"Исус" възкръсна и спаси "небесносините", но ВАР ги отказа от късен триумф срещу Тотнъм


"Исус" възкръсна и спаси "небесносините", но ВАР ги отказа от късен триумф срещу Тотнъм
Снимка: Getty Images/Guliver

15162 0

Манчестър Сити и Тотнъм не успяха да се победят в голямото дерби от втория кръг на Висшата лига. Шампионът на Англия на два пъти водеше в резултата, но в крайна сметка "шпорите" съумяха да измъкнат ценна една точка на "Етихад", а тя дойде и след намесата на системата за видеоповторения (ВАР), която отмени гол на Габриел Жезус късно в добавеното време на мача.

Двубоят започна със смазващо предимство за домакините, като Кевин Де Бройне демонстрира феноменална форма на терена. Именно белгиецът допринесе за двете попадения на своя отбор. В 20' той предостави великолепно центриране за Рахим Стърлинг, а за англичанина не бе проблем да реализира с глава. 

Само три минути по-късно обаче Тотнъм отвърна по най-добрия начин, изравнявайки резултата с първия си точен удар в мача, дело на Ерик Ламела. В 35-ата минута отново Де Бройне подаде отлично в наказателното поле, където Агуеро засече и вкара за 2:1.

През втората част темпото на игра спадна, а това бе по вкуса на гостите, които успяха да "укротят" играта на Сити. "Гражданите" продължиха да търсят трето попадение, но не с познатата агресия от първата част. Вместо да вкарат обаче, домакините допуснаха изравнителен гол. Влезлият като резерва едва 19 секунди по-рано Лукас Моура успя да засече подаване от ъглов удар и да изравни резултата.

До края на мача Сити се впуснаха в търсене на победен трети гол, но така и не го намериха. Най-доброто положение пред тях се откри в 92-рата минута на двубоя, когато след изпълнение на корнер, Габриел Жезус успя да отбележи и да прати феновете в екстаз, но само за да види как ВАР отменя попадението му заради игра с ръка на негов съотборник. По този начин двата отбора си разделиха точките, допускайки първо равенство за сезона.

Първо полувреме

В 7' Манчестър Сити стигнаха до първото опасно положение в мача. "Небесносините" подхванаха бърза атака по десния фланг, където се бе включил бившият защитник на Тотнъм Кайл Уокър. Англичанинът центрира по земя в наказателното поле, където в чиста позиция за гол бе Рахим Стърлинг, последва изстрел, но ударът му бе блокиран в корнер.

Натискът на "гражданите" даде резултат. В 20-ата минута отново десният фланг на домакините се оказа по-активен, а именно от там дойде и първото попадение в мача. Кевин Де Бройне получи топката в близост до наказателното поле, откъдето белгиецът отправи чудесно центриране на задната греда, засечено от навлизащия на скорост Рахим Стърлинг - 1:0.

Само две минути по-късно обаче Тотнъм отвърна на удара. "Шпорите" успяха да пробият през центъра на терена, където Ерик Ламела получи подаване и нахлу дълбоко в половината на Сити, за да отправи и удар към вратата на домакините, а лошото позициониране на Едерсон спомогна топката да се окаже зад гърба му - 1:1.

Десетина минути преди края на първата част Манчестър Сити отново излезе напред в резултата... и отново през десния фланг и Кевин Де Бройне. Белгиецът се измъкна по великолепен начин зад отбраната на Тотнъм, след което отправи перфектно подаване по земя към Серхио Агуеро на близката греда, а за аржентинеца не представляваше проблем да реализира - 2:1.

В 43-ата минута фамозните изяви на Кевин Де Бройне на терена продължиха. Звездата на Манчестър Сити отново диктуваше събитията на десния фланг, откъдето отправи поредното безпощадно подаване в наказателното поле, а там Илкай Гюндоган засече топката, но ударът му премине на сантиметри от вратата. Малко по-късно и Зинченко стреля към вратата на "шпорите", но Лорис спаси. С това се изчерпаха и по-интересните ситуации през първата част.

Второ полувреме

Кевин Де Бройне продължи да бъде основното действащо лице на терена и през втората част. Белгиецът опита два удара по посока на вратата на Лорис, но и двата без резултат. "Гражданите" се впуснаха в търсене на трето попадение, което на практика да предреши крайния изход, но френският страж на "белите" успя да се намеси брилянтно при няколко ситуации за гол.

Тотнъм обаче успя да се добере до изравнително попадение с една от първите си атаки през втората част, която дойде едва в 56-ата минута. Влезлият като резерва само преди няколко секунди Лукас Моура успя да се разпише с глава след центриране от корнер, а това на практика бе първото му докосване в мача - 2:2.

Манчестър Сити веднага потърси отговор на случващото се, като се добраха до две отлични положения за гол. Първо Родри опита късмета си с удар от разстояние, но Лорис изби в ъглов удар, а при последвалия корнер Бернардо Силва прехвърли вратаря, но топката кацна върху напречния стълб, за да бъде уловена впоследствие от Лорис. Малко по-късно и Отаменди отправи удар с глава от корнер, но "белите" отново оцеляха.

АГУЕРО И ГУАРДИОЛА СЕ СКАРАХА ПРИ СМЯНАТА НА АРЖЕНТИНЕЦА (ВИДЕО)

В следващите минути Манчестър Сити продължи да търси победен гол, но вече не със същата агресия. Темпото на игра постепенно спадна, а "вина" за това до известна степен има и Тотнъм, който успя да успокои играта на своя съперник, а с това и да понижи шансовете им за трети гол. 

Преди двубоя:

Манчестър Сити се впуска в преследване на нов шампионски сезон в Англия, а още в самото начало на кампанията момчетата на Хосеп Гуардиола срещат първото сериозно предизвикателство в лицето на Тотнъм, който се представи изключително силно през миналия сезон и дори се добра до финал в Шампионска лига, отстранявайки преди това именно "небесносините".

ГУАРДИОЛА: ИЗПРАВЯМЕ СЕ СРЕЩУ ВТОРИЯ НАЙ-ДОБЪР ОТБОР В ЕВРОПА

Маурисио Почетино няма да може да разчита в този мач на Хюн Мин Сон и Хуан Фойт, които са наказани от края на миналия сезон. Бен Дейвис и Деле Али пък ще изпуснат срещата заради травми. В игра се връща Ян Вертонген, който не игра срещу бирмингамци, тъй като не премина фитнес теста преди срещата.
Хосеп Гуардиола също ще има проблеми с контузии, след като Лерой Сане няма да вземе участие в мачовете на тима в идните 7 месеца. Освен това с контузия е и крайният защитник Бенжамен Менди.

Маурисио Почетино няма да може да разчита в този мач на Хюн Мин Сон и Хуан Фойт, които са наказани от края на миналия сезон. Бен Дейвис и Деле Али пък ще изпуснат срещата заради травми. В игра за Тотнъм се връща Ян Вертонген, който не игра срещу Астън Вила, тъй като не премина фитнес теста преди срещата.

Хосеп Гуардиола също ще има проблеми с контузии, след като Лерой Сане няма да вземе участие в мачовете на тима в идните 7 месеца. Освен това с контузия е и крайният защитник Бенжамен Менди. Повече любопитни детайли около предстоящия сблъсък между "небесносините" и "шпорите" - четете в този материал на SportLive.bg

СЪСТАВИ

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Отаменди, Лапорт, Зинченко, Родриго, Гюндоган, Де Бройне, Стърлинг, Бернардо, Агуеро

Тотнъм: Лорис, Уокър-Питърс, Алдервейрелд, Санчес, Роуз, Уинкс, Сисоко, Ндомбеле, Ериксен, Ламела, Кейн

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички