Ливърпул "подари" нелепа победа на Арсенал във Висшата лига


Ливърпул "подари" нелепа победа на Арсенал във Висшата лига
Снимка: Getty Images/Guliver

3929 0

Новият шампион на Англия Ливърпул допусна меко казано нелепа загуба като гост на Арсенал с 2:1 в дербито от 36-тия кръг на Висшата лига. Мърсисайдци тотално надиграха своя съперник, но две грешки на двама от най-стабилните им футболисти костваха победата в мача. 

Ливърпул откри резултата с ранен гол на Садио Мане, но скоро след това Върджил ван Дайк "асистира" на Александър Лаказет, който изравни резултата. Малко по-късно и стражът Алисон допусна груба грешка, която в крайна сметка бе наказана от Рийс Нелсън.

"Артилеристите" на практика вкараха с единствените си два точни удара в мача, а третият им изстрел в срещата - при това неточен - дойде в самия край на двубоя на "Емиратс". Ливърпул отправи над 20 удара към вратата на Арсенал и владееше топката в големи периоди от срещата, но това не помогна на хората на Юрген Клоп да вземат нещо от срещата.

С това Ливърпул изгуби математически шансове да премине заветната бариера от 100 точки във Висшата лига, като тимът е с 93 пункта два кръга преди края на сезона. Арсенал от своя страна е на девета позиция с 53 пункта и все още има шансове да се пребори за място в евротурнирите.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

След 13 минути игра гостите от Мърсисайд можеха да открият резултата по куриозен начин. Вратарят на Арсенал Дамиан Мартинес се забави твърде много в пращането на кълбото в предни позиции, което позволи на Роберто Фирмино да скъси дистанцията до него. Стражът опита да изчисти, но топката срещна гърба на бразилеца, за да се удари в страничния стълб на "топчиите".

Седем минути по-късно Ливърпул откри резултата. Фирмино подхвана атака по левия фланг, като успя да изведе Робъртсън в пеналтерията. Крайният бранител подаде по земя успоредно на голлинията, за да осигури на Садио Мане перфектните условия за гол - 0:1!

След половин час игра "артилеристите" стигнаха до изравнителен гол. Върджил ван Дайк бе притиснат в гръб от Рийс Нелсън, което предизвика грешен пас от бранителя. Топката стигна до Александър Лаказет, за когото се оказа детска играчка да преодолее Алисон. Ван Дайк пък претендираше, че е имало нарушение срещу него, но не и според съдията и ВАР - 1:1!

Минута преди края на първата част Арсенал се добра до пълен обрат с втория си точен удар в мача. Странично хвърляне бе насочено към вратаря Алисон, който направи грешен пас, подарявайки топката на Лаказет. Нападателят веднага центрира в наказателното поле, където Рийс Нелсън овладя и на свой ред се разписа - 2:1!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна с по един жълт картон за двата отбора - първо за Лукас Торейра, а след това и за Трент Александър-Арнолд, чието влизане бе особено грубо и в някои случаи би си заслужило и директен червен картон. В минутите след това Ливърпул организира няколко опасности пред вратата на Арсенал, но не успя да се възползва.

В 54-ата минута с дълъг пас Ван Дайк намери Александър-Арнолд на десния фланг, а крайният бранител веднага центрира в наказателното поле. Мохамед Салах овладя и технично преодоля Давид Луиз, за да си намери пространство за удар и да стреля. Изстрелът на египтянина обаче бе брилянтно избит в корнер от стража Мартинес.

В следващите минути Ливърпул продължи да сипе атаки към вратата на Арсенал, но без резултат. Играчите на Юрген Клоп отправиха двуцифрен брой удари за половин полувреме, докато "топчиите" не стигнаха до нито един удар към вратата на Алисон. В даден период от мача мърсисайдци имаха смазващо предимство по отношение на владението на топката - 90 на 10 процента.

В 86-ата минута Садио Мане бе изведен зад гърба на отбраната на Арсенал. Сенегалецът бе притиснат отзад от Мейтланд-Найлс, което не му позволи да нанесе достатъчно добър удар, пращайки топката покрай вратата на Мартинес. В 90-ата минута пък Арсенал стигна до първия си удар през второто полувреме, като Джо Уилок можеше да се разпише, но изстрелът му излетя в аут.

ПРЕДИ СРЕЩАТА

Ливърпул вече спечели титлата на Острова, но въпреки това хората на Юрген Клоп са жадни за още рекорди и преминаването на заветната граница от 100 пункта. Арсенал от друга страна e на 9-то място и все още таи надежди, че в оставащите три кръга от първенството ще успее да влезе в първата шестица.

Мениджърът на мърсисайдци Юрген Клоп няма да може да разчита на контузените Жоел Матип и Джордан Хендерсън, докато Деян Ловрен и Джеймс Милнър са под въпрос за срещата. Микел Артета има далеч по-големи кадрови проблеми, след като Бернд Лено, Калъм Чеймбърс, Пабло Мари, Габриел Мартинели и Месут Йозил са контузени, Еди Нкетиа е наказан, а Матео Гендузи е отстранен от състава, като най-вероятно ще бъде продаден през лятото.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Арсенал: Мартинес, Холдинг, Луиз, Тиърни, Соареш, Нелсън, Торейра, Джака, Пепе, Сака, Лаказет

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Гомез, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Вайналдум, Окслейд-Чембърлейн, Мане, Салах, Фирмино

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички