"Операция Де Хеа" - защо и как се провали трансферна одисея №1


"Операция Де Хеа" - защо и как се провали трансферна одисея №1
Снимка: Getty Images/Guliver

3061 0

Трансфер на Давид Де Хеа в Реал Мадрид засега няма. Причината се оказа в забавените документи, които от "белия балет" са пратили на местната федерация след края на трансферния прозорец. Истина обаче има няколко лица според различните източници, а в крайна сметка сделка дори може да бъде осъществена. Но всичко по реда си. 

Договорката

Медиите на Острова се опитаха да преекспонират с трансфера на Де Хеа, обявявайки Манчестър Юнайтед за победител в дуела на титани. "BBC" и "Sky Sports" обявиха сделка на стойност 29 милиона паунда + Кейлор Навас. Сега, "кралския клуб" цяло лято се дърпаше да плати 29 милиона паунда (40 милиона евро) за Де Хеа и дори се договори с него да получи 10 милиона на ръка, ако изкара сезона на "Олд Трафорд". Как така в последния момент освен че плаща исканата от Юнайтед сума, Реал дава и най-добрия си вратар. Флорентино Перес може да прави много сериозни грешки в избора на играчи, които да дойдат и да напуснат отбора, но не и в бизнес делата на столичани. Човекът се занимава цял живот с това.

Реалната стойност на трансфера наистина е около 40 милиона евро, но от нея се вадят 15 милиона евро - на толкова е оценен от двата клуба Кейлор Навас, който също е част от сделката и договори личните си условия с "червените дяволи". 

Документацията

След като всичко беше ясно около 21:00 часа българско време се очакваше да има потвърждение на трансфера в най-близко време. Това обаче така и не стана, защото документацията беше забавена.

От Манчестър Юнайтед са категорични, че са изпратили документите на Де Хеа навреме и вината за провала на трансфера е изцяло при колегите им от Реал Мадрид. Ръководството на "кралския клуб" обаче е категорично, че документите са изпратени в 23:59 часа местно време и физически е нямало начин Де Хеа да бъде регистриран в испанската футболна федерация преди официалния край на трансферния период.

От Реал Мадрид вече внесоха жалба във ФИФА за преразглеждане на трансфера, като в следващите 10 дни жалбата ще бъде разгледана. Масово специалисти са категорични, че ФИФА ще се произнесе в полза на испанския колос, тъй като "кралете" имат категорични доказателства за това, че цялото забавяне е преднамерено дело от страна на Манчестър Юнайтед.

Кой има полза от провала на трансфера?

Със сигурност не Реал Мадрид. "Белия балет" беше поставил условията си за трансфер и от Манчестър Юнайтед така и не се свързаха с колегите си в последните 2 седмици. Докато не настъпиха последните часове на трансферния прозорец.

Най-широко разпространената теория на конспирацията и в Испания, и в Англия е, че "червените дяволи" изобщо не са искали да продават Де Хеа. Идеята е била да се покаже на Флорентино Перес и компания, че начинът, по който действат цяло лято, е неспортсменски. През последната година Жорже Мендеш и представители на Реал проведоха десетки срещу с вратаря, който през 2011 година обяви, че в никакъв случай не би играл за Реал. В края на миналия сезон пък стана ясно, че испанският национал е готов да бойкотира Манчестър Юнайтед, само и само да се озове на "Сантяго Бернабеу".

Затова и "Червените дяволи" са изпратили документите на Де Хеа толкова късно и физически от Реал са нямали как да реагират. Чиста демонстрация на его от страна на Манчестър Юнайтед.

Губещите

Двамата вратари. Според близки до Де Хеа, той е бил разочарован още преди месец, когато пропаднаха окончателно първите преговори. Той е настоявал за трансфер и е вярвал, че ще се осъществи до края на периода за сделки. По думи на пресата, той е "съкрушен", а това със сигурност ще му повлияе на формата - независимо дали играе за Реал или за Манчестър.

При Кейлор Навас не е по-различно. През миналата година той игра втора цигулка на Икер Касияс, въпреки че се намираше в по-добра форма. Сега, той дори получи фланелката с №1, но дори това не спря ръководството да търси нов вратар и специално Де Хеа. Вече цял свят знае, че в Реал не искат Навас, а той дори успя да се уреди с клауза да е №1 на "Олд Трафорд". Сега, ако се наложи да остане на "Сантяго Бернабеу", вероятно пак ще е титуляр. Но дали мотивацията му ще е същата?

Печелившите

Никой. По-скоро съперниците на двата отбора. Две от най-емблематичните спортни марки на планетата станаха за смях, след като решиха два месеца да мерят чие его е по-голямо. Сега загубите и за двата отбора ще са по-големи от очакваното - ще бъдат морални. Но "сагата Де Хеа" е просто поредното доказателство, че нараненото его може да провали всичко. Дори най-голямата трансферна одисея на 2015 година.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички