"Ненужната" английска купа, за която Нормалния и Архитекта бленуват


"Ненужната" английска купа, за която Нормалния и Архитекта бленуват

1427 0

Купата на Лигата, по настоящем Capital One Cup, по принцип е надпревара, в която повечето отбори правят ротации в своите състави с цел да дадат почивка на своите титуляри. Един от големите спорове на Острова е дали този турнир по-скоро не пречи цялостно на футболния календар в Англия, тъй като струпването на толкова много мачове "съсипва" футболистите, следователно им пречи да са в оптимална кондиция за края на сезона. Въпреки това отборите от голямата шестица на Англия редовно достигат до финала в турнира и, логично, се хвърлят с всички сили в опит да спечелят първия трофей за годината. Този финал няма да е по-различен, като един срещу друг излизат Ливърпул и Манчестър Сити, за които това може да се окаже единственият реален шанс за трофей през сезона.

Мърсисайдци са в битката и за трофея в Лига Европа, който вече изглежда и по-апетитен, защото дава право на участие в Шампионска лига през следващия сезон. Усилията на отбора ще са насочени главно там, за което свидетелства и включването на почти всички титуляри в мачовете срещу Аугсбург от 1/16-финалите. Конкуренцията през този сезон в ЛЕ обаче е убийствена и именно Купата на Лигата се явява реалният шанс на Юрген Клоп за трофей, и то едва 4 месеца след пристигането му на "Анфийлд".

КЛОП САМ СИ ПОЖЕЛАЛ МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД В ЛИГА ЕВРОПА

Не по-малко амбициран от немския специалист е Мануел Пелегрини, който кара последните си месеци начело на Манчестър Сити - отбор, който той превърна в константа както в Англия, така и на европейската сцена, макар и "гражданите" да не са минавали (все още) осминафиналната фаза в Шампионска лига. Архитекта със сигурност иска да завърши кариерата си на "Етихад" с трофей (или няколко), след като вече жертва ФА къп, пускайки резерви и юноши в мача срещу Челси (5:1). Евентуална победа във финала срещу Ливърпул ще даде сериозен тласък на кандидат-шампионите за края на сезона, в който имат, макар и минимален, шанс за титла във Висшата лига и триумф в Шампионска лига. Но дори да вземе само Купата на Лигата, Пелегрини ще има солидна визитка през лятото, когато със сигурност ще има наддаване за неговите услуги.

Новини от лагера на Ливърпул

Очаквано Юрген Клоп не разкри никакви тактически замисли, които има за утрешния двубой, но се очаква да излезе с бърз състав, който да се възползва от по-бавната през този сезон дефанзивна линия на Сити. Стъридж, Коутиньо и Фирмино ще поведат нападението на Ливърпул, докато от пейката с течение на двубоя най-вероятно ще се появи Ориги, който е предпочитан пред Бентеке в последните мачове на тима.

КОЛКО ВАЖЕН Е СТЪРИДЖ ЗА ЛИВЪРПУЛ?

Сериозните проблеми за Клоп са свързани със защитата, след като титулярните бранители Деян Ловрен и Мартин Шкъртел лекуваха контузии. Двамата се върнаха към тренировъчния процес на тима през тази седмица, но по последни данни от медиите на Острова и двамата не са напълно възстановени от контузия. Лукас Лейва игра като централен защитник през седмицата срещу Аугсбург, но най-вероятно и той ще седне на пейката на "Уембли". Мамаду Сако и Коло Туре е най-вероятната двойка централни бранители. Адам Лалана и Джо Алън също подновиха занимания с Ливърпул, но и те се очаква да почнат на резервната скамейка.

Предполагаем стартов състав: Миньоле, Клайн, Сако, Туре, Морено, Хендерсън, Милнър, Джан, Коутиньо, Фирмино, Стъридж

Новини от лагера на Манчестър Сити

"Гражданите" все още помнят последния двубой срещу Ливърпул, завършил с успех 4:1 в полза на мърсисайдци на "Анфийлд". Мануел Пелегрини беше категоричен по време на пресконференцията, че това на "Уембли" няма да се случи, като неговият тактически план ще включва затваряне на празните пространства, за да не могат бързите нападатели на съперника да комбинират свободно. Това предполага и по-дефанзивна схема на игра за "гражданите", като е възможно Яя Туре да играе зад нападателя, а Фернандиньо и Фернандо да играят като двойка дефанзивни полузащитници.

ФРАНЧЕСКО ТОТИ ИДВА ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА

Голямата липса в състава на носителя на трофея за 2014 година е Кевин де Бройне, който все още лекува контузия. Извън игра са Самир Насри и Фабиан Делф, докато към тренировките на тима се присъединиха Монгала, Бони и Навас. Най-сериозната въпросителна пред Пелегрини е дали да заложи на Пабло Сабалета отдясно на отбраната, или на негово място да пусне Бакари Саня.

Предполагаем стартов състав на Сити: Кабайеро, Сабалета, Отаменди, Компани, Коларов, Фернандо, Фернандиньо, Туре, Силва, Стърлинг, Агуеро

Любопитни факти преди мача

Това ще е 12-ият финал на Ливърпул в турнира, като до момента мърсисайдци имат 8 трофея - и двете постижения са рекорд в надпреварата.

Манчестър Сити имат 4 финала в турнира (това е под №5), като са печелили в 3 случая. Последният от тях беше през 2014 година.

ДЖЕРАРД НЯМА ДА СПИРА С ФУТБОЛА

Това е първият финал между двата отбора в която и да е надпревара.

В мачове за Купата (ФА къп или Купата на Лигата) Ливърпул имат 6 победи и 2 равенства срещу Манчестър Сити - 8 поредни мача без поражение. Последната победа на "гражданите" е от 1973 година.

Юрген Клоп се класира за 5-а поредна година за финал на турнир. В тези 4 финала до момента обаче немският специалист има 3 последователно загубени финала - в Шампионска лига (2013, и то на Уемби) и два финала за Купата на Германия (2014 и 2015).

Последните 8 мача между двата отбора във всички турнири произведоха 32 гола, като и двата отбора са се разписвали във всеки един мач.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички