"Новият Анри" и фен на Ливърпул - 6 факта за Антони Марсиал


"Новият Анри" и фен на Ливърпул - 6 факта за Антони Марсиал
Снимка: Getty Images/Guliver

4372 0

Или Ван Гаал е гений, или е твърде стар за тези неща

В неделя, 30 август, 19-годишният играч на Монако Антони Марсиал в мача срещу ПСЖ (0:3) ни веднъж не стреля срещу Кевин Трап и за целия мач изобрети само един остър пас. След 24 часа вицепрезидентът на "монегаските" Вадим Василев заяви: "Вярна ли е информацията, че Марсиал ще премине в Манчестър Юнайтед срещу 80 милиона евро? Вярна е, но като се има предвид, че тази сума включва бонуси. От миналата седмица Манчестър започна да прави предложения. 30,40, 50 милиона, даже 70 с бонусите".

Така че "червените дяволи" са вложили планина от евро - за новата суперзвезда или за безумието на Луис ван Гаал.

Кой е този Антони Марсиал

Може би някой чува това име за първи път и дори не знае на каква позиция играе той. И така, Антони е 19-годишен нападател, принадлежащ към новото талантливо поколение френски играчи, родили се 1993-1995 г. - Варан, Зума, Фекир, Рабьо, Погба и Лапорт са били негови съотборници в младежкия тим на Франция, а сега вероятно ще станат партньори на домашното Европейско - тази есен Марсиал получи за първи път повиквателна за националния тим.

А имайки предвид, че Дешан разполага в атака с Бензема, Гризман и Жиру, повиквателната за Марсиал е истински комплимент. Покупката на Манчестър Юнайтед не стана рекорд за клуба, зае второто място, след привличането на Анхел Ди Мария за 65 млн. евро.

Марсиал е велик голмайстор

Истина е, макар и сред децата. Преди две години, играейки за отбора до 17 г.на родния Лион, Антони вкара 32 гола в 21 мача.

Уейн Рууни, например, вкара също толкова от 2013 до 2015 г. при възрастните. След такъв огнен сезон Марсиал премина в основния състав, но се прояви само в 3 мача: Монако предложи за хлапето, което игра в Лига 1 само 50 минути, невероятните 5 милиона евро, и президентът на Лион бе принуден да се съгласи, тъй като са били с дефицит в бюджета.

Всеки гол на Марсиал на професионално равнище носи на Монако 7 милиона евро

Това ще се случи, ако "монегаските" получат всички предвидени бонуси, а първият гол във футбола за възрастни, както се оказа, възвръща парите, платени на Лион: всичко за 2013 г. Антони заби 11 гола във всички турнири, и за това Манчестър Юнайтед прати във Франция транш от 50 милиона евро. Но не само "червените дяволи" бяха готови да похарчат десетки милиони за нападателя с дузина голове в кариерата си: през юни Тотнъм предложи на Монако 25 милиона евро, но клубът отказа и екстремно преподписа с играча до 2019 г.

Във Франция наричат Марсиал "новият Тиери Анри"

Това сравнение се появи в пресата през годината до легендарния сезон на Антони в младежкия Лион, а след това се разпространи широко. Марсиал обича да се подвизава по фланга и да пробива набезите на съперниците, има добър далечен удар и даже по фигурата си напомня на своя легендарен колега. Вярно, до момента, когато за младока започнаха да предлагат десетки милиони, за това прозвище никой не си спомняше.

Самият Марсиал скромничи: Ако спечеля същия брой трофеи като Анри, честно ви казвам, ще бъде удивително". Изглежда, че за такива пари от него очакват минимум повторение на успехите на легендата на Арсенал.

Но за пример на Марсиал са други момчета: "Старал съм се да се уча от Фалкао и Ману Ривера, който се движи великолепно, а това е важно за мен. Трябва да работя по придвижването си по терена и завършващата фаза на атаката, и, наблюдавайки тези момчета постоянно, аз се уча". Ако Марсиал е взел от Фалкао твърде много, това вече примерно изобразява развитието на събитията в Манчестър.

Марсиал май е фен на Ливърпул

Съдейки по Туитъра на Антони, той обича да играе ФИФА. Но избира да играе не с Монако или Манчестър Юнайтед, а с Ливърпул.


"You will never walk alone, Антони. Между другото, рейтингът на Марсиал във ФИФА 15 е само 69.

Марсиал е истински боец

След напускането на Клаудио Раниери от Монако, който бе привлякъл Антони в клуба, и пристигането на Леонардо Жардим, работите за нападателя тръгнаха зле. Марсиал излезе от основния състав, влизаше като резерва за 15-20 минути в края на мачовете. През първите четири месеца на сезона той се появи титуляр само веднъж, но с приближаването на зимата игровото му време нарасна и през новата година Марсиал стана основен играч.

Наистина, той започна да бележи редовно през март, но завоюването на място в титулярния състав при треньора, който първоначално не го виждаше там, говори за силата на духа у младия нападател.

Така също роля изигра и възрастта на Бербатов и продължителното участие в Шампионска лига: българинът никога не е обичал да тича, а играта в евротурнирите изискваше мобилна атака. Така опитът и бавният темп се смесиха с младостта и скоростта. Може би именно това иска да види Ван Гаал, създавайки двойката Рууни-Марсиал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички