Лестър е на път да стане поредният изпаднал шампион...


Лестър е на път да стане поредният изпаднал шампион...
Снимка: Guliver/GettyImages

2054 0

Винаги е неприятно, когато спреш да живееш в покоите на красивите мечти и се завърнеш в суровата реалност. Подобен преломен момент в представянето си преживява настоящият английски шампион „Лестър”. След историческия минал сезон, когато тимът извоюва първа титла от Премиър лийг, сега всичко е различно на „Кинг Пауър Стейдиъм".

Клаудио Раниери отдавна е забравил онова „дили-динг, дили-донг“, с което ознаменува класирането на тима в Шампионската лига през миналия сезон. Нападателят Джейми Варди е много далеч от онези 24 гола, с които се превърна във втория най-добър стрелец във Висшата лига - в момента той има едва 5 гола в 21 двубоя.

Риад Марез понижи значително процента на точните си подавания, след като през миналия сезон имаше 11 асистенции, а сега може да се похвали с едва 3. А за капак на всичко, след като направиха немислимото преди половина година, сега „лисиците” се намират на незавидната 16-та позиция в класирането и са само с една точка над зоната на изпадащите.

Сякаш „Лестър” се е завърнал в естествената си среда, а мечтата за слава се е превърнала в кошмар. Мнозина откриват причината за рязката промяна в напускането на вътрешния полузащитник Н'Голо Канте, който продължи своето развитие в „Челси”. Раниери се опита да намери негов заместник, но привличането на Ислам Слимани, Уилфред Ндиди и Ахмед Муса, не даде желаните резултати.

На фона на целия този хаос на „Кинг Пауър Стейдиъм” мнозина се запитаха: „Може ли шампионът на Англия да изпадне в сезона след титлата?”. Всъщност това няма да бъде прецедент. Историята познава цели 68 случая, в които първенецът е губел мястото си в елита само година след своя триумф. Много от шампионите, които са изживявали тази свирепа турболентност, са имали конкретна причина за това. А в повечето случаи тя не е свързана пряко с футбола – „черно тото”, купуване и продаване на мачове, корупция или финансови нередности. Примерите са безбройни – "Марсилия", "Милан", "Ювентус"… все европейски грандове, които през годините се опариха заради финансовите си злоупотреби.

При други клубове обаче не всичко е толкова „черно и бяло”. Най-фрапантният случай е с датския „Копенхаген Болдклуб". Тимът печели първенството в три поредни сезона - 1947/48, 1948/49 и 1949/50 г., но изпада от първия ешалон през 1950/51 г. Любопитното е, че „Копенхаген” се завръща само сезон след това, а година по-късно отново става шампион на страната.

При еквадорския ЛДУ Кито положението е идентично. Тимът става шампион два поредни сезона - 1997/98 и 1998/99 г. , но отпада само 12 месеца по-късно. Подобна е и съдбата на норвежкия „Бран” и швейцарския „Хелзинборг”, които в две поредни кампании извоюват титлите в своите първенства, а година по-късно губят мястото си сред най-добрите.

Най-много „асансьорни шампиони” са имали Норвегия и Швейцария – по 4. От топ 5 шампионатите на Европа испанската Примера е единствената, в която първенецът от предишния сезон никога не е изпадал в следващия.

Източник: bTV

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички