Отхвърлен и без пукната пара, а сега сред звездите на английския футбол


Отхвърлен и без пукната пара, а сега сред звездите на английския футбол
Снимка: Getty Images/Guliver

28441 0

Отхвърлен от редица футболни клубове и без пукната пара. Така изглежда животът на 17-годишно момче, израснало в бразилското градче Нова Венесия с мечтата на всички негови връстници - да стане професионален футболист. Сблъсъкът с реалността поваля младока и почти го принуждава да се откаже от голямата си мечта.

Съдбата обаче има съвсем други планове за него, като съвсем скоро проявява реваншизъм за тежките времена, през които е преминал. Само две години след като получава своя "златен" шанс, младежът от Нова Венесия отпътува в преследване на голямата футболна сцена - английската Висша лига. След още година бразилецът вече е демонстрирал таланта си и е привлечен в редиците на амбициозния Евертън.

Неговото име е Ричарлисон де Андраде, а подписът му с мърсисайдци е поставен на 24 юли 2018-а срещу колосалната сума от 35 млн. паунда, която може да нарасне до цели 50 милиона. Само преди три години Ричарлисон се разхожда по улиците на Нова Венесия без ни един бразилски реал в джоба си, а сега прибира по 90 000 паунда седмично на място, намиращо се на около 18 часа път със самолет от родния дом.

Но как се развива пътят на бедното момче от бразилското градче до върховете на английския футбол? Притиснат до стената, Ричарлисон предприема на пръв поглед безразсъдно, но, както се оказва впоследствие, печелившо решение, което преобръща целия му живот. Едва на 17 години бразилецът решава да отпътува към 2,5-милионния Бело Оризонти, намиращ се на около 550 км от неговия дом, в "гонитбата" с неговата мечта, изглеждаща като химера по онова време.

"Нямам достатъчно пръсти, за да преброя клубовете, които ме отхвърлиха. Бях готов да се откажа от футбола, но отидох в Бело Оризонти (град в Бразилия) с пари единствено за еднопосочен билет за последната възможност, която имах. Ако не се бях справил, нямах никакви пари да се върна вкъщи", споделя Ричарлисон.

Именно в Бело Оризонти стартира кариерата на талантливия младеж. През декември 2014-а той се присъединява към юношеските формации на местния Америка Минейро, а през лятото на следващата година вече е поканен в първия отбор под ръководството на опитния специалист Живанилдо Оливейра.

"Живеех с чичо си, защото той беше по-близо до мястото, където обичайно тренирах, а и нямах пари за автобус. Обикновено продавах сладкиши и сладолед на улицата, работих и на полето, за да помогна на родителите си. Нямаше как иначе, защото всички ми помогнаха много да стана футболист. Разбрах, че трябва да бъда търпелив, постоянен и вяра в хората, за да постигна целите си", разкрива още бразилецът.

Ричарлисон получава своя шанс за изява на 4 юли, когато се появява в игра като резерва в заключителната фаза на двубоя срещу Моги Мирим, а младокът дори успява да се разпише, оформяйки победата с краен резултат 3:1. От този момент нататък следва скоростно израстване за младежа, който скоро заиграва в редиците на столичния гранд Флуминензе.

Ричарлисон блести за тима от Рио де Женейро до лятото на 2017-а, когато е забелязан от елитния Уотфорд. "Стършелите" заплащат 11,2 млн. паунда за 20-годишния бразилец, но с ясното съзнание, че този младок може да се превърне в изключителен футболист. Именно това се случва в първия му сезон, в който той играе във всичките 38 мача на тима във Висшата лига - нещо изключително, имайки предвид офанзивната роля на Ричарлисон.

Изявите на бразилеца му спечелват не само трансфер в Евертън, но и месец по-късно той получава повиквателна за националния отбор на Бразилия. Силните изяви на Ричарлисон продължават и за "карамелите", дебютирайки с два гола в откриващия мач на сезона срещу Уулвърхемптън. Той завършва кампанията като голмайстор на тима, заедно с Гилфи Сигурдсон.

Силният първи сезон на "Гудисън Парк" е подпечатан и от още по-успешно лято, в което Ричарлисон печели Копа Америка с родината си. Във финалния мач срещу Перу бразилецът оформя от дузпа крайното 3:1, преди да вдигне победоносно трофея над главата си на "Маракана" под погледите на своето семейство, а и цяла Бразилия. С навлизането в новия сезон Ричарлисон е определян от мнозина за най-добрия футболист в редиците на Евертън, като се смята, че е въпрос на време европейските колоси да влязат в битка за неговия подпис.

Веднага след триумфа в Копа Америка Ричарлисон направи изключителен жест към родния си град Нова Венесия. Футболистът купи 6,4 тона храна за свои нуждаещи се съграждани. Младият футболист далеч не е забравил откъде е тръгнал и изпълнения с изпитания път, който го отведе до световната сцена. И именно подобни действия го правят много по-стойностен, отколкото играта му на терена. Непрестанно отхвърлян и без пари, сега Ричарлисон заслужено слави името си по целия свят, а продаването на сладолед... то вече е в миналото.

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички