"Пълно куку" или бъдеща суперзвезда е "татуираният Тарзан" Депай?


"Пълно куку" или бъдеща суперзвезда е "татуираният Тарзан" Депай?

6799 0

Някои наричат играча, преминал в Манчестър Юнайтед срещу 25 милиона паунда, "пълен безумец", но в националния отбор на Холандия и в ПСВ от Айндховен никой не се съмнява в способностите на шоумена, по прякор "холандския Роналдо" - местният журналист Барт Влиетстра подробно разказва какво да очакваме от Мемфис Депай.

Рио де Жанейро, почти 11 месеца по-рано. Под ръкавите на фланелката на Мемфис Депай изпъкват големи бицепси. Това ме порази, въпреки че 20-годишният хлапак често демонстрира мускулатура по холандската телевизия или в инстаграм. Беше доволен, че целият свят забеляза неговия торс на Тарзан, по който има повече зелено, отколкото в една средно голяма гора. Той дори има татуировка, гласяща "успешен" от вътрешната страна на долната си устна. Дали е ексхибиционист? Или шоумен? Той е просто себе си, отговаря ми. Депай звучи объркано: "Но ако искате да ме наричате така, наричайте ме".

Разговорът с играча тече по време на първото му световно първенство. По това време в Бразилия беше зима, но вечерният хлад, изглеждаше, че отскача от бицепсите му. Точно като вниманието и натискът от страна на медиите и феновете в Бразилия и в родния му град Мейдрехт. "У мен няма стрес. Никога не нервнича, казва той. - Какво може да ме стресира, когато играя? Нищо".

Разговаряхме за неговите отношения с Луис ван Гаал, когато бе треньор на Холандия. Депай говори за него с ентусиазъм. "Ван Гаал инвестира в мен като личност. Той наистина се интересува от миналото ми, от мислите ми, амбициите ми, това, което обичам да правя в свободното си време. Той може да бъде изискващ на терена, но аз имам нужда от треньор до гърба си. Извън терена предпочитам да го опиша като готина личност.

Между мачовете шоуменът, който вкара два гола на световното и прескочи Джърмейн Ленс и Клаас-Ян Хунтелаар в йерархията на тима, кротко всмуква всичката информация от Ван Гаал, Ариен Робен и особено от капитана Робин ван Перси. Той се отнася към Ван Перси не като съотборник, а като приятел. Капитанът на националите говори добре за него преди шампионата: Той често сяда на една маса с по-старите играчи. Няма търпение да научи нещо от тях".

Месе по-късно братята Куман, подобно на много други, се опитаха да привлекат Депай от ПСВ в Саутхемптън. "Той е бърз, силен и винаги се опитва да вкара гол, заяви Ървин Куман, асистент на брат си Роналд. - Ще бъде отлична възможност за Мемфис да свикне с Англия в малък клуб с двама треньори, който го познават и вярват в него. Но Депай ни отказа. Жалко за нас, жалко и за него".

Може би своенравният нападател не е забравил какво каза за него Роналд Куман година по-рано: "Депай се държи така, сякаш е спечелил 10 европейски купи. Защо е това отношение?"

В интерес на истината, други бивши футболисти също бяха сурови към футболиста. Бившият играч на Аякс, ПСВ и Холандия Вим Кифт, който работи с младия Депай в ПСВ, имаше сериозни съмнения за менталността на играча. А бившият плеймейкър на Аякс и ПСВ Кенет Перес понякога се мислеше, че Депай е "пълен безумец".

Депай отговаря спокойно: "Чел съм всичко, което казват. Какво мога да кажа? Те не ме познават!"

Неговото явно желание да стане най-добрия в света по-скоро е достойнство, отколкото повод за критика. Депай може да ходи със сърдита физиономия дори след победа на ПСВ, в която се е разписал, ако е изпуснал добър шанс в мача. Някои го наричат "холандския Роналдо", въпреки че Депай винаги искрено се радва, когато вкарват негови по-малко продуктивни съотборници, дори той да се е намирал в най-добра позиция.

Треньорите му в ПСВ Дик Адокаат и Филип Коку отбелязаха работоспособността на Депай. "Той винаги си тръгва след тренировка последен, разказва Адвокаат. - Постоянно подобраява уменията си и никога не се страхува да атакува който и да е противник. Притежава всичко, за да стане топ играч". Коку пък заяви: "Физически той не се нуждае от много време, за да се адаптира в по-голямо първенство. Той разполага с великолепна статистика и дори и да не бележи или асистира, винаги е опасен и работи за отборното благо".

Дълго време изглеждаше, че Депай никога няма да натисне нужния бутон, за да стане професионалист. Когато бил на 4 години, баща му напуснал семейството. Майка му си намерила нов мъж, кото започнал да влияе нефативно на домашната атмосфера. Мемфис (между другото, именно това име предпочита да носи на фланелките си, а не името на човека, който се отказва от него) станал бунтар, потопил се в гето-културата на Ротердам, вследствие на което вложил много енергия над собствена рапгрупа "Rotterdam Airlines".

В Спарта не могли да се справят с младия талант. Мениджърът по развитието Кевин Валкенбург каза: "Мемфис беше трудно дете. Беше му трудно да се поправи, сякаш между нас имаше стена. В Спарта той беше близко до предишния си начин на живот. Мисля, че ПСВ се превърна в спасение за него".

Трансферът в ПСВ, където Депай преминава на 12 г., го свързал с треньора Йост Линдърс. В началото им било трудно да работят заедно, но скоро отношенията им прерастват в приятелство. Линдърс постоянно призовавал играча да мисли за последствията от действията си. Той също така питал Мемфис какво е най-важно за него. След това те стигнали до заключението, че това е футболът, футболът и пак футболът. Всичко останало било второстепенно за него пред основната амбиция: да стане един от най-добрите играчи в света.

Месец, след така впечатляващата си игра на световното първенство Депай подписа нов договор с ПСВ, което изненада мнозина, в това число и агента му. "Трябва да направя още една стъпка, каза Депай. - За мен е важно да стана шампион".

Може Мемфис не винаги да покиазва най-добрата си форма, той определено потвърди статуса си на основна звезда в отбора, стана и негов голмайстор с 21 гоола. Менторът му Ван Перси вкара само 6 гола в последния си сезон в Холандия.

Като се имат предвид отношенията между Депай и Ван Гаал, не е изненадващо, че Манчестър Юнайтед победи Ливърпул и ПСЖ в битката за играча. Мемфис е по-мощен от Аднан Янузай и Ашли Йънг, по-бърз и креативен от Анхел Ди Мария, по-спокоен от Маруан Фелайни, по-мобилен от Радамел Фалкао и Ван Перси и има по-добър изстрел с десен крак от всеки от тях.

Едно нещо е сигурно: нито един нападател в Юнайтед не се отнася към домашните животни така, както го прави Депай. В края на разговора той каза, че домашния любимец - чау-чау на име Симба, му липсва. По думите му той е "предан, сладък и твърдоглав като собственика си". После най-екстравагантният играч на "оранжевите" се поправи: "Всъщност, не. Не собственик, а приятел".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички