Къде се нарежда Манчестър Сити в класацията за най-великите шампиони на Англия


Къде се нарежда Манчестър Сити в класацията за най-великите шампиони на Англия
Снимка: Gulliver/GettyImages

7063 0

В неделя Манчестър Сити бе коронясан за шампион на Англия за пети път в своята история. Тимът от "Етихад" подпечата титлата пет кръга преди края на сезона, изравнявайки рекорда на Манчестър Юнайтед за тим, станал най-рано шампион на Острова в историята на английската Висша лига.

Но къде се нарежда тимът на Хосеп Гуардиола в класацията за най-великите тимове, печелили някога Премиършип?

6. Манчестър Юнайтед - сезон 1995/96

В първия си мач за сезона "червените дяволи" губят от Астън Вила и тогава коментаторът на ВВС Алън Хансен казва: Няма как да спечелиш каквото и да е с толкова детски отбор. 

Дейвид Бекъм, Пол Скоулс, Ники Бът, братята Фил и Гари Невил обаче опровергаха думите му и спечелиха титлата на Острова. През януари Юнайтед изостава с 12 точки от лидера Нюкасъл, но успява да стигне до златните медали след 3:0 срещу Мидълзбро в последния мач за сезона.

5. Челси - сезон 2004/05

"Имаме страхотни играчи и може би ще прозвучи много нахално, но имаме и страхотен мениджър", казва Жозе Моуриньо в първия си сезон начело на "сините" от Лондон, когато ги извежда и до втората им титла в Англия, при това 50 години след спечелването на първата.

Челси изгражда една от най-силните защити в историята на футбола в лицето на Джон Тери, Рикардо Карвальо и Уилям Галас, които с помощта на невероятния Петър Чех "затварят вратата" за головете на противника. Те допускат само 15 гола през целия сезон, а чешкият страж записва невероятните 25 "сухи" мрежи.

4. Манчестър Сити - сезон 2017/18

До момента "гражданите" имат едва две поражения във Висшата лига - едно от Ливърпул и едно от Манчестър Юнайтед. Те обаче спечелиха титлата с поставянето на може би най-забележителния рекорд - 19 поредни победи. Те все още могат да подобрят и постиженията за най-много отбелязани голове, най-много победи и най-много спечелени точки.

3. Арсенал - сезон 2003/04

"Непобедимите" на Арсен Венгер от този сезон за винаги ще останат в историята на Висшата лига. 

"Роман Абрамович дойде, паркира руските си танкове на нашите поляни и почна да ни стреля с банкноти от по 50 милиона евро", казва тогава вице президентът на Арсенал Дейвид Дийн по повод закупеният Челси от Абрамович.

Преди старта на този сезон на "Емирейтс" имат задачата да задържат Робер Пиерс и Патрик Виейра, които в последстие изиграват главни роли в невероятното постижение на "топчиите". Тиери Анри пък бе най-голямата разлика между Арсенал и останалите отбори - нападател, който бе толкова елегантен на терена, колкото и ефективен. 

2. Манчестър Юнайтед - сезон 2007/08

Съдба. Всички в Манчестър Юнайтед - играчи, треньори, ръководство, знаеха, че трябва да направят нещо запомнящо се в годината, когато се честваше 50 години от трагедията в Мюнхен. Те не само спечелиха титлата, а към нея добавиха и злато от Шампионска лига.

"Дяволите" имаха сериозен съперник в лицето на Челси, който бе най-големият им съперник и в двата турнира. Райън Гигс, Пол Скоулс, Рио Фърдинанд, Едвин ван дер Сар, Патрис Евра и Майкъл Карик пък бяха гръбнака на отбор, който бе орисан да е шампион. Те имаха и в тима си най-големият талант на световния футбол - Кристиано Роналдо, а Уейн Рууни и Карлос Тевес нижеха гол след гол. 

1. Манчестър Юнайтед - сезон 1998/99

Сър Алекс Фъргюсън може да твърди, че отборът му от сезон 2007/08 е най-добрият, който някога е водил, но този от края на 20-и век постига нещо далеч по-значим - требъл. Те бяха еднакво силни както в атака, така и в защита. 

Във Висшата лига те не допуснаха нито една загуба от декември месец и спечелиха титлата в последния мач от сезона, побеждавайки Тотнъм. 

"Не мога да повярвам какво направихме! Не мога да повярвам", казва Фъргюсън след спечелената титла от Шампионска лига срещу Байерн Мюнхен.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички