Защо Моуриньо е най-подходящ за треньор на Манчестър Юнайтед


Защо Моуриньо е най-подходящ за треньор на Манчестър Юнайтед

2728 0

Манчестър Юнайтед скоро ще уволни Луис ван Гаал, а "Мач тв" знае кой трябва да го зaмести.

Манчестър Юнайтед ще уволни Луис ван Гаал, а "Мач тв" знае кой трябва да го змести.
ИГРИ НА РАЗУМА
Преди половин година изглеждаше, чесъюзът между Моуриньо и Челси е най-здравият в цяла Великобритания. След този между принц Уилям и Кейт Мидълтън. През лятото португалецът удължи контраклта си до 2019 г. и изрази готовност да се задържи на "Стамфорд Бридж" още сто години. Той изглеждаше като човек, способен да стане за Челси техният Алекс Фъргюсън. Сега Моуриньо има всички шансове да стане Фъргюсън за самия Манчестър Юнайтед. Или най-малко да напомни за "Фърги-тайм" - в по-широк смисъл от головете в последните минути.
Фъргюсън и Моуриньо дейтвително си приличат. В автобиографията си сър Алекс си спомня, че видял у Моуриньо съперник след първата му пресконференция - същата, на която португалецът заяви, че е Специален. Фъргюсън честичко използваше уловки, които влязоха в историята като mind games (игри на разума). В повечето от неговите изказвания нямаше скрит подтекст, но така или иначе такъв намираха и го обсъждаха. Най-често Фърги притискаше съперника, като припомняше за традиционно добрата форма на Юн айтед в края на сезона. 
Моуриньо е един от тези, с които Фъргюсън се стараеше да не влиза в психологически схватки. При това той ценеше емоционалността на португалеца: "Виждайки как Жозе скача край тъчлинията, видях себе си. Хората, изразяващи емоции, пораждат уважение у мен - не им е все тая".Манчестър Юнайтед скоро ще уволни Луис ван Гаал, а "Мач тв" знае кой трябва да го зaмести.

ИГРИ НА РАЗУМА

Преди половин година изглеждаше, че съюзът между Моуриньо и Челси е най-здравият в цяла Великобритания. След този между принц Уилям и Кейт Мидълтън. През лятото португалецът удължи контракта си до 2019 г. и изрази готовност да се задържи на "Стамфорд Бридж" още сто години. Той изглеждаше като човек, способен да стане за Челси техният Алекс Фъргюсън. Сега Моуриньо има всички шансове да стане Фъргюсън за самия Манчестър Юнайтед. Или най-малко да напомни за "Фърги-тайм" - в по-широк смисъл от головете в последните минути.

Фъргюсън и Моуриньо действително си приличат. В автобиографията си сър Алекс си спомня, че видял у Моуриньо съперник след първата му пресконференция - същата, на която португалецът заяви, че е Специален. Фъргюсън честичко използваше уловки, които влязоха в историята като "mind games" (игри на разума). В повечето от неговите изказвания нямаше скрит подтекст, но така или иначе такъв намираха и го обсъждаха. Най-често Фърги притискаше съперника, като припомняше за традиционно добрата форма на Юнайтед в края на сезона. 

Моуриньо е един от тези, с които Фъргюсън се стараеше да не влиза в психологически схватки. При това той ценеше емоционалността на португалеца: "Виждайки как Жозе скача край тъчлинията, видях себе си. Хората, изразяващи емоции, пораждат уважение у мен - не им е все тая".

Изкуственото създаване на конфликти е едно от любимите занимания на Моуриньо. Нищо не го разпалва по-силно от миризмата на кръв. През този сезон конфликтите бяха доста много и това предопредели тъжния за Моуриньо изход. 

"Само във футбола е възможно човек, който е загубил контрол над съблекалнята, да получи друга работа, в която предшественикът му е направил същото", възмущава се Алън Шиърър в своята колонка за "The Sun". Но като цяло той няма нищо против Моуриньо в Манчестър и смята, че този вариант е трябвало да заработи веднага след оставката на Фърги.

"Смятам, че Жозе ще направи нужните изводи и ще стане още по-добър. Сега той знае, че не бива открито да критикува играчите-мултимилионери, които сега притежават повече влияние от когато и да било".

В действителност Моуриньо не му трябва да разбира нищо - той винаги е защитавал своите. Ето защо, изпращайки Жозе в Реал, бруталният Марко Матераци си позволи да заплаче и да каже: "Ти си задник, оставяш ни на Бенитес". В Реал Моуриньо за първи път се сблъска с факта, че врагът може да бъде не само външен, но и вътрешен. Поради това и на форс-мажор-а с Челси реагира не така, както би трябвало - насочвайки обвинения към всички.

Но Хари Реднап - някога претендент за треньорското кресло на Англия, а сега колумнист на The Telegraph, все още е уверен, че португалец е способен да даде на Манчестър Юнайтед нов импулс и "да върне усмивките по лицата на играчите". А бившият нападател на Ливърпул Стан Колимор, говорейки за Моуриньо, премина към езика на кулинарията: "Феновете на Манчестър Юнайтед също искат това назначение. Яденето 26 години на пържола и картофки в последно време те трябва да сравняват с обяд в работническа трапезария. 

ПИЦА ОТ ВЕНГЕР

Конфронтацията на португалеца с Арсен Венгер е една от основните съставки на първенството, от която да се лишим би било непростим лукс. Прагматичният стил на Моуриньо срещу "искрения" подход на французина, всички тези разговори за "печелене на титли, а не да търкаляш топката" - това винаги е интересно. Фъргюсън с Венгер имаше своите сметки за оправяне. До купуването на Челси от Роман Абрамович Арсенал бе основен конкурент на Манчестър Юнайтед, а Венгер - основен дразнител за Фъргюсън. 

След мача, сложил край на серията от 49 мача без загуба за Арсенал, страстите закипяха и Рууд ван Нистелрой се оплака на Фъргюсън от грубост от страна на Венгер. Сър Алекс мигновено забрави, че е сър и се отправи към треньора на съперника. "Остави момчетата ми! - тази фраза явно не се хареса на Венгер. Ситуацията се усложни от факта, че лондончани загубиха, а французинът явно не бе в настроение. Не бяха в настроение и играчите на Арсенал: един от тях хвърли в лицето на Фъргюсън пица. Шотландецът подозира, че това е бил Сеск Фабрегас, което е особено символично, ако си спомним как Моуриньо напусна Челси. 

През следващия сезон за Жозе може да се появи по-взривоопасен съперник - Хосеп Гуардиола, за покана в Манчестър Сити към който настоява и сегашният треньор на тима Мануел Пелегрини. Моуриньо беше този, който наруши господството на Барса в испанското първенство, а техните 4 съперничества на терена през пролетта на 2011 г. следеше целият свят. 

Да повикат в Манчестър единия и да не се обадят на другия - това е като да си изработите честна дузпа и да помолите съдията да не я свири. Гуардиола и Моуриньо трябва да вървят в комплект, защото тяхното съперничество мотивира и определя и двамата. 

Това съперничество е нужно на Манчестър Юнайтед

То е нужно на Висшата лига.

И още една малка подробност: Фъргюсън нарече Жорже Мендеш най-добрият агент от тези, с които е работил. През 2003 г. португалецът доведе в Манчестър Юнайтед Кристиано Роналдо, след това - Нани, Андерсон и Бебе.

Работите на Моуриньо ги движи именно Мендеш. 

Ето още три сюжетни линии, на които трябва да се обърне внимание:

Моуриньо - Удуърд. От пристигането на Луис ван Гаал клубът похарчи за нови повече от 250 млн. паунда. Но вицепрезидентът на Манчестър Юнайтед Ед Удуърд така или иначе има репутацията на човек, на когото не може да се поверят дори кламерите в клубния офис. 

Една от най-забавните истории, свързани с това, е как Удуърд изпусна Педро: докато той "завършваше сделката" в Барселона, директорът на Челси Мария Грановская, Моуриньо и Фабрегас (последните двама тогава още бяха от една страна на барикадата) проведоха преговори със самия играч и фактически го откраднаха.

Моуриньо - Мата. Испанският полузащитник беше най-добрият играч на Челси в два сезона подред, но това не му помогна да се впише в стила на Моуриньо. Португалецът започна да строи отбора около Оскар, а Мата отиде в Манчестър Юнайтед. Това беше първата сделка на Ед Удуърд, за която не искаха да го убият. Интересното е какво ще се случи, ако Моуриньо и Мата се срещнат отново.

Моуриньо - Челси. Когато португалецът изведе Интер към победа в Шампионска лига, в 1/8-финалите неговият отбор изхвърли Челси. Това противопоставяне се възприемаше като възможност Моуриньо да изпрати поздрав на Абрамович. Сега той има сметки за уреждане и с някои играчи. Ако оглави Манчестър Юнайтед, той ще може редовно да им маха с ръка от техническата зона. 

Ярослав Кулемин, "Мач тв"

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички