На големите във Висшата лига им писна - искат повече пари, или...


На големите във Висшата лига им писна - искат повече пари, или...
Снимка: Guliver/Getty Images

2104 0

Сериозна битка между "малки" и "големи" се очертава в английската Висша лига. Голямата "шестица" на английския футбол - Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Челси, Арсенал и Тотнъм, поискаха ново разпределение на парите от ТВ права в периода 2019 - 2022, но желанието им засега среща сериозен отпор от останалите тимове.

В сряда се проведе среща на босовете на всички клубове от елита на Англия, на която беше обсъждана идеята да се сложи край на равното разпределение на парите от телевизионни права за излъчването на шампионата в чужбина. Идеята на "шесте големи" беше 35% от тази сума да бъде разпределяна според крайното класиране в Премиър лийг.

За да бъде одобрено това предложение обаче, 14 клуба трябва да са съгласни, а нито един извън грандовете не е склонен да се лиши от парите, които получава гарантирано.

Към настоящия момент всеки отбор получава по 39 милиона паунда от ТВ правата за излъчване на Висшата лига извън пределите на Острова, но от следващия сезон влизат в сила новите договори, които почти ще удвоят тази сума. Съответно, големите отбори, които имат най-голяма фенска база не само на Острова, но и в цял свят, искат по-сериозно количество от милиардите, които се наливат в английския футбол.

Ако тази "реформа" не бъде приета, то е много вероятно големите английски клубове отново да отворят темата за европейска Супер лига, която отново е актуална, благодарение на събитията в Каталуния.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички