Талантът във футбола не е всичко - историята на най-омразния играч във Великобритания


Талантът във футбола не е всичко - историята на най-омразния играч във Великобритания
Снимка: Getty Images/Guliver

8746 0

Хвърчащи корички от пица, възпрепятстване на трафика, бурен скандал с бивше гадже и разбита врата на собствения си апартамен.

Това не е извратен герой от видео игра, а Нийл Рейнджър - човек с целия талант на света, у когото обаче има голяма липса на самодисциплина, което изглежда съкрати каквато и да е възможност за смислена кариера във футбола. Най-проблемния играч на Англия пропиля изобилие от възможности за нещо значимо през послените седем години и сега гледа как още един шанс си отива.

Поет от Нюкасъл като тийнейджър, Рейнджър си прекарваше твърде добре, твърде млад, обезпокоявайки тези, които му възлагаха големи надежди. В последствие той пое по грешния път.

Блекпул, както по-рано бе Суиндън, сега е неговият предполагаем дом. Tой обаче стана причинител на достатъчно безпокойство за само 12 месеца там, за да накара решението на клуба, да продължи договора му, да промени. Рейнджър бе поразен от това решение, недоумявайки как може председателя Карл Ойсън да го възпира по такъв начин.

Рейнджър бил напуснал без разрешение лагера на тима още през ноември допреди да се покаже на ""Блумфилмд Роуд" този вторник - две седмици по-късно от първоначално обещаното. Той твърди, че мениджърът Нийл Макдоналд му е казал да се върне обатно в колата си и да кара обратно към Лондон. Така веригата вероятно ще се скъса доста бързо.

От Блекпул не са невинни за последната проява на Рейнджър, но новият мениджър му бе отворил вратата, за да се върне. Самоналоженият последен срок на играча за учудващо завръщане обаче отлетя преди 2 седмици.

Предишният мениджър на Блекпул Лий Кларк, трябваше да се справи с много проблеми, но Рейнджър бе едно от най-разочарощите за него изпитания. Кларк се оплака, че нападателят си е отишъл без рарешение през декември, но 24-годишният играч избухна в остър смях след това твърдение, като написа в Туитър: "Аз съм в Лондон. Имам семейни проблеми - за тези, които твърдят, че не знаят къде съм."

Това е една история, разказвана над 100 пъти през неговата кратка кариера. Рейнджър не може да стои прекалено далеч от дома си в северен Лондон за продължителен период от време и не се интересува кой е бесен от внезапното му отсъствие.

"Нийл има гравитационно привличане към северен Лондон. Каквото и да има там, не е добре за него", казва източник на "Дейли Мейл".

Нюкасъл знаеше това, но не можеше да спре техния човек да се смеси с "лоша компания".

Друг от "Сейнт Джеймсис Парк" добави: "Много от времето си тук той прекара в купони, предимно Tup Tup Palace в града. Очевидно и в Блекпул той върви в същата посока".

Когато през миналия сезон гръмна новината за неговото внезапно изчезване, всъщност Рейнджър се е разхождал свободно в града и е присъствал на музикалния фестивал "Blackpool Rocks" през декември,  преди да отлети за дома си, за да види стари приятели и семейството си.

Повече от осем месеца са минали откакто националът на Англия до 19 години е тренирал с Блекпул и няма сериозни опасения за ограничителния договор, според който той получава 150 паунда на седмица плюс бонуси за изиграните мачовете на пропорционален принцип.

Рейнджър заяви през април, говорейки в минало време, сякаш току-що е напуснал клуба: "Те наистиха се подиграха с мен. Сложиха ме на минимална работна заплата и плащат ако играеш. Не попадах често в състава и се запитах "как мога да напълня хладилника, ако не играя?" Мислех, че трябва да играя. Хората, които не са наясно със ситуацията ще си помислят "ох, той отново е изчезнал без разрешение". Има определни ситуации, за които никой не знае."

Той е спечелил максимум 2000 паунда, които му се полагат за цял изигран мач, само два пътъ откакто пристигна на "Блумфилд Роуд" със свободен трасфер.

"Ние всъщност имаме наблюдения върху него", сподели Кларк през януари. Малко учудващо, защото Рейнджър никога не е попадал под светлината на прожекторите в Блекпул.

Той е осъмвал захвърлен в ареста от полицията по редица причини, най-вече заради нарушения докато шофира около морския курорт.

Рейнджър бе изхвърлен от първия отбор на Блекпул и реакцията му беше като на играч, който не може да се справи с подобно отхвърляне. Той бе разрярен. Логиката, към която в посредствие последва бе - защо да играе за един клуб, в който не вяврват в него. 

Под ръководството на бившия мениджър Хосе Рига, той бе безцеремонно изхвърлен от състава, след като се твърди, че е бил в нощен клуб до ранни зори в ден, когато отборът му е имал мач.

Докато източници от всичките му три клуба, в които е играл, настояват, че той е "добро момче", сериозните инциденти никога не са далеч от неговата врата.

Към Рейнджър бе повдигнато обвинение за изнасилване, датиращо от престоя му в Нюкасъл. В крайна сметка обаче той бе обявен за невинен.

Твърди се, че съотборниците му много са го харесали, но са останали разочаровани от отношението му. Става дума за поредното отлитане на Рейнджър в посока Лондон. Това никога не е било по-очевидно от ситуацията след мач за Johnstone’s Paint Trophy в Петербург през февруари 2014 г. Тогава, докато мениджърът на Суиндън Марк Купър говори пред медиите, Рейнджър е чут да крещи: "Купс, излитам за Лондон".

Отговорът на боса е следният: "Не, не излиташ, ела при треньора".

Смята се, че Купър е дал всичко по силите си, за да вкара Рейнджър в правия път, но в крайна сметйка призна за този свой неуспех.

Суиндън отхвърли възможността да удължи неговият едногодишен договор за 1500 паунда на седмица и той игра само още 2 пъти за тима си след история от Петербург.

Имало е и много други фактори, които са попречили на развитието на Рейнджър като футболист. Като например случаят, когато местен съдия намерил пилешки кокалчета и корички от пица разпръснати по цялата му кола. Причината за това е, че Рейнджър е решил да изхвърли кошчето си за боклук от апартамента си долу на улицата.

Друг неприятен ицидент е, когато нападателят бе уловен от камера да чупи входната врата на собствения си апартамент и бурно да се сблъска с една жена. По-късно дамата сне повдигнатите срещу него обвинения.

На едва 15 години той е бил накзан да служи 11 седмици в институция за млади престъпници, след като е участвал във въоръжен грабеж.

По-нататък Рейнджър има още провинения. Той е осъждан за пиянство и безредно поведение в търковски център в Нюкасъл. През септември 2012 г. пък е арестуван и обвиден за криминални прояви, след като разби вратата на приятелката си в Лондон. Пред съда той заяви, че е мислел, че тя е отвлечена и обвиненията отново са били снети.

Рейнджър многократно е закъснявал за тренировка и глобяван поради безрой причини. Моделът му на поведение бе повторен неколкократно и досега. В Нюкасъл се надяваха, че могат да променият характера му, в частност Алън Шиърър смяташе така. Никой обаче не можа се справи с тази задача.

Това за съжаление е една исротия на младеж, чиято небрежност доведе футболната му кариера до гибел. Той бе по-заинтересован от закупуването на модерни автомобили, отколкото от преминаване на необходимите фитнес тестове, също и от финансиране на пищния си начин на живот, отколкото от профеционални мисли и действия, които му бяха необходими, за да играе във Висшата лига.

Всички твърдят, че с подобен сценарий като този на Рейнджър, е много трудно да се работи в Блекпул, или където и да е другаде. Може би и да се опитва вече е твърде късно.

Кларк го обобщи най-добре: "Проблемът изглежда винаги се сочи с пръст в друга посока. Всички от Саутхемптън, Нюкасъл, Суиндън и Блекпул са криви, а само Нийл е прав."

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички