Ван Гаал тепърва ще решава ребуса


Ван Гаал тепърва ще решава ребуса

2389 0

Няма съмнение, че привличането на Радамел Фалкао от страна на Манчестър Юнайтед бе, меко казано, изненадващо. То обаче поставя доста въпроси. Как точно Луис ван Гаал ще нареди състава си е един от тях, и по-точно – как ще гарантира на всичките си звезди игрово време? Това ще разберем съвсем скоро, но истината е, че на „Олд Трафорд“ отдавна знаят, че дуото Рууни – Ван Перси не предлага достатъчно динамика и независимо от качествата им, целите на клуба ще бъдат постигнати трудно само с тях.

Дейвид Мойс бе първият, който идентифицира проблема. Той мислеше, че Единсон Кавани е решението, което търси. Бе заявил на Ед Уудуърд, че „уругваецът бележи за развлечение“. На среща с агента на южноамериканеца, Клаудио Анелучи, всички останаха с впечатлението, че Кавани иска да заиграе за "червените дяволи". Мойс го гледа три пъти…и във всички тях острието разочарова. Затова шотландецът реши да се откаже от него и да похарчи парите си за укрепване на защитата и халфовата линия.

Обратно към настоящето. Странно е, че Ван Гаал продължи да търси опции за предни позиции дори след пристигането на Анхел ди Мария, вместо да се ориентира към купуването на нов бранител, от който нуждата е крещяща. Но в неделя агентът на Фалкао, Жорже Мендеш, се свърза с Уудуърд, негов близък семеен приятел, и му предложи Ел Тигре. Последва светкавично развитие, което ясно демонстрира желанието на Юнайтед да се завърне в топ 4.

Интересно е какви точно са приоритетите на мениджъра. Да, нападението вече изглежда наистина стряскащо, но отзад 20-кратните шампиони са в патова ситуация. Също така – кой ще седне на пейката? Допреди месец логичният отговор щеше да е Рууни, но той току-що получи капитанската лента. Ван Перси? Абсурд. Всеизвестен факт е, че той е сред любимците на наставника. Може би Хуан Мата ще бъде пожертван. Ако той започне да остава резерва обаче, Аднан Янузай едва ли ще попада даже в групата. Което ще спре развитието на младия белгиец, описван от мнозина като „новия Йохан Кройф“.

Преди всичко Ван Гаал трябва да реши каква схема ще налага. Дали 3-4-1-2, въпреки че тя очевидно не работи, или ще избере по-конвенционален подход с 4-3-3. И двата случая е много вероятно Рууни да бъде върнат назад.

Което пак ни връща към Мойс. Той бе убеден, че това е правилният подход, защото Уаза започва да губи експлозивността и скоростта си. А и самият национал не се противеше особено на идеята, за разлика от времето когато бе по-млад, и все цупеше ако не е на върха на атаката. Но и тук има един недостатък – Уейн наистина умее да подава. Според треньорите обаче, не знае и не усеща точния момент за онзи убийствен пас, с който да изведе съотборник на голова позиция.

Истината е, че през вече отминалия трансферен прозорец Ван Гаал озадачи леко с поведението и сделките, които осъществи. Натрупа доста футболисти със сходни качества и подвизаващи се на еднакви позиции, а остави невралгичната зона (защитата) почти непокътната. Тепърва му предстои да намери решение на ребуса. И все пак – жалко за момчета като Мата и Янузай.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички