Защо Венгер никога няма да напусне Арсенал?


Защо Венгер никога няма да напусне Арсенал?
Снимка: Getty Images/Guliver

1928 0

В сряда Арсенал отново гръмко се изложи, след като загуби у дома от Монако с 1:3. Голяма е вероятността "артилеристите" за пети пореден път да напуснат Шампионска лига в осминафиналната фаза. Но не чакайте оставката на треньора.

"Страхувам се от живота след футбола и досега съм треньор, защото обичам това. Обичам сутрин да усещам мириса на окосена трева, да се разхождам по терена и отново да се чувствам като дете, което си играе с топка. Ако ми се налагаше да стоя през цялото време в кабинет, бих бил друг. Харесва ми да гледам как моите възпитаници печелят, харесва ми да планирам тренировки и да следя за развитието на отбора. Когато престана да получавам удоволствие от футбола, ще приключа и с треньорството".

Тези думи на мениджъра на Арсенал са плашещи. Между редовете се чете деспотичното: "Ще си тръгна, когато сам реша". Затова да си представим Арсен Венгер, напускащ Северен Лондон, някак не се получава.

Венгер няма да напусне отбора, защото вече е плът от плътта на Арсенал. Понякога изглежда, че отборът е кръстен на французина. Той отдавна се е сближил с ръководството и е получил достъп до много неща, за които обикновеният треньор не може и да мечтае. Поверено му беше дори да проектира съблекалнята на "Емирейтс".

Венгер е една широка река, която тече из цялото артлерийско царство. Жителите в него умират и се раждат, сменят се правителства, по брега се строят домове, а реката все така си тече и на никой не му идва на ум да я пресуши. Защото тя е плодородна.

"Нашият трофей е място в топ 4. Убеден съм, че това е жизненоважна задача, така че ще се съсредоточим върху изпълнението й". Това крайно спорно изявление на Венгер преди три години се превърна в част от британския фолклор. Феновете на Арсенал са смъртно уморени от унизителните шеги, свързани с числото 4. Но собственикът на контролния пакет акции на "топчиите" Кронке е на различно мнение.

67-годишният американски милиардер е въплъщение на Скрудж Макдък от комиксите на "Дисни". Той е толкова богат, колкото и стиснат. Като цяло, на него му е все едно за титлите, за които мечтаят феновете на Арсенал. За Кронке е много по-важно Арсенал да попадне в сакралната четворка. Четвъртото място значи Шампионска лига. А това са пари. За сравнение: за победата в турнира ФА Къп преди една година "артилеристите" получиха 2,7 милиона евро, а за участие в груповата фаза на Шампионска лига - три пъти повече. И, да, клубът вече няколко сезона подред приключва финансовата година с печалба.

Не е толкова важно, че отборът отново ще прелети покрай четвъртфиналите - консервативното ръководство на Арсенал предпочита синигера пред някой млад и амбициозен жерав като Клоп или Роджърс. Венгер също показва стабилен резултат, въпреки че за феновете е по-добре да не се замислят върху тази фраза. Да, "артилеристите" не могат да покажат постоянство дори в един вече спечелен мач, но въпреки това Венгер вече 15 сезона поред успява да изведе отбора от групите на Шампионската лига.

Унизителното поражение от Монако се разтвори в историята заедно с други провали в Европа последните години. Освен това, то никак няма да засегне репутацията на Венгер, нито неговия авторитет - всички отдавна знаят, че лондончани са способни да отпаднат и от някой по-слаб отбор. Реката ще продължава да тече, а Арсенал все така ще допуска грешки на трансферния пазар, ще заема четвъртите места и ще отпада на осминафиналите в Шампионска лига. А Венгер няма да си замине. Защото се страхува.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички