Петър Чех: Челси? Приятелството свършва на терена


Петър Чех: Челси? Приятелството свършва на терена
Снимка: Gulliver/Getty Images

2790 0

Най-новото попълнение на Арсенал Петър Чех даде първото си интервю, след като смени "Стамфорд Бридж" с "Емирейтс". Ето какво сподели той.

Петър, какви чувства изпитваш след трансфера в Арсенал?

- Много съм щастлив. Преминах във Висшата лига много отдавна и досега ми харесва да играя в това първенство и всяка седмица да се изправям срещу изключителни играчи и отбори. Арсенал се цели в най-високите места и това съответства на моите амбиции и лична мотивация. Мисля, че това решение е наистина правилно на този етап от кариерата ми. Надявам се, че ще постигна този успех, към който се стремя.

Какво ви привлече в Арсенал, за да преминете в този клуб?

- Бих отбелязал подходът. На първата среща говорих с Арсен Венгер и това изигра ключова роля. Все още съм гладен за победи, имам същата мотивация и желание да печеля трофеи, както преди 10-15 години и в дните, в които бях дете. След разговорите с него разбрах, че този клуб се стреми към успехи иска да бъде сред най-добрите в Европа. Това е прекрасен проект за мен.

След 11 години в Челси може би ти е било трудно да си тръгнеш?

- Вероятно, решението да си тръгна бе най-сложното, но миналата година проумях, че сега не е настъпил периодът в кариерата ми, в който съм готов да седя на пейката. Искам да играя, искам да се конкурирам за място в състава и да бъда полезен на отбора, да излизам на терена всяка седмица. Надявам се, че тук ще имам възможност да се боря за място на вратата и се надявам да бъда полезен на отбора.

Притежаваш огромен опит във Висшата лига. Познаваш добре и лигата, и Лондон. Колко сериозно предимство е това за теб?

- Мисля, че Висшата лига е най-силното първенство в света, и че това, че дълго играя в това първенство, е преимущество за мен. Аз знам какво ме чака. В този сезон ще играя за нов клуб, но моето предимство е в това, че познавам всичко тук, познавам всички стадиони в Англия и знам как играят отборите. Да се изправиш срещу най-добрите играчи в света е отлично изпитание, винаги съм искал да играя във Висшата лига и да бъда част от нея. Възможността да продължа да играя за отбора, прицелил се в титлата, и конкуриращ се с най-силните претенденти, е изпитание за мен. Искам да кажа, че веднага след като говорих с Арсен Венгер за амбициите и мотивацията на този клуб, моят избор бе направен, защото исках да стана част от този отбор.

Как Арсен Венгер повлия на твоето решение да преминеш в Арсенал?

- Поговорихме си добре с него на първата среща, на която ме поканиха от Арсенал. Имахме дълъг частен разговор. Той ме убеди, че това е правилният ход, че клубът има големи амбиции. В мен самия има огромна мотивация и амбициите на клуба съвпадат с моите. Това е прекрасен момент за мен, феновете отдавна мечтаят за титлата, аз имам шанс да помогна на отбора да приближи към този шанс.

Говорили ли сте си с Томаш Росицки за клуба, и ако да, какво ти разказа той?

- Да, говорихме. Бяхме заедно в националния отбор, но тогава аз още не знаех как вървят нещата. Той винаги изглежда щастлив и с огромно удоволствие играе за Арсенал. Хареса му идеята, че можем да станем съотборници. Разказа ми много хубави неща и това бе една от причините, за да реша да се срещна с представители на Арсенал. Започнахме преговори и ето до какво доведоха те. Много съм щастлив, че така се случи.

Често си играл срещу Арсенал. Какви са най-ярките ти спомени от "Емирейтс" и "Хайбъри"?

- Първият път, когато дойдох на "Хайбъри", бях удивен от размера на стадиона, защото си мислех, че не е много голям. На терена изглеждаше доста тесен. В първия ми мач Тиери Анри ни вкара от пряк свободен удар. Но в крайна сметка постигнахме важно равенство 2:2 и това ни позволи да спечелим титлата. Това ми е първият спомен. След това клубът се премести на "Емирейтс". Винаги е страхотно да играя тук, защото всяка година теренът е великолепен. Като гост, ти разбираш, че теб те чака нелека задача да се изправиш срещу такъв техничен отбор като Арсенал. За нас това винаги е било сериозен тест, но в последните години постигахме успехи. Надявам се сега всичко да се промени!

Можеш да го докажеш в първия си официален мач, който ще бъде срещу Челси...

- Мисля, че феновете този сценарий е най-добър и можете да си представите защо този ден за мен ще бъде едновременно интересен и необичаен. Трябва да кажа, че след като си играл 11 години в Челси, постигнал си такива успехи и си запазил прекрасни спомени, това ще бъде необичайно усещане за мен да бъда от другата страна на барикадата. В хода на сезона може да играя срещу приятелите си, добри и близки приятели, но на терена приятелството приключва и ти се съсредоточаваш само върху победата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички