанция, който премина на сантиметри от целта.

В следващите минути и Евертън, и Ливърпул стигнаха до някои добри положения за гол. В герой за "карамелите" се превърна Джордан Пикфорд, който на няколко пъти спасяваше отбора си от гол. Роберто Фирмино стреля на два пъти изключително опасно, но Пикфорд го отказа. Дарвин Нунес и Фабиньо също обстрелваха вратата на "карамелите", но стражът на домакините се справи.

Дебютантът Нийл Мопе пък можеше да вкара в другата врата, излизайки очи в очи с Алисон Бекер, но завършващият му удар бе разочароващ - в тялото на бразилския страж, който предотврати попадение във вратата си. В 69' юношата на Ливърпул Конър Коуди вкара гол за Евертън, но след намесата на ВАР попадението бе отменено заради засада.

В следващите минути Евертън продължи да бъде по-активен в предни позиции и създаде още няколко положения за гол пред вратата на Ливърпул. "Червените" обаче оцеляха благодарение на Алисон Бекер. В 84-ата минута Алисон спаси много опасен удар на противников играч, избивайки в корнер.

В 87-ата минута Мохамед Салах центрира перфектно за Роберто Фирмино в наказателното поле, а бразилецът веднага опита удар, но Пикфорд пак го отказа с перфектна намеса. В 95' Мохамед Салах се озова на стрелкова позиция в наказателното поле и нанесе удар, но Пикфорд отново изби топката в гредата - четвърта греда в мача.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Евертън: Пикфорд, Патерсън, Коуди, Тарковски, Миколенко, Дейвис, Онана, Иуоби, Грей, Гордън, Мопе

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Гомес, Ван Дайк, Цимикас, Елиът, Фабиньо, Карвальо, Салах, Нунес, Диас

ПРЕДИ СРЕЩАТА

Франк Лампард и компания ще имат нелеката задача да търсят първа победа за сезона именно срещу градския съперник и вицешампиона от миналата състезателна година. Последната победа на "карамелите" над Ливърпул е от сезон 2020/2021, когато успяха триумфират с 2:0 на "Анфийлд". Бен Годфри, Йери Мина и Доминик Калвърт-Люин със сигурност пропускат срещата за домакините.

От друга страна, Юрген Клоп ще се опита да изведе футболистите си до трета поредна победа от началото на кампанията след шокиращото начало с две равенства и тежка загуба на "Олд Трафорд" срещу Манчестър Юнайтед. Капитанът на "червените" - Джордан Хендерсън също няма да вземе участие в срещата, след като Клоп призна, че контузията му е много сериозна. Очаква се първи минути за гостите да запише новото попълнение Артур, както и завърналия се от наказание - Дарвин Нунес.

И двата отбора преживяха тежки загуби през трансферния прозорец, след като Ричарлисон премина в Тотнъм, а Садио Мане смени Ливърпул и Англия с Германия и Байерн Мюнхен. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички