Ливърпул е на финал за трофей в Англия за пръв път от шест години насам


Ливърпул е на финал за трофей в Англия за пръв път от шест години насам
Снимка: Gulliver/GettyImages

5930 0

 

Две попадения на Диого Жота класираха Ливърпул за финала в Купата на Лигата, а с общ резултат 2:0 „червените“ елиминираха в полуфинала Арсенал. Гостите от Мърсисайд победиха лондонския си съперник на „Емиратс“ именно с 2:0, а големият герой за хората на Юрген Клоп се казваше Диого Жота.

Двете попадения на португалеца паднаха респективно в двете полувремена, като резултатът бе открит в 20-ата минута, а в 77-ата падна и второто попадение за №20 в състава на Ливърпул, който узакони успеха за отбора на Клоп.

Във финалната среща, която ще се състои на „Уембли“, Ливърпул ще спори за трофея в английския футбол с Челси. „Сините“ от Лондон елиминираха в другия полуфинал Тотнъм Хотспър, а това е първи финал за Ливърпул за местните купи от сезон 2015/16, когато отново воден от Клоп тимът преклони глава от Манчестър Сити отново за този турнир от дузпи. Това пък е финал №13 в историята на гранда от северозападна Англия в този турнир, където именно Ливърпул е рекордьор по трофеи (7).

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

"Артилеристите" започнаха доста по-уверено спрямо своя противник, а в петата минута дори нацелиха гредата на Келехър, след като удар на Лаказет се отби в напречната греда на мърсисайдци.

Първоначалният натиск на лондончани се поукроти, като дори постепенно Ливърпул започна да задържа по-трайно топката на "Емиратс". В 15-ата гостите реализираха попадение, след като Фабиньо стреля силно с глава след ъглов удар, а Матип довкара топката във вратата на Рамсдейл, но защитникът бе в засада и голът бе отменен.

Пет след това обаче гостите вече поведоха в резултата. Александър-Арнолд се спусна отдясно към средата на терена и подаде вляво за Диого Жота. Нападателят на Ливърпул елиминира с едно движение Томиасу, който дори опита да го фаулира, след което последва сравнително слаб удар по земя, но Рамсдейл беше застанал лошо от вратарска гледна точка и позволи ударът на португалеца да стане голов - 0:1.

Малко преди да бе изминал половин час игра в Лондон Мартинели финтира в наказателното поле на Ливърпул Ван Дайк и се озова на чиста позиция за изстрел, но с изящен шпагат Фабиньо спря сънародника му, който можеше да изравни резултата.

В добавеното време на първата част Локонга с тялото си блокира тежък удар, отправен от Фабиньо.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Със старта на втората част Локонга изведе Лаказет зад отбраната на Ливърпул, но шутът на французина отиде високо над гостуващата врата. В 51-ата минута Жота финтира с лекота вляво Бен Уайт и даде успореден пас за Кейд Гордън, но непокритият младок стреля също неточно - аут.

След почти час игра влезлият като резерва Ибрахима Конате стреля силно с глава от корнер, но топката се отби в лявата греда на Рамсдейл.

Постепенно интензитетът в северен Лондон се засили сериозно, а след появата на Минамино отбраната на Арсенал трябваше да чисти топката, а в 78-ата минута Диого Жота беше изведен след страхотен пас отдясно, а португалецът технично прати топката в лондонската врата - 2:0.

В 90-ата минута пък влезлият като резерва в 74-ата минута за "артилеристите" - Томас Партей, си изкара два жълти картона и бе изгонен от рефера Мартин Аткинсън.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

АРСЕНАЛ: Аарън Рамсдейл – Такехиро Томиасу, Бенджамин Уайт, Габриел Магаляеш, Киърън Тиърни – Самби Локонга, Мартин Йодегаард, Букайо Сака – Емил Смит Роу, Габриел Мартинели, Александър Лаказет

ЛИВЪРПУЛ: Куивийн Келехър, Трент Александър-Арнолд, Жоел Матип, Върджил ван Дайк, Андрю Робъртсън - Фабиньо, Джордан Хендерсън, Къртис Джоунс - Кейд Гордън, Диого Жота, Роберто Фирмино

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ РЕВАНША МЕЖДУ АРСЕНАЛ И ЛИВЪРПУЛ

ПРЕДИ СРЕЩАТА:

Ливърпул изпусна да бие Арсенал в първата среща на "Анфийлд", въпреки че тимът игра над час с човек повече на терена след червен картон на Гранит Джака. Възпитаниците на Юрген Клоп изглеждаха безидейни в атака в отсъствието на Мохамед Салах и Садио Мане - нещо, което се промени в последния мач срещу Брентфорд, спечелен с 3:0.

Арсенал извлече най-добрия резултат като гост, а за разлика от Ливърпул, имаше цяла седмица на разположение за подготовка за реванша, тъй като нямаше мач от първенството за изиграване. И в двата лагера има отсъстващи играчи и такива, които са под въпрос. Германецът тази вечер не може да разчита на Ориги, Тиаго, Филипс, Елиът, Окслейд-Чембърлейн, Салах, Мане и Кейта. Колегата му Микел Артета е без Колашинац, Суареш, Джака, Обамеянг, Елнени, Партей и Пепе.

ТОП КОЕФИЦИЕНТИ ЗА ДЕРБИТО АРСЕНАЛ - ЛИВЪРПУЛ!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички