Защо Моуриньо е велик и как Челси започна да работи на печалба?


Защо Моуриньо е велик и как Челси започна да работи на печалба?

4912 0

Всички помним 2003 година, когато на небосклона в Премиър лийг се появи Роман Абрамович и почна да пилее пари наляво - надясно за футболни звезди в опит да превърне лондончани в европейско страшилище, което да печели трофей след трофей, включително и Шампионска лига.

До голяма степен това работеше, като дълго време на руския милиардер му убягваше само титлата в най-комерсиалния клубен турнир, но през 2012 година съдбата до голяма степен направи реверанс към Челси за съдийските тесли срещу Барселона и загубата с дузпи от Манчестър Юнайтед и "сините" триумфираха с "купата с големите уши".

До тогава обаче отборът работеше на загуба, а с новите правила на финансовия феърплей безпрецедентното харчете на Абрамович можеше да му струва скъпо, както вече стана с ПСЖ и Манчестър Сити. Но това се промени, а основният виновник е Жозе Моуриньо.

Не е тайна, че португалският мениджър има контрол върху трансферните на отбора, а от неговото идване насам Челси е може би единственият клуб не само в Англия, но и в Европа, който работи на печалба от трансферите си.

Първият пример за това са продажбите на Хуан Мата и Кевин Де Бройне. Испанският плеймейкър беше любимец на феновете, но Моуриньо отказваше да го ползва в първия си сезон при завръщането си на "Стамфорд Бридж". Логиката сочеше, че цената му ще падне, но Моу го прати в Манчестър Юнайтед срещу 38 милиона паунда, което означаваше нов трансферен рекорд за "червените дяволи".

През миналия зимен трансферен прозорец пък Кевин Де Бройне, който рядко попадаше дори сред резервите на Моуриньо, беше продаден срещу 18 милиона паунда във Волфсбург, като дори е заложена клауза за откупуването на играча след още един сезон. 

През миналото лято пък Моуриньо направи още две крайно впечатляващи сделки. Давид Луис, който Специалния също не обичаше да използва, но все пак беше титуляр на различни позиции, беше продаден на ПСЖ срещу колосалните 50 милиона паунда. Това спря парижани за Анхел Ди Мария, а Моу "кешира" защитника преди пагубното Световно първенство в Бразилия, където цената на Луис щеше да падне след 7:1 от Германия.

Вторият изходящ трансфер прави още по-голямо впечатление, след като Лукаку, който беше неизвергнат от Моуриньо, беше продаден за 28 милиона паунда на Евертън.

Стигаме и до тази зима, в която се очакваше най-накрая Моуриньо да сбърка и да мине в червената графа при трансферите, но и това не стана. Хуан Куадрадо беше привлечен срещу 23 милиона паунда, но Андре Шюрле час по-рано беше продаден срещу 24. Днес пък стана ясно, че Раян Бъртранд е продаден на Саутхамптън срещу 10 милиона паунда.

Общата сума на изходящите трансфери на Специалния е 168 милиона паунда за последните 2 години. За сравнение - под ръководството на Моуриньо бяха привлечени Фелипе Луис, Неманя Матич, Сеск Фабрегас, Диего Коща, Лоик Реми, Куадрадо, Вилиан и Курт Зума. Общата им сума е малко под 160 милиона паунда.

Особено добре за трансферната политика на Моуриньо говори фактът, че той взе огромни суми за Мата и Луис, които изобщо не влизаха в плановете му за бъдещето на Челси, а в същото време се раздели с Шюрле, който търкаше пейката през последните два сезона въпреки неоспоримите си качества. Също така трябва да се отбележи, че мениджърът се грижи добре и за заплатите в клуба, като след напускането на Лампард само Джон Тери взима над 6 милиона паунда годишно.

Благодарение на успешното управление на Моуриньо през последните две години, заплатите в тима от над 200 милиона паунда вече са 191, като Челси е далеч зад Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед по този показател. В същото време грандовете от Манчестър са "на червено" в графата трансфери, тъй като в последните години нито един от тях не е постигнал изходящ трансфер на сериозна стойност.

През последните 2 години Моуриньо превърна Челси от отбор, изграден от руски пари, порицаван от мнозина, до машина за пари, която прави Абрамович дори по-богат.

Ако досега не беше ясно, то вече знаете една от основните причини на Моуриньо да му казват Специалния...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички