Сезон 2017/18 във Висшата лига: Смелите прогнози за кампанията


Сезон 2017/18 във Висшата лига: Смелите прогнози за кампанията
Снимка: Guliver/GettyImages

2339 0

Висшата лига се подновява след дълга (поне за феновете) пауза, като най-интересното първенство на планетата обещава огромна драма за всяка една позиция в класирането. Битката за златните медали се очертава най-тежка, тъй като има куп претенденти за първата позиция. В лигата се завръща още един голям мениджър - Рафа Бенитес, който може да обърка много сметки със своя Нюкасъл. Евертън направи мащабна селекция и, въпреки че се лиши от услугите на Ромелу Лукаку, се очертава като фактор в първата половина на таблицата. Брайтън и Хъдърсфийлд са кандидати за бързо завръщане в Чемпиъншип, но ще имат своя шанс, предвид факта че Суонси, Стоук и други клубове, които се представиха слабо през миналия сезон, не правят добро лято и по всяка вероятност ще отбележат спад в представянето си.

Очаква ни много вълнуващ сезон в английската Премиър лийг, а главният редактор на Sportlive.bg Иво Вецев представя няколко смели (абсурдни) прогнози за развитието на сезона.

Шампионът няма да спечели повече от 82 точки

През новия век едва три отбора са ставали шампиони с актив от 81 или по-малко точки - Лестър и на два пъти Манчестър Юнайтед. През настоящия сезон обаче не очаквайте да видите шампион, който да мине границата от 81 точки. Да, прогнозата е смела, но всеки един от претендентите за титлата има тежка програма през следващия сезон, с изключение може би на Арсенал, който ще насочи всичките си усилия към Висшата лига. Конкуренцията през този сезон ще е безмилостна, защото има сериозни очаквания към всички мениджъри от топ 5 на шампионата. Големият брой мачове, който трябва да бъде изигран от всеки един от претендентите, сравнително малката широчина на съставите (особено при Сити, Челси и Юнайтед към настоящия момент) ще доведе до много грешки на лидерите, а в дербитата между отбори от топ 6 по всяка вероятност точките ще бъдат разпределени по равно, с минимални разлики. Конте и Гуардиола имат предимство като специалисти, доказали че могат да поддържат добро темпо във шампионатен формат, но, според мен, нито един от двамата няма да стане шампион...

Разочарованието на сезона: Арсенал

Феновете на тима с право искаха Арсен Венгер да напусне през миналия сезон. Единственото добро, което стори през миналата кампания, беше да смени схемата на 3-4-3, което даде добри резултати, но в същото време остава с класа под демонстрираното от Челси и Тотнъм през сезона. Приликите със "сините" не спират до тук - краен бранител, преквалифициран на централен защитник (Монреал/Аспиликуета), двама магьосници отпред (Йозил и Санчес/Азар и Педро), двама неуморими халф-бека (Бейерин и Колашинац/Алонсо и Моузес) и доказан голмайстор (Александре Лаказет/Диего Коща). Но приликите спират до тук, а оттам нататък Челси има сериозно предимство. Арсенал нямат играчи като Канте и Матич, които диктуваха темпото в средата на терена. Лаказет няма опит на Острова и ще има проблеми, особено в началото на престоя си в Англия. А защитата и вратарят не изглеждат толкова сигурни, колкото бяха тези на Челси в шампионския сезон. Към това можем да прибавим несигурното бъдеще на Йозил, Санчес и Окслейд Чембърлейн, сравнително по-ниската класа на резервната скамейка и факта, че Венгер и Арсенал отдавна не са били фактор за титлата във Вишата лига. Всичките тези предпоставки за провал ще натежат и в крайна сметка "артилеристите" може и да не се борят за титлата, каквато е целта на лондончани.

Изненадата на сезона: Нюкасъл

"Свраките" се завръщат в английския елит след едногодишно изгнание в Чемпиъншип заради грешките на ръководството. Сега, с Рафаел Бенитес и безграничния му опит на Острова, Нюкасъл ще бъде приятната изненада на сезона - ще обърка много сметки в челото, ще спечели тактически мачове срещу отбори от дъното и ще се намести в топ 10 - място, което приляга на клуб като "свраките".

Изпадащите: Лестър, Суонси и Хъдърсфийлд

Тук прогноза няма, а единствено пристрастие, основно към Клаудио Раниери. Футболистите на Лестър явно се помислиха за световни величия и изгониха с всички сили симпатичния италианец, който ги прати на върха във Висшата лига. Изведнъж след неговата смяна "лисиците" заиграха като топ отбор, а някакси основни футболисти като Марез и Варди, които буквално отказваха да играят в някои мачове, заиграха на шампионското си ниво. Дано изпаднат тази година, за да бъдат разпределни "звездите" към посредствените отбори, за чието ниво са квалифицирани, а не да се пише как ги искат в Барселона, Реал, Манчестър Юнайтед, Ювентус, Арсенал и така нататък. Суонси вече няколко години поред едва-едва се спасява и е напълно възможно да последва съдбата на Съндърланд, а Хъдърсфийлд, колкото и симпатичен отбор да е, към момента не изглежда на ниво "Висша лига".

Топ 4: Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Ливърпул и Челси

Битката за топ 4 ще е между 6 и може би дори 7 отбора, ако Роналд Куман успее да сглоби пъзела, който представлява в момента Евертън. Арсенал може и да се добере до 4-ката, благодарение на факта, че играе в Лига Европа, но след като съм назовал "артилеристите" като разочарованието на сезона, редно е затвърдя тази прогноза с изваждането им от топ 4. Така, Юнайтед, Сити, Ливърпул и Челси остават в битката за титлата. Един от тях ще отпадне през втората половина на сезона, като това до голяма степен зависи и от Шампионска лига, а и представянето в другите две купи на Англия. Ливърпул на Юрген Клоп е най-непредсказуемият отбор тук - ако преодолеят проблемите си срещу отбори от втората половина на таблицата, мърсисайдци могат да разбият всички прогнози за оспорван шампионат и да съберат над споменатите вече 81 точки, и то без проблем. Липсата на попълнения в защита обаче може да обрече и този сезон на "червените" от "Анфийлд". А ако Коутиньо бъде продаден на Барселона, Ливърпул и Арсенал спокойно могат да си разменят местата. Гуардиола и Конте са изключителни специалисти във формат "първенство", така че едва ли ще отпаднат от 4-ката. Но шампион може да е само един...

Шампион: Манчестър Юнайтед

Това е най-абсурдната прогноза, независимо кой измежду "червените дяволи", Манчестър Сити, Арсенал, Ливърпул, Челси и дори Тотнъм бъде избран за шампион - ако някой ви каже през май, че е бил сигурен в титлата на еди-кой-си от топ отборите, то той ви лъже, и то много грозно. Но моят избор е Манчестър Юнайтед, защото просто никога не трябва да се залага срещу Жозе Моуриньо.

Трансферното лято на "червените дяволи" засега е добро - беше намерен заместник на Златан Ибрахимович, беше взет така нужния централен защитник, но безспорно най-добрият удар е привличането на Неманя Матич. Именно той е ключът към формата на Пол Погба, който за разлика от миналия сезон, ще играе на титулярната си позиция отляво на триото в центъра на полузащитата на Манчестър Юнайтед. Със своята скорост ще може да помага на Матич в дефанзивен план, но ще поеме по-сериозна роля в нападение. Французинът игра на приливи и отливи през първия си сезон на Острова, но очакванията са той да направи силен сезон и да поведе Юнайтед към титлата.

Но най-силният коз остава Жозе Моуриньо - специалистът, спечелил титлата във всеки един от отборите си през втория сезон. Откакто беше мениджър на Порто насам, той не е губил титлата във втората си кампания, което е достатъчен атестат за неговите амбиции. По традиция, вторите сезони на Моуриньо са много по-силни от първите, така че ако търсите смел, но в същото време по-рисков залог за титлата - заложете на Моу или по-скоро не правете нищо. В крайна сметка, Юнайтед пак може да е 6-и, а Сити или Ливърпул да е шампион. Никой не може да ви каже какво ще стане. Така че, в нито един момент не забравяйте - през тази година Висшата лига е непрогнозируема.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички