Отново на "Уембли" и отново след дузпи Ливърпул порази Челси във финала!


Отново на "Уембли" и отново след дузпи Ливърпул порази Челси във финала!
Снимка: GettyImages

7430 0

След 16 години пауза Ливърпул отново е носител на Купата на футболната асоциация, след като в драматичен финал спечели след дузпи над Челси! Така, по идентичен начин, "червените" спечелиха втори пореден финал срещу "сините", след като преди няколко месеца отново след дузпи Ливърпул ликуваше над все още действащия европейски клубен шампион! 

ВИЖТЕЕмоции, страст и много футбол на Челси - Ливърпул (СНИМКИ)

Редовното време между двата отбора завърши при резултат 0:0, но определено не бе заради липса на положения. Ливърпул имаше по-добрите шансове през целия двубой, като на 2 пъти гредата попречи на мърсисайдци да спечелят. "Сините" също имаха своите шансове, но Алисон направи силен мач на вратата. 

Лошите новини за Ливърпул дойдоха още през първото полувреме, когато Мохамед Салах напусна принудително терена заради контузия. Същото изглежда се случи и с Ван Дайк, който беше сменен на почивката между края на редовното време и старта на продълженията. 

ВИЖТЕЕмоции, страст и много футбол на Челси - Ливърпул (СНИМКИ)

В допълнителните 30 минути не се случи нищо съществено и двата отбора се отправиха към изпълнение на дузпи. В тях след пропуск на Аспиликуета Мане можеше да реши всичко с 5-ата дузпа за Ливърпул, но не успя да преодолее Менди. 

Маунт обаче изпусна дузпа №7, а Костас Цимикас със своя точен удар донесе трофея за Ливърпул! Това беше ФА къп №8 в историята на клуба, както и първа за Юрген Клоп. Германецът никога не е поставял на високо място местните купи в Англия, но през тази година неговите момчета спечелиха и двата трофея, които досега липсваха във визитката на гереманския специалист. 

Челси от своя страна се превърна в първия отбор, който губи 3 поредни финала за ФА къп в историята на легендарния турнир. Освен това "сините" остават "капо" през тази година в един от най-тежките сезона за клуба, най-вече заради проблемите със собствеността. 

ВИЖТЕ: Емоции, страст и много футбол на Челси - Ливърпул (СНИМКИ) д

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ 

Още в 4' Ливърпул можеше да поведе в резултата. Луис Диас получи топка в наказателното поле срещу Чалоба, надигра го в ситуация един срещу един и опита центриране към далечната греда, където с топката се размина Садио Мане. 

Само минута по-късно отново отляво Диас нахлу и се опита да комбинира със Салах, но пасът беше неточен. В 8' пък колумбиецът беше перфектно изведен зад защитата, напредна и стреля, но Менди успя да спаси, а след това на метър от голлинията защитник в жълт екип успя да избие. 

ВИЖТЕЕмоции, страст и много футбол на Челси - Ливърпул (СНИМКИ)

Лондончани отговориха бързо и едва не отбелязаха гол. Те поизнесоха играта в по-предни позиции, а в 23' Джеймс беше изведен по дясното крило, а Ван Дайк се наложи да покрива изоставената от Робо позиция. Това отвори пространство в наказателното поле и Джеймс намери отлично Пулишич, който стреля, но ударът му мина на сантиметри встрани от вратата. 

В 28' Челси получи втора фантастична възможност. При контраатака Пулишич напредна в половината на "червените" и от дъгата изведе перфектно Алонсо в наказателното поле. Защитникът обаче поведе лошо топката, все пак успя да стреля, но Алисон спаси. В ситуацията обаче испанецът удари в коляното бразилския страж на мърсисайдци, който пожела играта да бъде спряна. 

След няколко минути намеса от медицинските лица Алисон се изправи, но веднага след това Салах седна на централната линия. Той получи разтежение и нямаше как да продължи играта, бивайки заменен от Диого Жота (вижте подробности за контузията на Салах тук). 

Именно пред португалеца се откри най-добрата ситуация в края на полувремето, следкато в 44' Робъртсън прати отлично центриране пред малкия пеналт, където Жота изпревари Менди, но ударът му прехвърли вратата. Лукаку също получи шанс в наказателното поле на Ливърпул, но ударът му бе трагичен. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ 

В 48' Челси получи нов златен шанс за гол. При пряк свободен удар от малък ъгъл Алонсо реши не да центрира, а да стреля. Това изненада и Алисон, който не успя да отбие удара, но за негово щастие гредата спаси Ливърпул от допускане на гол. Само 3 минути по-късно Трент намери перфектно Робъртсън в наказателното поле, но от 2 метра той не успя да засече добре топката и я прати в ръката си. В 52' Диас пред наказателното поле овладя отлично, завъртя се и стреля от дъгата, но с малко встрани от вратата. 

ВИЖТЕЕмоции, страст и много футбол на Челси - Ливърпул (СНИМКИ)

Ливърпул безспорно беше по-активният отбор през втораото полувреме, но пропуски на Жота и Салах попречиха на "червените" да материализират превеса си. След 65' пък темпото спадна, като и двата отбора изглежда искаха да са по-внимателни в дефанзивен план. 

След 80' обаче Ливърпул отново упражни чудовищен натиск. В 82' Мане изведе Диас в наказателното поле и колумбиецът стреля много силно, преодоля вратаря, но топката срещна гредата. Само минута по-късно след центриране на Милнър Робо бе сам срещу вратата, но и той стреля в гредата от изключителна позиция - фрапантен пропуск на защитника.

До края на редовното време Диас имаше още един шанс да се разпише, но стреля в аут - продължения в мача. 

ПРОДЪЛЖЕНИЯ МЕЖДУ ЛИВЪРПУЛ И ЧЕЛСИ 

Изненадващо Ван Дайк излезе от терена, въпреки че не изглеждаше да е контузен. На негово място се появи Матип. Холандецът търкаше очите си на пейката в началото на продълженията.  

Като цяло първите 15 минути преминаха под натиск на Челси, но не съществен. Двата отбора си размениха по един по-опасен корнер, но нищо по-сериозно пред двете врати. 

Вторите 15 минути предложиха още от същото и двата отбора трябваше да определят победителя помежду си отново чрез дузпи. 

Дузпите между Челси и Ливърпул

Жребият определи дузпите да се бият пред сектора с фенове на Челси. Пръв зад топката застана Маркос Алонсо, който стреля технично в долния десен ъгъл. За "червените" Милнър се нагърби с важната първа дузпа и стреля високо в левия ъгъл, над плонжа на Менди. 

Капитанът Аспиликуета бе вторият избор на Тухел и той пръв сбърка, пращайки топката в страничния стълб - шанс за Ливърпул! Тиаго получи шанс да изведе "червените" напред и с много точен удар в долния десен ъгъл реализира - 2:1 за мърсисайдци. 

Третият избор за Челси бе Рийз Джеймс, ато крайният бранител не сбърка, стреляйки в центъра на вратата. Резервата Фирмино, който дълго време лекуваше контузия, бе 3-ият избор на Клоп и с точен удар високо в десния ъгъл също вкара - 2:3. 

Рос Баркли, влязъл в края на продълженията, за да изпълнява дузпа, заложи на силата и не сбърка, пращайки вратаря в обратния на изпълнението ъгъл. Арнолд също беше точен с удар в долния ляв ъгъл. 

5-ата дузпа бе за Жоржиньо, който не изпълни по стандартния си начин с подскок в края, и реализира отлично. Съдбата на трофея трябваше да бъде определена от Садио Мане, който беше финалният избор на Клоп. Менди обаче "хвана" ъгъла и спаси, оставяйки Челси в играта. 

Зиеш бе 6-ият избор за Тухел и с много сила бившият ас на Аякс реализира - 5:4. Диого Жота трябваше да възстанови паритета при дузпите и бе безкомпромисен с удар високо в левия ъгъл. 

Седмата дузпа се оказа кошмарна за Мейсън Маунт, който прати много лесен за Алисон удар. За втори път Ливърпул получи шанс да "затвори" мача, като Цимикас бе избран от Клоп - левият бранител прати техничен удар в долния десен ъгъл и донесе ФА къп за Ливърпул!! 

 

Стартови състави на Челси и Ливърпул 

Челси: Менди, Чалоба, Силва, Рюдигер, Алонсо, Ковачич, Жоржиньо, Джеймс, Маунт, Пулишич, Лукаку

Ливърпул: Алисон, Арнолд, Конате, Ван Дайк, Робертсън, Тиаго, Хендерсън, Кейта, Салах, Диаз, Мане

Преди Челси - Ливърпул 

Челси загуби последните 2 финала за ФА къп от Арсенал (2020) и Лестър (2021), като "сините" ще се постараят максимално да не останат "капо", след като през миналия сезон спечелиха Шампионска лига. 

Ливърпул продължава мисията си към "квадрупъл", който на този етап изглежда невъзможен заради разликата от 3 точки с Манчестър Сити в шампионата. Отборът на Клоп обаче вече взе Купата на лигата, а в двата си предстоящи финала - във ФА къп и Шампионска лига, е фаворит. 

Интересен факт е, че двата отбора играха финал за Купата на лига, завършил паметно с изпълнение на дузпи. Тогава се стигна до изстрели на вратарите и Кепа Арисабалага изпусна за Челси, коронясвайки Ливърпул. 

В последните 3 мача равенството между двата отбора е крайният изход. 

За Ливърпул голямата липса в мача ще е Фабиньо, който в момента е контузен и няма как да играе във финала. За Челси сигурните отсъстващи са Бен Чиуел и Калъм Хъдсън-Одой. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички