Трите седмици, които ще покажат дали Ливърпул е готов за трофеи


Трите седмици, които ще покажат дали Ливърпул е готов за трофеи
Снимка: Getty Images/Guliver

4637 0

Отборът на Ливърпул стартира по отличен начин новия сезон, след като "червените" успяха да спечелят и четирите си мача от началото на новата кампания, повеждайки временното класиране във Висшата лига с актив от 12 точки. Момчетата на селекционера Юрген Клоп играят превъзходен футбол и за първи път от много време насам мърсисайдци изглеждат способни да се борят за големите трофеи.

Споменът от трагичния финал срещу Реал Мадрид със сигурност още не е избледнял в съзнанието на играчите, но самият факт, че те успяха да достигнат до последния мач в турнира, е достатъчно красноречив за подобрението в играта на тима. "Червените" проведоха отлична политика на изминалия летен трансферен прозорец, привличайки футболисти, които притежават шампионски качества.

Ливърпул започна сезона с ударна победа над Уест Хям и четири гола във вратата на "чуковете", а след това последваха нови три победи над Кристъл Палас, Брайтън и Лестър, което сякаш показа, че мърсисайдци най-после са преодолели един от големите си проблеми - мачовете срещу по-малки отбори, които играят затворен футбол. В продължение на години Ливърпул играеше ролята на Робин Худ - взимаше точки от големите клубове на Острова, за да ги изгуби срещу отборите от долната половина на таблицата.

Освен проблемът срещу отборите, играещи в защита, мърсисайдци изнемогваха и с широчината на своя състав. През този сезон Юрген Клоп успя умело да се справи и с този проблем, задържайки основните фигури в отбора и добавяйки към тях още повече класа. Привържениците на тима най-после могат да разчитат, че играч от скамейката може да влезе на терена и да обърне развоя на двубоя - нещо, което липсваше в миналото.

Показателно за това са и постоянните ротации, които извършва Клоп, въпреки че сезонът едва започна. Немският специалист не пропуска да дава почивка на своите основни играчи в състава, имайки предвид дългия сезон, който ги очаква. До момента бившият наставник на Борусия Дортмунд се справя отлично с тази задача, като се очаква и завръщането на Алекс Окслейд-Чембърлейн, който ще бъде още една отлична опция пред треньора на Ливърпул.

"Червените" са безгрешни до момента през сезона, но първото голямо изпитание за тях тепърва предстои. Най-високото първенство на Англия прекъсна за двуседмична национална пауза, но Висшата лига се възобновява с пълна сила за отбора на Ливърпул, а Юрген Клоп трябва да бъде повече от подготвен за това. Мърсисайдци навлизат в изключително тежък триседмичен блок от мачове, в който "червените" ще покажат дали наистина притежават този характер, който е необходим, за да станат шампиони.

Първенството за "червените" стартира с тежко гостуване в Лондон, където ги очаква отбора на Маурисио Почетино и Тотнъм. "Шпорите" започнаха с три победи, но в последния кръг загубиха изненадващо от голямата сензация на Острова - Уотфорд. "Уембли" ще посрещне поредния футболен спектакъл, а играчите на Ливърпул ще се опитат на всяка цена да отмъкнат победата срещу директен съперник, което би било с тежестта на 6 точки.

Само три дни по-късно "червените" трябва да посрещнат на "Анфийлд" най-тежкия си опонент в груповата фаза на Шампионска лига - Пари Сен Жермен. Юрген Клоп срещу Томас Тухел - двама мениджъри, които имат толкова много общи черти. Преминали през отборите на Майнц и Борусия Дортмунд, немските специалисти отново се изправят един срещу друг в първия си двубой в груповата фаза на най-големия европейски клубен турнир.

Неймар, Мбапе, Буфон, Кавани, Ди Мария и Тиаго Силва са само част от световните имена, които ще пристигнат на "Анфийлд", за да се опитат да спрат победната серия на "червените". Мачът с ПСЖ по всяка вероятност ще се окаже и най-тежкият сблъсък в този 3-седмичен блок от мачове, а Юрген Клоп може да използва момента като генерална репетиция за предстоящите важни срещи през сезона.

През следващия уикенд Ливърпул излиза за още една доза английски футбол срещу състава на Саутхемптън. Момчетата на Клоп трябва да преследват всяка една точка от тук до края на сезона, ако искат да съхранят шансовете си за титла във Висшата лига.

През втората седмица "червените" очакват два двубоя с отбора на Челси. Първо мърсисайдци ще посрещнат на "Анфийлд" играчите на Маурицио Сари за мач от "Карабао къп", а през уикенда те ще гостуват на "Стамфорд Бридж" за далеч по-важния сблъсък от Висшата лига.

Очаква се двамата специалисти да излязат с коренно различни състави за двата мача, като оставят основните си играчи да почиват за мача от първенството, което може да се окаже директен сблъсък за първото място.

В последната тежка седмица за "червените", преди новата пауза за националните отбори, предстои нов двубой от Шампионска лига срещу италианския Наполи, а в края на седмицата - мач срещу шампиона на Висшата лига Манчестър Сити. Неаполитанци могат да се окажат сериозна пречка по пътя на мърсисайдци в Шампионската лига, докато "гражданите" са пряк конкурент на "червените" за титлата на Острова.

Натовареният график за играчите на Ливърпул ще постави за пръв път на изпитание отбора на немския специалист. Времето за подготовка между отделните мачове е ограничено, а всеки мач е с огромна цена за "червените". Широчината в състава е налице, а дали шампионският дух се е настанил в тима - предстои да разберем.

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички