Кота "Шампионска лига" ще определи успешен ли е Юнайтед на Ван Гаал


Кота "Шампионска лига" ще определи успешен ли е Юнайтед на Ван Гаал
Снимка: Getty Images/Guliver

2109 0

Преди днешния двубой на „Олд Трафорд”, Марк Огдън от „Телеграф” прави оценка на прогреса на мениджъра на Юнайтед, заключен между двата мача с Лестър.

Изминаха 132 дни и 19 двубоя от кошмарния мач на Манчестър Юнайтед срещу Лестър във Висшата лига.

Стартът в първенството на ръководения от Луис Ван Гаал отбор хвърли в потрес и без това шокираните от представянето през предния сезон фенове, свикнали на титли след шампионската ера на сър Алекс Фъргюсън.

Откакто Юнайтед загуби с 5-3 от Лестър като гост на 21 септември 2014 г. обаче тимът тръгна напред, като в момента заема четвъртата позиция и амбициите са поне за участие в Шампионската лига на този етап се оправдават.


Защита

Сривът през второто полувреме в онзи септемврийски мач срещу „лисиците“ се дължеше на неспособността на Ван Гаал да комбинира правилно наличните си играчи. Контузии на ключови защитници също пречеха на холандския специалист да напипа вярната комбинация за отбора си.

Статистиката показва обаче, че в изминалите 22 кръга Юнайтед е допуснал само 21 гола, като по този показател отстъпва единствено на Челси (19 гола) и Саутхемптън (16 гола).

Ако не бяха петте гола, отбелязани от Лестър, Юнайтед можеше да има най-добрите дефанзивни показатели в елита.

Добрата форма на вратаря Давид де Хеа, който запази 8 сухи мрежи във всички турнири, също е ключов фактор за синхрона в дефанзивен план.

Със сигурност Юнайтед си взе бележка от този ден и само Уест Бромич успя да се разпише повече от веднъж срещу отбора на Ван Гаал, при 2-2 на „Дъ Хоутърнс”.

Оценка 3 от 5


Тактика

Крахът срещу Лестър е следствие на промяната на тактиката от 3-5-2, донесла победата с 4:0 срещу Куинс Парк Рейнджърс седмица по-рано, с доказаната 4-4-2.

Но нервното напрежение, което Ван Гаал призна, че изпитва, когато гледа Юнайтед да се защитава при 4-4-2, бе потвърдено срещу „лисиците”. За това спомогна контузията на Джони Евънс през първата част и червеният картон на Тейлър Блекет в края на второто полувреме.

Успехът на Холандия на Световното първенство под негово ръководство с налагането на 3-5-2, при положение че холандците играеха в 4-3-3 преди това, затвърди репутацията на Ван Гаал на футболен гуру. Но ротацията на постройките в Юнайтед доведе единствено до объркване.

Холандецът използва също 4-3-3 и 4-1-4-1 в търсене на подходящата схема, която да пасне най-добре на неговите играчи, но от мач на мач Юнайтед изгуби своето чувство за идентичност и разбирателство между играчите.

В момента Ван Гаал разчита на своето 3-5-2 с наситена защита, но признава че 4-4-2 му позволява повече атакуваща мощ.

Оценка 2 от 5


Атака

„Червените дяволи” подобриха значително своята защита след двубоя с Лестър, но за сметка на това притъпиха нападателната си мощ, въпреки играчите, с които тимът разполага в офанзивен план.

В 19-те двубоя от мача с Лестър, Юнайтед е вкарвал 3 гола в един двубой само 3 пъти - при домакинствата на Хъл, Ливърпул и Нюкасъл.

Далеч от дома, Юнайтед има едва 14 гола в 11 срещи, като от първите 8 отбора в подреждането единствено Саутхемптън има по-малко отбелязани голове при визитите си - едва 13.

Липсата на скорост и ширина в противниковата половина направи Юнайтед предвидим и лесен за обезвреждане. Освен това отборът трудно прекършва съперниците до почивката.

С Уейн Рууни изнесен дълбоко напред, Робин ван Перси и Фалкао все по-често играят с гръб към вратата, а Юнайтед не е спаринг партньор, срещу който отбори като Кеймбридж от Лига 2 в Англия да запазват суха мрежа, както се случи при двубоя за ФА Къп миналата седмица.

Липсата на атакуваща мощ си проличава и от факта, че Юнайтед е един от двата отбора във Висшата лига, които не са получавали дузпа през този сезон. С 38 гола в 25 мача във всички турнири, това е едно от-най лошите постижения на отбора от сезон 1992-1993 насам, когато Манчестър отбелязваха скромните 24 гола в 25 двубоя.

Оценка 2 от 5


Настроение

Когато феновете скандират „Атака, атака, атака” още през първото полувреме на двубоя и изискват промяна на тактиката, както при гостуването срещу КПР наскоро, излиза наяве неудовлетвореността по трибуните от играта.

На Юнайтед му липсва настроението през този сезон и въпреки че се забелязва леко подобрение спрямо изминалия, е пределно ясно, че Ван Гаал трябва да мотивира по-добре своите играчи.

Анхел ди Мария, който бе привлечен с рекорден за клуба трансфер от 59,7 милона паунда от Реал Мадрид, все още се намира в летаргия. Не му помогна дори това, че само за кратко оглавяваше нападението на тима.

Хуан Мата е другият, който има естествен нюх към атаката, но и той е ограничен от ръчната спирачка дръпната от Ван Гаал и неговия по-твърд подход към играта, което му налага да играе като полузащитник.

Силата на Дейли Блинд не е в пасовете напред, като това беше подчертано и от бившия капитан на Юнайтед Гари Невил по-рано през сезона. Изтеглянето в по-задни позиции пък ограничава Майкъл Карик да се включва по офанзивно и да пуска извеждащи подавания.

Феновете на Юнайтед свикнаха с атакуващия футбол на Сър Алекс Фъргюсън и все още им е трудно да преглътнат дефанзивния подход на Ван Гаал. Неслучайно много от определят стила му като скучен.

Оценка 1 от 5


Аурата на Ван Гаал

Холандецът пристигна като „Желязното лале”, като един от най-добрите треньори в света. С впечатляваща автобиография, с много трофеи, спечелени с най-големите световни отбори. А репутацията му бе изстреляна до висините, след като изведе Холандия до полуфиналите на Световното първенство в Бразилия.

Ван Гаал спечели моментално уважението на отбора и привържениците, заразявайки със своята харизма, нещо което Дейвид Мойс така и не успя да направи. И докато Ван Гаал запазва подкрепата от своите играчи, бляскавата ера която трябваше да започне през лятото, се превърна в дългъг и труден път през зимата.

Повечето от феновете подкрепят Ван Гаал и считат, че отборът върви в правилна посока, но след първоначалния период на толерантност и сляпа увереност, част от тях вече не са толкова убедени.

Вярата на холандеца в собствената му философия сега се разглежда просто като инат и отказ да се коригира, за да се напасне към Висшата лига.

Ако холандецът не успее да изведе Юнайтед до Шампионската лига, със сигурност ще усети гнева на привържениците върху себе си.

Оценка 2 от 5


Резултати

Юнайтед претърпя само две поражения в 19 мача след загубата от Лестър - като гост на Манчестър Сити и при домакинското поражение от Саутхемптън, така че Ван Гаал със сигурност стабилизира кораба.

Шестте равенства отдалечиха „Червените дяволи” от върха, но имаше и някои важни победи - срещу Арсенал, Ливърпул и Саутхемптън - резултати, които Юнайтед не успя да постигне при Дейвид Мойс.

Равенствата срещу Астън Вила, Тотнъм и Стоук в средата на декември отново спряха инерцията, която Юнайтед бе натрупал, докато равенството за ФА Къп срещу Кеймбридж извади проблема с гостуванията отново на фокус.

Оценка 3 от 5


Заключение

Юнайтед направи прогрес под ръководството на Ван Гаал, но изключително бавен и мъчителен.

Домакинството на Лестър се явява ключово за тима на този етап от сезона и именно то ще покаже каква ще бъде посоката на „червените дяволи” от тук до края на шампионата.

Преди може би най-важния двубой за сезона - срещу Тотнъм на 14 март, на Юнайтед му предстои домакинска серия и само едно „опасно” гостуване на Уест Хем, на 7 февруари.

За всеки тим, гонещ класиране в Шампинска лига, поредица от мачове, която включва домакинства на Лестър, Бърнли и Съндърланд и визити на Нюкасъл и Суонзи, може да се разглежда като изключителна възможност за постигане на целта.

Но Юнайтед трябва да ги спечели със стил, който да докаже, че Ван Гаал наистина е на правилния път с този отбор.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички