Манчестър Сити спечели първата битка: Арсенал "заспа" за миг и приключи с ФА Къп (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)


Манчестър Сити спечели първата битка: Арсенал "заспа" за миг и приключи с ФА Къп (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)
Снимка: GettyImages

4217 0

Арсенал разполага с комфортен аванс на върха във Висшата лига и има всички шансове да грабне титлата пред Манчестър Сити, но Пеп Гуардиола спечели първата битка около страничната линия срещу бившия си колега – Микел Артета.

Това се случи по време на 1/16-финала от ФА Къп между „гражданите“ и Арсенал, който шампионът на Англия спечели с 1:0 като домакин в петък вечер. Големият герой за победителите бе дефанзивният футболист Нейтън Аке в 64-тата минута при една от единствените грешки пред двете врати.

По този начин Сити стартира „войната“ с Арсенал по най-добрия начин, след като още в средата на февруари ще изиграят и първия си мач за кампанията на ниво Висша лига, който ще покаже до колко са готови двата тима за същинската борба за трофея от най-оспорваното първенство.

Двубоят от ФА Къп обаче премина с много надлъгване и чистите положения бяха рядкост. До попадението на Аке Сити контролираше топката и натискаше противника си, като след това даде инициативата на противника. Арсенал обаче имаше достатъчно добри възможности и при нулевото реми, но те бяха пропилени, както се случи и с тези на домакините.

В последната четвърт час дойде и най-големият натиск от страна на "топчиите" по време на двубоя, но липсата на попадение ги лиши от възможност за нов трофей от ФА Къп. Домакините завършиха с 8 голови положения срещу 5 за гостите, но разликата при точните опити бе в рамките на едно - 3 на 2, в полза на победителите от Манчестър.

 

 

Вижте ГАЛЕРИЯ от Манчестър Сити - Арсенал!

Първо полувреме:

Откриващите 180 секунди на двубоя се проведоха пред вратата на гостите, като още в самото начало Холанд имаше претенции за нарушение пред наказателното поле, а по-късно Търнър допусна грешка при подаване.

Тя обаче не успя да бъде наказана от Родри, който завърши получилата се атака крайно неточно. 

В петата минута гостите отговориха чрез Томиясу, който стреля от дистанция, но Ортега изби. 

Още преди да изтече десетата минута Холанд на практика остана очи в очи с Търнър, но стражът навреме напусна наказателното поле и се справи с норвежеца, въпреки че реагира да бъде залъжен извън половината си. 

Video edited on Kapwing

Последва акробатичен опит на Холанд от над 20 метра, но тя не намери рамките на вратата. 

Следващата опасност дойде в 20-тата минута, когато едно от зимните попълнения на столичаните - Леандо Тросар, нападна по левия фланг и отправи удар по диагонал, който обаче Ортега отново отклони.

В следващия четвърт час пред двете врати имаше по една опасност - първо Де Бройне стреля виртуозно от дистанция, но кълбото излезе в аут, а по-късно и опитът на Нкетия свърши по същия начин. 

Той обаче засече ниско центриране, но видимо не очакваше топката да стигне до него.

След 37 минути игра Ерлинг Холанд отново остана очи в очи с Търнър, след като топката се озова в негово владение след рикошет и много късмет. Той стреля и прехвърли излезлият вратар, но кълбото отново не намери очертанията на вратата. 

В добавеното време на първата част се стигна и до първата промяна, която бе от принудителен характер - Лапорт, контузилия се Джон Стоунс.

Второ полувреме:

И втората част започна с натиск на домакините, който обаче не доведе до удари в рамките на първите пет минути. Такъв падна в 52-рата минута чрез Люис, но той не доведе до нищо опасно. 

След измивамането на 10 минути се стигна до медицинска намеса поради болки в рамото на Търнър, което спря играта. Впечатление по време на целия двубой прави, че наставниците усилено дават насоки на възпитаниците си при паузите. 

Гол! Домакините откриха резултата чрез Нейтън Аке в 64-тата минута, след като дефанзивният играч бе оставен сам и след асистенция на Грийлиш прати топката във вратата на Търнър за 1:0!

Video edited on Kapwing

Трябва да се отчете, че кълбото се озова в национала на Англия, след като се отби от гредата при удар от дистанция на Алварес.

Възпитаниците на Артета можеха да отговорят светкавично след 120 секунди, но Нкетия не достигна до ниско центриране. "Виновник" за това е Лапорт, който реагира при подаването и с шпагат спря топката в последния момент.

До 87-мата минута цялата инициатива бе поета от гостите, но опасните голови ситуации липсваха. Те достигаха до вратата на Ортега, където рейдовете приключваха. Мартинели бе изведен очи в очи със стража, но бе отсъдена засада. 

Стартови състави:

Манчестър Сити: Ортега Морено, Люис, Стоунс, Аканджи, Аке, Родри, Де Бройне, Гюндоган, Марез, Грийлиш, Холанд

Арсенал: Търнър, Томиясу, Холдинг, Габриел, Тиърни, Джака, Партей, Виейра, Тросар, Сака, Нкетия

Преди мача:

Съперничеството между бившите партньори около резервната скамейка - Гуардиола и Артета, се премества в един от турнирите за местните купи. Междувременно столичани имат 5 точки аванс и мач по-малко във Висшата лига.

Днес обаче те се определяни като аутсайдери, като трябва да се вземат под предвид сериозните липсващи Жезус, Eлнени и по всяка вероятност още двама играчи.

"Гражданите" пък ще може да разчитат на най-доброто в своите редици и двубоят може да се приеме като загрявка за срещата между тимовете във Висшата лига на 15-и февруари. Тогава обаче Арсенал ще бъде домакин.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички