Арсенал оцеля на "Стамфорд Бридж" с човек по-малко и с едва два точни удара


Арсенал оцеля на "Стамфорд Бридж" с човек по-малко и с едва два точни удара
Снимка: Guliver/GettyImages

6007 0

Испанският мениджър Микел Артета записа най-добрия си двубой начело на Арсенал, а с 10 души на "Стамфорд Бридж" "артилеристите" оцеляха в дербито с Челси и, изоставайки на два пъти в резултата, съумяга да се доберат до 2:2 срещу големия лондонски съперник. 

Кошмарна беше 27' за "топчиите", когато Мустафи подари топката на Хъдсън-Одой, а в опит да го спре Давид Луис извърши нарушение в наказателното поле, а съдията го изгони от игра и отсъди дузпа. Жоржиньо беше точен и реализира за 1:0. 

Поредното лондонско дерби с голям заряд приковава вниманието на феновете на английската Висша лига във вторник вечер. Най-предно класираният столичен тим Челси посреща Арсенал в страхотен сблъсък, който е част от 24-ия кръг на шампионата и може да даде сериозен тласък на един от двата отбора за остащата част от сезона. 

Тъй като битката на "Стамфорд Бридж" е черешката на тортата в кръга, то двубоят ще стартира в 22:15 часа българско време. Може да следите Челси - Арсенал НА ЖИВО в SportLive.bg

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ 

От самото начало на срещата Челси установи траен контрол върху събитията на терена. "Артилеристите" трудно изобщо изнасяха топката в предно поле, а при няколко статични положения се стигна до опасни удари на Кристиансен и Ейбрахам, но първият беше неточен от 3 метра, а вторият стреля право в ръцете на Лено. Германският страж беше преодолян в 16', когато Одой изненадващо стреля от крилото, но за късмет на гостите топката среща напречната греда и излезе в аут. 

В 27' се стигна до най-голямата опасност за Челси, а тя дойде лично от Шкодран Мустафи. Той се опита да подаде топката на Лено, но пасът му беше твърде слаб и пръв до топката стигна Ейбрахам. Нападателят подмина стража и нахлу в наказателното поле, където беше повален от Луис - дузпа за Челси и червен картон за бразилеца, въпреки че Мустафи вече бе заел позиция на голлинията. В 28' Жоржиньо бе точен от дузпата и даде важен аванс за Челси. 

"Сините" установиха бързо контрол над случващото се на терена и имаха няколко много опасни атаки на скорост към наказателното поле, но гостите успяха някак да удържат началния натиск след червения картон. Арсенал дори погледна към вратата на съперника, като Мартинели направи няколко отлични пробива, с които убеди Микел Артета да го остави на терена, а не да пуска защитник на негово място. Точно това замисляше испанският мениджър, като Роб Холдинг вече беше по екип, но така и не влезе на терена. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

След почивката играчите на Челси продължиха да имат териториален превес, но нищо повече. Стигна се единствено до няколко по-опасни нахлувания в наказателното поле, но защитата в червени фланелки се справи. Бяха пробвани и няколко удара отдалеч, но Лено се справи отлично. 

В 64' гостите избухнаха с бърза контраатака през центъра, след като Челси загуби топката при изпълнение на корнер. Още в собствената си половина Мартинели тръгна на скорост, но си поведе слабо топката. Канте беше на неговия път и трябваше да отнеме, но се подхлъзна, а Мартинели се устреми сам срещу вратаря на домакините. Ковачич до последно гонеше своя опонент, но така и не успя да го стигне, а Мартинели с техничен удар успя да реализира за 1:1. 

Малко след попадението Мейсън Маунт, появил се на терена за сметка на Канте, можеше да се разпише, но ударът му бе отлично отразен от Лено. В 80' пък се откри най-добрата възможност за Челси изобщо в мача, когато Жоржиньо с пас зад защитата центрира за Баркли, а той с гръб към вратата отправи страхотен удар с глава, но с котешки рефлекс Лено изби в корнер. 

При късо изпълнение на корнер в 85' обаче Челси се добра до гол. Топката бе насочена към Хъдсън-Одой, който с ниско центриране в малкия пеналт успя да намери Аспиликуета, който засече за 2:1. 

Като на шега обаче в 88' Арсенал се добра до гол. Топката стигна до дясното крило, където Ектор Бейерин беше срещу двама. Той реши да смени посоката и тръгна успоредно на голлинията към средата на терена и реши да стреля с много по-слабия си ляв крак. Изстрелът му обаче се оказа много точен и попадна точно в долния десен ъгъл на Кепа - втори точен удар, втори гол за Арсенал! 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ 

Челси: Кепа, Кристиансен, Рюдигер, Аспиликуета, Емерсон, Жоржиньо, Ковачич, Канте, Хъдсън-Одой, Вилиан, Ейбрахам

Арсенал: Лено, Луис, Мустафи, Бейерин, Сака, Джака, Торейра, Пепе, Йозил, Мартинели, Лаказет

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Изненадващо или не, Челси все още е във водеща позиция за класиране в топ 4 на първенството, въпреки че е с най-много загуби сред тимовете, които са в топ 10 на Висшата лига (равен брой поражения с Шефилд Юнайтед). "Сините" са с 39 точки и имат цели 5 точки аванс пред основните претенденти за 4-ото място Манчестър Юнайтед и Уулвърхямптън. 

Арсенал определно подобри представянето си на терена под ръководството на Микел Артета, но това не се отразява особено на резултатите на тима. "Артилеристите" са едва на 10-о място с актив от 29 точки и в последните 5 мача има само една победа. Затова и дербито на Лондон е с голямо значение за отбора, който има надежда да се бори за топ 4, но това минава през задължителна победа над Челси на "Стамфорд Бридж". 

Историята обаче не е на страната на "артилеристите". Те нямат победа на този стадион от 2011 година и имат общо две от началото на 2005 година насам. Освен това двата тима се срещнаха само преди няколко седмици и тогава "сините" стигнаха до късен обрат с 2:1 над изморената селекция на Микел Артета на "Емиратс". 

Очаквайте стартовите състави към 21:15 часа! 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички