Стига с криворазбрания расизъм!


Стига с криворазбрания расизъм!

3031 0

Борбата с расизма по света е изключително сериозно предизвикателство и е крайно време в 21-и век да живеем като равни, а не да се сравняваме по цвета на кожата. Независимо дали става за футбол, баскетбол, политика и т.н. Борбата обаче понякога излиза от границите, в които трябва да се провежда, заради един друг често срещан феномен в днешно време "криворазбрания расизъм". 

Поредният пример за това е "скандалът", който се заформи около името на Джони Еванс - защитник на Манчестър Юнайтед. По време на срещата срещу Нюкасъл той се спречка с нападателя Папис Демба Сиси, като ТВ камерите го хванаха как се изплюва на тревата.

ФА започна разследване, като бранителят на "червените дяволи" може да отнесе цели 7 мача наказание за опита си да наплюе Сисе, а постъпката му веднага беше заклеймена като "расизъм".

Всъщност, много постъпки на футболисти получават този етикет, но в този специален случай е абсурдно да се говори за подобни действия. Джони Еванс има доста съотборници с тъмен цвят на кожата, като никой никога не се е оплаквал от Еванс, който по принцип е с много приятен нрав.

В същото време на терена бранителят нерядко си е изпускал нервите, но със сигурност не можем да говорим, че се е опитал да наплюе съперник, защото е...черен.

Цялата концепция за расизма започва да става криворазбрана и е време да бъдат разграничени едни действия от друго. В никакъв случай не оправдаваме постъпката на Джони Еванс, но, замислете се за секунда - Еванс иска да го наплюе, защото е изнервен, или защото е тъмнокож?

Стига криворазбран расизъм. Той трябва да бъде изкоренен от спорта и от света, но не може на всяко съприкосновение между спортисти с различен цвят на кожата да казваме "расизъм". Просто не е вярно.

П.П. А Сисе действително беше хванат как плюе по Еванс. Това сега расизъм ли е или е просто спречкване между двама футболисти? Сисе вече отнесе 7 мача наказание за плюнката си. Еванс го грози същото, но в момента се опитват да изкарат неговата постъпка на расистка основа. В уравнението се пита, защо?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички