Тотнъм наказа пропуските на Челси с гол в последната секунда! (ВИДЕО)


Тотнъм наказа пропуските на Челси с гол в последната секунда! (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

6623 0

Челси и Тотнъм не успяха да се победят след драматично равенство 2:2 в първото голямо дерби за сезон 2022/23 в английската Висша лига. "Сините" могат повече да съжаляват за изпуснатата победа, след като пропуснаха куп голови ситуации, а буквално в последните секунди на мача допуснаха изравнителен гол.

Мачът на "Стамфорд Бридж" се оказа взривоопасен особено покрай тъчлинията, където двамата мениджъри Антонио Конте и Томас Тухел на няколко пъти стигаха до конфронтации, а в края на мача лагерите на двата тима се сблъскаха.

Калиду Кулибали откри резултата през първото полувреме с дебютното си попадение във Висшата лига, а Тотнъм нямаше отговор на играта на "сините". Това се промени в средата на втората част с влизането на дебютанта Ричарлисон, а Пиер-Емил Хойберг отбеляза изравнителен гол.

В 77' Рийс Джеймс отново изведе Челси напред, но в последната шеста минута на добавеното продължение на мача Хари Кейн вкара с глава от корнер и подели точките в дербито. След последния съдийски сигнал Конте тръгна да поздравява Тухел, а той му задържа ръката и се стигна до сблъсък, заради който и двамата треньори получиха червени картони.

С равенството Тотнъм счупи каръка от миналия сезон, когато загуби на четири пъти от Челси. В класирането и двата тима са с по 4 точки, след като спечелиха първите си мачове. Лидер е шампионът Манчестър Сити с 6 пункта. В следващия кръг "шпорите" играят срещу Уулвс, а Челси срещу Лийдс.  

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Челси започна по-силно срещата и притисна Тотнъм. В 19-ата минута Кай Хаверц стреля много опасно, но Юго Лорис се намеси брилянтно и изби в корнер. От последвалия ъглов удар обаче "сините" откриха - Калиду Кулибали засече топката от воле, за да я прати в мрежата на "шпорите" - 1:0!

Video edited on Kapwing

В средата на полувремето Тотнъм създаде първата си голова ситуация. Райън Сесеньон бе изведен зад отбраната на Челси и излезе сам срещу вратаря Едуар Менди, но френският страж успя да спре удара му. При атаката останаха съмнения за засада на Сесеньон, но флагът така и не бе вдигнат.

В следващите минути Тотнъм не успя да реагира на инкасирания гол: "шпорите" не успяваха да включат в играта нападателите си Хари Кейн, Хюн Мин Сон и Деян Кулушевски, които останаха изолирани. "Белите" губеха битката в средата на терена, а при единствената по-опасна контраатака Рийс Джеймс извърши тактическо нарушение срещу Сон и го спря.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част продължи за Тотнъм в духа на първото полувреме, а Антонио Конте не губи време и веднага извърши промяна. В 57-ата минута новото попълнение Ричарлисон дебютира за "шпорите", заменяйки Райън Сесеньон, а с влизането му гостите веднага започнаха да изглеждат малко по-офанзивно настроени.

В 61-ата минута Челси изпусна страхотен шанс да удвои преднината си. Рубен Лофтъс-Чийк нахлу в наказателното поле на Тотнъм и създаде суматоха, но не успя да нанесе удар. Топката стигна до Стърлинг, който на няколко метра от голлинията не успя да уцели вратата. Секунди по-късно Хари Кейн бе изведен сам срещу Менди, но също не намери целта.

В средата на полувремето Тотнъм изравни резултата. Пиер-Емил Хойберг получи пас на ръба на пеналтерията и разстреля Менди с мощен удар. Ситуацията бе дълго разглеждана от ВАР поради две причини: потенциално нарушение срещу Хаверц секунди по-рано и потенциално влияние на намиращия се в засада Ричарлисон на видимостта на Менди при гола. Покрай тъчлинията пък Тухел и Конте се спречкаха, като им бяха показани жълти картони - 1:1!

Video edited on Kapwing

В 75-ата минута Рийс Джеймс предостави перфектното центриране в наказателното поле, а Кай Хаверц засече на няколко метра от вратата, но някак не успя да уцели очертанията - огромен пропуск за Челси! Минута по-късно обаче Челси все пак си върна преднината в резултата. Стърлинг изведе Джеймс сам срещу вратаря, а той разстреля Лорис - 2:1!

Video edited on Kapwing

В 94-ата минута Тотнъм бе много близо до изравняване на резултата. След центриране от корнер Бен Дейвис стреля много опасно с глава, но Едуар Менди прояви отличен рефлекс и изби над гредата. В последните секунди на мача обаче "шпорите" изравниха - и то след корнер. Хари Кейн налетя върху топката и я заби в мрежата на Челси - 2:2!

Video edited on Kapwing

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Челси: Менди, Джеймс, Тиаго Силва, Кулибали, Лофтъс-Чийк, Канте, Жоржиньо, Кукурея, Маунт, Хаверц, Стърлинг

Тотнъм: Лорис, Роял, Ромеро, Дайър, Дейвис, Сесеньон, Бентанкур, Хойберг, Кулушевски, Сон, Кейн

ПРЕДИ МАЧА

Съставът на Томас Тухел започна кампанията с минимална победа като гост на Евертън на 6 август - голът бе дело на Жоржиньо от дузпа в добавеното време на първата част.

Този на Антонио Конте също тръгна успешно, побеждавайки на собствен терен Саутхемптън с 4:1. "Шпорите" получиха ранен гол, но благодарение на Райън Сесеньон, Ерик Дайър и Деян Кулушевски стигнаха до крайния успех. Мохамед Салису пък си вкара нещастен автогол.

През сезон 2022/23 "сини" и "бели" играха четири пъти помежду си - два пъти за Висшата лига и два пъти на 1/2-финал за Купата на Лигата. Челси спечели всяко едно от тези дербита и то без да инкасира гол във вратата си (голова разлика 8:0).

*Последната победа на "шпорите" на "Стамфорд Бридж" е от 1 април 2018 година - 3:1 в 32-ия кръг (впоследствие се оказва ключова за класиране в Топ 4, а Челси завършва на пето място".

!Тухел няма да може да разчита на контузените Маркос Алонсо и Матео Ковачич. Конте пък ще бъде без Оливър Скип и едно от новите попълнения - Клеман Лангле.

ТОП КОЕФИЦИЕНТИ за дербито Челси - Тотнъм

Челси - Тотнъм по ТВ: Къде да гледаме сблъсъка?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички