Ливърпул помечта, но Манчестър Сити обърна Брайтън и спечели историческа титла


Ливърпул помечта, но Манчестър Сити обърна Брайтън и спечели историческа титла
Снимка: Getty Images/Guliver

4293 0

14 поредни победи. Това се изискваше от Манчестър Сити, за да стигне до титлата в английската Висша лига, и възпитаниците на Хосеп Гуардиола го постигнаха. След като "гражданите" постигнаха това за втори пореден сезон, сега те празнуват като първия отбор от десетилетие насам, който защитава трофея си в английския елит. Това се случи този следобед след категоричната победа с 1:4 като гост на Брайтън в последния кръг на шампионата, а Ливърпул остана в подножието на върха след исторически сезон за отбора.

Глен Мъри вдъхна надежда на Ливърпул, че може да се надява на чудо, след като с глава той се разписа в 27', а в същия момент "червените" вече водеха - 1:0. Но надеждите бяха убити до края на полувремето, след като Агуеро върна моментално равенството, а малко преди края на полувремето се разписа и Аймерик Лапорт.

През второто полувреме Марес и Гюндоган вкараха с голове извън наказателното поле, а Сити се поздрави както с убедителен успех, така и с успех от 1:2.

Така за пръв път от защитата на титлата на Манчестър Юнайтед през 2009 година някой отбор съумява да спечели Висшата лига в два поредни сезона. "Гражданите" записаха 98 точки в актива си, които обаче до самия край не бяха достатъчни заради историческите 97 на Ливърпул. Титлата обаче е само една и е за най-постоянния отбор през всичките 38 кръга.

За Хосеп Гуардиола моментът е още по-специален, тъй като това е 8-ият случай в 10-годишната му история като треньор, в който печели първенството. До момента той е губил титлата само два пъти - в Испания срещу Жозе Моуриньо и в Англия срещу Клаудио Раниери и Лестър.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Очаквано "гражданите" започнаха активно в предни позиции и с няколко центрирания затрудниха защитата на Брайтън, но не стигнаха до ранен гол. Алираза от своя страна пробва удар от далечна дистанция, но топката профуча встрани от вратата.

В 18' на срещата феновете на Сити избухнаха в мощни освирквания, след като стана ясно, че Ливърпул вече води на Уулвърхямптън с 1:0 след гол на Садио Мане.

В 27' истински удар получи отбора на Сити. След центриране от корнер Глен Мъри изпревари Зинченко, надскочи го на близката греда и реализира за 1:0 - притеснение при "гражданите".

Веднага след изпълнението на център обаче гостите организираха скоростна атака, която хвана неподготвена защитата на Брайтън. Агуеро беше намерен сам в наказателното поле и той съумя да се разпише между краката на вратаря - 1:1.

В 36' Марез се озова в наказателното поле след грешка на Глен Мъри, но Райън успя да избие в корнер. При последвалия корнер обаче голмайсторът на Брайтън сбърка сериозно. Той изпусна Лапорт от поглед, а френският бранител с могъщ отскок надскочи всички играчи пред малкия пеналт и вкара за 1:2.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Логично Сити заложи на сериозно владение на топката, като в първите 15 минути на втората час Брайтън разполагаше с едва 17% от топката. В 62' пък при поредното постепенно нападения "гражданите" рязко смениха темпото и с перфектна комбинация в центъра на терена Марез се озова пред пеналтерията. Той финтира защитник и с прекрасен удар в горния ляв ъгъл реализира - 1:3.

В 73' всичко в мача приключи в полза на "гражданите". Гостите получиха шанс да изпълнят пряк свободен удар на 23 метра от вратата, а Гюндоган изпълни перфектно - 1:4 за Манчестър Сити 17 минути преди края.

ПРЕДИ МАЧА

Според мнозина е ясно какво ще се случи в този двубой, а именно - Сити няма да срещне трудности. Но не бива да забравяме, че в миналия кръг скромният английски тим лиши Арсенал от място в топ 4. Така че момчетата на Крис Хютън може да съсипят плановете и на актуалния все още английски шампион.

В днешния мач Брайтън ще бъде без нападателя Хосе Искиердо, а Сити не може да разчита на помощта на Кевин де Бройне и Клаудио Браво. Под въпрос за срещата е Фернандиньо.

Интересно е да се знае, че в последните си 13 мача във Висшата лига "гражданите" записаха само победи. В последните си 8 мача в първенството Брайтън няма победа.

СЪСТАВИ:

Брайтън: Райън, Бернардо, Дънк, Дъфи, Салтър, Нокаерт, Каял, Бисума, Яханбахш, Грос, Мъри

Манчестър Сити: Едерсон, Зинченко, Лапорт, Компани, Уолкър, Давид Силва, Гюндоган, Бернардо Силва, Стърлинг, Марез, Агуеро

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички