Къде си ти, Ромелу?


Къде си ти, Ромелу?
Снимка: Guliver/GettyImages

2292 0

Ромелу Лукаку беше топ покупката на Манчестър Юнайтед през лятото. След като Жозе Моуриньо два месеца се опитваше да свали цената на Алваро Мората, в крайна сметка заложи на своя план "Б" и "червените дяволи" набързо спазариха белгийския национал за 75 милиона паунда.

Началото беше обещаващо, след като вкара 7 гола и подаде за още един във Висшата лига. Сделката на Ед Уудуърд и компания изглеждаше страхотна и на никого не правеше впечатление силното представяне на Мората с екипа на Челси. Но дойде първото сериозно препятствие за 20-кратните шампиони и Ромелу се провали с гръм и трясък.

Жозе Моуриньо излезе за на "Анфийлд" не за 0:0, а за 0:1, имайки ясна идея в главата си - Лукаку да поеме топката след дълго подаване и веднага да разиграе или с Валенсия и Йънг отляво, или с Марсиал отдясно. Целта на Специални беше да се възползва от липсата на скорост и добро позициониране в защитата на Ливърпул и да хване мърсисайдци на контраатака. Но ключовият играч в този план - негова милост Лукаку, беше най-голямото разочарование в мача.

Той имаше едва 2 докосвания в наказателното поле, сбърка голяма част от и без това малкото си подавания, не пресираше добре и се остави да бъде малтретиран от защитна двойка, която бива разпилявана от куп нападатели на отбори извън топ 10. И дори с тази слаба своя игра той получи златния шанс да вкара - в края на първото полувреме той излезе очи в очи с Миньоле и стреля право в тялото на своя съотборник в Белгия - нещо, което със сигурност е подлудило Жозе Моуриньо. 

Въпреки че времето на съперничеството Барселона - Реал Мадрид с ултра дефанзвина схема от страна на "белите" при Моу отмина отдавна, тя работеше с голям успех във втория и третия сезон на Специалния. Причината - Кристиано Роналдо и Карим Бензема вкарваха и малкото положения, открили се пред тях. Да, Лукаку не е нито един от тях, но и Ливърпул в защита е далеч от класата на Пике, Пуйол (тогава), Масчерано и други. Лукаку беше длъжен да оправдае сумата, платена за него, но се провали жестоко при първата си възможност.

Още по-лошо за него говори и фактът, че на него не може да се разчита в "големите" мачове. Срещу отборите от тъй наречения "топ 6 на Висшата лига" белгийският таран има 37 мача от старта на сезон 2014/15. В тях Лукаку има едва - едва 5 гола, като във всички тези мачове е бил титуляр и е бил основен реализатор на своя отбор. Това прави около 0.13 попадения средно на мач в тези двубои, докато статистиката му за същия период срещу останалите тимове е впечатляваща - над 0.5 средно на двубой. Но срещу 75 милиона паунда със сигурност всеки очаква той да е с ключова роля в мачове като този с Ливърпул. И той беше - просто не по според плана, който Моуриньо беше начертал преди срещата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички