Ливърпул си има своя "Иниеста" - с какво се промени играта на "червените"?


Ливърпул си има своя "Иниеста" - с какво се промени играта на "червените"?
Снимка: Getty Images/Guliver

2323 0

Отборът на Ливърпул проведе един успешен трансферен прозорец, в който успяха да се сдобият с четири нови попълнения. Алисон Бекер премина от състава на Рома, затвърдявайки вратарския пост, Джердан Шакири бе истинска 13-милионна "кражба" за мърсисайдци, а в средата на терена пристигнаха двама полузащитници - Фабиньо и Наби Кейта.

Фабиньо играе предимно като дефанзивен халф, докато ролята на Кейта е малко по-различна. Креативният полузащитник е използван в по-предни позиции, като често се включва в атаките на своя отбор. Неговият трансфер стана факт още през миналата година, но доигра сезона в Лайпциг, за да се присъедини в началото на юли към щаба на Юрген Клоп.

Феновете на Ливърпул очакваха с нетърпение дебюта на Кейта, а той не закъсня - при това с легендарния номер 8, носен до скоро от дългогодишния капитан на мърсисайдци Стивън Джерард. Наби Кейта стартира в откриващия мач от Висшата лига срещу Уест Хям, а представянето му бе повече от впечатляващо.

"Червените" победиха с 4:0 като домакини "чуковете", а ролята на Кейта в отбора се открои още от първите минути на мача. Остър, динамичен, агресивен, креативен - всичко, което искаше да види Клоп от 53-милионната си покупка. Немският специалист се опита да прикрие емоциите си след мача, но той бе по-развълнуван за трансфера на Кейта от всеки друг в отбора.

Клоп вярва, че Кейта може да отведе отбора на следващото ниво - и именно той да бъде ключа към спечелването на така бленуваната Висша лига, която се изплъзва на "червените" вече в продължение на 28 години.

"Казах го още в началото, че Наби се адаптира изключително бързо. Играта му от лявата страна на полузащитната тройка изглеждаше сякаш цял живот е играл на "Анфийлд" на тази позиция", заяви Клоп на пресконференция след мача срещу "чуковете".

Започва да си проличава и защо мърсисайдци чакаха една година за полузащитника на Ред Бул Лайпциг, след като само за един мач той показа качества, които притежават най-добрите полузащитници в света. "Червените" наблюдаваха Кейта в продължение на три години.

Скаутите на мърсисайдци забелязаха безспорните качества на Кейта и веднага задвижиха нещата по трансфера на играча. Скорост, бързо ускоряване, отлично позициониране както в предни, така и в задни позиции са само качествата, които притежава полузащитникът.

След пристигането на Кейта на Острова започнаха сравненията с полузащитника на Челси Нголо Канте, но любимецът на халфа на "червените" се оказа...Андрес Иниеста.

"Той може да асистира, както и да бележи. Справя се отлично в запазването на контрола над топката и притежава чудесна контра-преса", заяви халфът на Ливърпул Джиджи Вайналдум.

Джеймс Милнър и Джо Гомез също останаха очаровани от играта на Наби. Английският ветеран, който единствен покри по-голямо разстояние от Кейта в мача срещу Уест Хям, смята, че гвинеецът ще става все по-добър.

"Кейта тепърва ще става по-добър. Може да си представите само след няколко месеца, когато ще се обиграе със своите съотборници, колко добър ще е всъщност", заяви Милнър.

Кейта е наследникът на легендарния Стивън Джерард, приемайки неговия номер 8. Това допълнително тежи на плещите на футболиста, като той осъзнава отлично това. 

"Ако някой като Стиви ти даде своя номер, не можеш да си позволиш грешки. Трябва да се опиташ да дадеш всичко от себе си, за да постигнеш поне толкова, колкото той е постигнал. Това е моята мотивация", заяви Кейта.

Непрестанните включвания и пробиви на Кейта в мача срещу "чуковете" допринесоха за още по-агресивната игра на "червените", а в същото време сигурността, която той вкарва в средата не терена, трудно може да се сравни с друг играч. Кейта определено е една от ключовите фигури в състава на мърсисайдци, а само времето ще покаже имат ли лимит неговите възможности.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички