Най-скъпите трансферни успехи и провали във Висшата лига


Най-скъпите трансферни успехи и провали във Висшата лига
Снимка: БГНЕС

5469 0

Трансферът на Рахийм Стърлинг от Ливърпул в Манчестър Сити срещу 49 милиона паунда разбуни духовете на Острова, а изданието "Irish News" побърза да направи класация с най-успешните и най-слабите вътрешни трансфери, осъществени през настоящия век в Премиършип.

Димитър Бербатов също попада в тази класация, но в нейната негативна част. Българинът, преминал за рекордните 30.75 милиона паунда от Тотнъм в Манчестър Юнайтед, стана голмайстор във Висшата лига при предпоследната титла на "червените дяволи", но дори това не е достатъчно да бъде обявен за успешен на "Олд Трафорд".

Ето и пълния анализ на изданието върху 10-те най-скъпи трансфери за 21-и век във Висшата лига:

10. Джеймс Милнър (от Астън Вила в Манчестър Сити срещу 26 милиона пауда през август 2010 година)

Английският национал, преминал през Лийдс и Нюкасъл, премина в Сити и, въпреки че не беше посрещнат като големите имена в отбора, той беше интегрална част от отбора под ръководството на всички мениджъри, включително и Мануел Пелегрини. Успешен трансфер.

9. Маруан Фелайни (от Евертън в Манчестър Юнайтед срещу 27.5 милиона паунда през септември 2013)

Дейвид Мойс си е мислел, че е осигурил ключов играч в своя пъзел, когато успя да вземе Фелайни в състава си през септември. Въпреки това високият халф не оправда очакванията, а дори можеше да бъде продаден при Ван Гаал. Той обаче направи сериозно впечатление под ръководството на холандския мениджър. При Мойс - неуспешен трансфер. При Ван Гаал - успешен трансфер.

8. Ромелу Лукаку (от Челси в Евертън срещу 28 милиона паунда, юли 2014 година)

Лукаку беше привлечен, след като вкара 15 гола в предходния сезон, когато игра под наем за Евертън. Неговата форма обаче пропадна през миналия сезон, което го прави неуспешен трансфер след едва 10 гола след 36 мача и 105 удара към съперниковата врата.

7. Вилфред Бони (от Суонси в Манчестър Сити срещу 28 милиона паунда, януари 2015 година)

Невероятната форма на Бони със Суонси, когато вкара 25 гола в 54 мача, накара Сити да го вземе още през зимата. Той обаче трудно намери пътя към формата си след Купата на Африканските нации и вкара само 2 гола в 12 мача. Неуспешен трансфер.

6. Люк Шоу - (от Саутхямптън в Манчестър Юнайтед срещу 30 милиона паунда, юни 2014)

Юнайтед показаха вярата си в Шоу, вадейки тази сума за неговите услуги. Въпреки това честите контузии занижиха оценката на Луис Ван Гаал за неговите качества и засега този трансфер не е успешен за "червените дяволи". Неуспешен трансфер.

5. Рио Фърдинанд - от Лийдс в Манчестър Юнайтед срещу 30 милиона паунда, юли 2002 година. 

Само 18 месеца след като Лийдс платиха 18милиона за централния защитник, "червените дяволи" дадоха 30 милиона, правейки го най-скъпия защитник в историята на футбола. Той записа над 450 мача за повече от 12 години, спечели шест титли, Шампионска лига, две Купи на Лигата и игра за Англия. Успешен трансфер.

4. Димитър Бербатов - от Тотнъм в Манчестър Юнайтед срещу 30.75 милиона паунда, септември 2008

Берба се насочи към "Олд Трафорд" като един от най-добрите играчи в шампионата след два силни сезона в Тотнъм. Той отбеляза 14 гола в първия си сезон, 12 във втория и 22 в третия, когато стана и голмайстор на шампионата. Въпреки това той изпадна от състава на сър Алекс и премина във Фулъм през август 2012 година. Неуспешен трансфер.

3. Анди Керъл - от Нюкасъл в Ливърпул за 30 милиона паунда, януари 2011 година.

Феновете на "свраките" бяха бесни, след като отборът прие офертата на Ливърпул, който се бе сдобил с 50 милиона паунда от трансфера на Фернандо Торес. Контузии спряха развитието на Керъл на "Анфийлд", а когато Брендън Роджърс се появи, реши да го продаде. Неуспешен трансфер.

2. Хуан Мата - от Челси в Манчестър Юнайтед срещу 37.1 милиона паунда, януари 2014 година .

Мата не успя да убеди Жозе Моуриньо, че заслужава стартов номер на "Стамфорд Бридж". Така испанецът подписа с Манчестър Юнайтед, където заигра на обичайното ниво. През лятото той трябваше да убеждава и Ван Гаал в своите качества, но в крайна сметка Мата се превърна във важна част от титулярния състав. Успешен трансфер.

1. Фернандо Торес - от Ливърпул в Челси срещу 50 милиона паунда, януари 2011 година

Торес се прочу като един от най-добрите нападатели в света по време на престоя си на "Анфийлд". Това вдъхнови Роман Абрамович да извади тази колосална сума за него, но тя се оказа неоправдана. Торес така и не се наложи в Челси и след престой под наем в Милан и Атлетико той вече е далеч от лондонски клуб. Неуспешен трансфер.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички