Съвършенство: Арсенал тотално неутрализира Челси и завърза битката за топ 4


Съвършенство: Арсенал тотално неутрализира Челси и завърза битката за топ 4
Снимка: Guliver/GettyImages

4636 0

Арсенал изигра най-добрия си мач през сезона в английската Висша лига, печелейки категорично с 2:0 срещу градския съперник Челси в дербито на 23-ия кръг на шампионата. Резултатът сам по себе си не е "разгромен", но "артилеристите" изиграха почти перфектен двубой, в който не позволиха на Челси в нито един момент да води играта.

Още в 14' домакините поведоха, благодарение на изключително индивидуално изпълнение на Александре Лаказет. В 38' пък капитанът Лоран Косчелни отбеляза куриозно попадение, след като не успя да играе с глава, но топката се удари в рамото му и влетя във вратата - 2:0.

През второто полувреме Челси нямаше нито едно добро положение за отбелязване на гол, като "артилеристите" тотално изолираха от играта Еден Азар и "мотора" на "сините" Жоржиньо. Неутрализирайки най-важните играчи на Челси, Арсенал гарантира лек мач за Бернд Лено и победата срещу един от директните съперници за влизане в топ 4.

Поражението на Челси пък направи битката за 3-о и 4-о място изключително любопитна. В момента Тотнъм е 3-и с 47 точки (мач по-малко) и води с 1 точка на "сините". Арсенал и Манчестър Юнайтед пък са с по 44 точки и дебнат от задна позиция да изпреварят някой измежду лондонските тимове, които в момента се намират в топ 4.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

"Артилеристите" започнаха срещата с две много хубави атаки. като още в 1' Лаказет получи топката в наказателното поле, навърза трима защитници, но в последния момент преди да нанесе удар беше глокиран.

Натискът на домакините продължи с пълна сила, а в 4' можеше да падне и първият гол. Лаказет проби отдясно и пусна отлично подаване за Обмеянг, който изпревари прекия си пазач, но не успя да нанесе добър удар. В 8' Рамзи центрира от корнер, а Папастатопулус стреля с глава, но встрани от вратата, пазена от Кепа - силни начални минути на "топчиите".

В 10' с първата си добра атака и Челси стигна до сериозно положение. Топката стигна до Вилиан по дясното крило, който центрира отлично пред малкия пеналт. Азар изпревари Косчелни и стреля от воле, но неточно. 2 минути по-късно при центриране от пряк свободен удар Кепа по страхотен начин спаси удар с глава на Косчелни, но в 14' той нямаше какво да направи.

При изпълнение на корнер Джака разигра късо с Торейра, който подаде на Бейерин. Без подготовка той центрира наглед слабо в пеналтерията, но Лаказет брилянтно овладя, завъртя се надясно и от малък ъгъл стреля с всичка сила в горния ъгъл - 1:0 за Арсенал!

След гола Челси се разигра и стигна до няколко добри положения за гол, но липсваше точността в завършващите удари на Азар и Вилиан. Най-добрата възможност пък се откри пред Педро, който беше изведен сам срещу вратаря, но прехвърлящият му удар премина малко встрани от вратата.

В 38' домакините за втори път наказаха своя съпрник след центриране от пряк свободен удар. Топакта беше насочен към лявото крило, където Папастатополус прати кълбото към малкия пеналт. Там сам самичък беше останал Косчелни, който не успя да играе с глава, но куриозно топката се удари в рамото му и влезе във вратата - 2:0.

До края на полувремето Алонсо удари греда за гостите и не успя да намали резултата непосредствено преди края на първото полувреме!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Унай Емери отлично затвори своя отбор през вторите 45 минути и шансовете за Челси станаха още по-малко. Единтвената добра възможност дойде към 69', когато Рос Баркли стреля силно от границата на наказателното поле, но топката беше блокирана от Косчелни.

Единствената лоша новина за Арсенал беше контузията на Ектор Бейерин, който беше изнесен на носилка заради нова травма в лявото коляно. Баркли и Одой, които се появиха от пейката, не промениха с нищо облика на гостите, а през втората част беше отправен само един точен удар и за двата отбора.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Арсенал: Лено, Бейерин, Сократис, Косчелни, Колашинац, Торейра, Джака, Гендузи, Рамзи, Обамеянг, Лаказет

Челси: Кепа, Алонсо, Луис, Рюдигер, Аспиликуета, Жоржиньо, Ковачич, Канте, Азар, Педро, Вилиан

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Арсенал е един от най-добрите домакини през настоящия сезон, като има само едно поражение у дома, но то дойде срещу друг представител на топ 5 - Манчестър Сити. Срещу топ отборите "артилеристите" не се представят по най-добрия начин през този сезон, а единствената победа през сезона над тим от топ 4 е срещу Тотнъм.

Челси пък е един от най-добрите гости (3-о място през сезона) и, въпреки че се представя колебливо от началото на декември насам, то "сините" вече отвориха разлика от 6 точки спрямо Арсенал за място в топ 4.

И в двата отбора няма значими проблеми преди първия съдийски сигнал, така че двамата мениджъри ще разчитат на най-доброто, с което разполагат. Стартовите състави очаквайте към 18:30 часа!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички