Кошмарът на Европа започва: Кой и колко губи от Купата на Африка?


Кошмарът на Европа започва: Кой и колко губи от Купата на Африка?
Снимка: Официален сайт на Борусия (Д)

1699 0

Купата на африканските нации е турнирът, който всява най-голям ужас у футболните треньори в Европа. Провеждащият се в разгара на сезона шампионат започва днес и ще продължи до 5 февруари, лишавайки десетки клубове на Стария континент от основни играчи.

В турнира участват 16 отбора и общо 368 футболисти. Близо две трети от тях - 232-ма - играят в европейски клубове (от 28 държави). Шестима са свободни агенти, а останалите 130 са основно в Африка с изключение на шепа играчи в Близкия Изток, Китай, САЩ и Канада.

До неотдавна Купата на Африка беше повод за доста конфликти между големите европейски клубове и африканските футболни федерации.

Грандовете настоятелно призоваваха африканското първенство да се измести през юни, но без успех. (Вчера африканската футболна конфедерация отново обяви, че няма никакво намерение да мести турнира за лятото.)

Затова в последните години водещите европейски клубове започнаха все по-рядко да разчитат на африкански играчи. Сега най-потърпевши се оказват отборите, които се борят за елитният си статут.

През 2008 г. , когато "Челси" и "Арсенал" водеха ожесточена битка с "Манчестър юнайтед" за титлата във Висшата лига, Аврам Грант трябваше да се лиши за близо месец от Дидие Дрогба, Саломон Калу, Майкъл Есиен и Джон Оби Микел, а Арсен Венгер - от Коло Туре, Алекс Сонг и Емануел Ебуе.

"Не искам да изпусна титлата, защото играчите ми ги няма. Обикновено те се връщат много уморени и не ги губиш само за месец, а за много повече", заяви тогава Венгер. В същото време "Юнайтед", който впоследствие стана шампион с две точки аванс пред "Челси" и четири пред "Арсенал", не изпрати нито един играч в Африка.

Този път претендентите за короната в Англия ще усетят далеч по-безболезнено този ефект, въпреки че преди девет години европейските клубове изпратиха по-малко футболисти за африканския шампионат - 203-ма.

Лидерът "Челси" няма да се лиши от нито един свой футболист. В състава на сините има само един африканец - Виктор Моузес, но за щастие на Антонио Конте Нигерия изненадващо не успя да преодолее квалификациите и стабилността на десния му фланг няма да пострада.

Още два от претендентите няма да имат представители в Африка - "Тотнъм" и "Манчестър сити". "Арсенал" даваше доста африкански "жертви" през годините, но сега няма да може да разчита единствено на резервния опорен халф Мохамед Елнени (Египет).

"Ливърпул" ще загуби един от най-важните си играчи - Садио Мане, който свърши страхотна работа за Юрген Клоп, докато Фелипе Коутиньо бе контузен. Това обаче е "минимална щета" в сравнение с годините, когато Жерар Улие доведе цяла африканска колония на "Анфийлд".

"Манчестър юнайтед" също ще даде един играч - централния защитник Ерик Бейли. "Червените дяволи" обаче свикнаха с отсъствието му, тъй като котдивоарецът беше титуляр само два пъти в последните 11 кръга във Висшата лига.

В Испания първите три отбора - "Реал", "Севиля" и "Атлетико", нямат нито един представител в Африка. Четвъртият в класирането "Атлетико" (Мадрид) ще изпрати единствено дълбоката резерва Томас Партей (Гана).

В Германия само два тима от първата шестица ще усетят ефекта от африканския шампионат - "Борусия" (Дортмунд) и "Херта", които няма да разчитат на звездите си в нападение Пиер-Емерик Обамеянг (Габон) и Саломон Калу (Кот Д'Ивоар).

Съставите на "Байерн", "Лайпциг", "Айнтрахт" и "Хофенхайм" ще останат непокътнати. Бундеслигата има и предимство да започва по-късно втория си полусезон (20 януари).

Дори във френската Лига 1, където са мнозинството от най-добрите африкански футболисти, водещите клубове няма да бъдат толкова засегнати. ПСЖ ще се лиши само от Серж Орие, лидерът на "Ница" няма да разчита единствено на Жан Сери, a "Монако" ще трябва да се справи без Набил Дирар и Адама Траоре.

Противно на традициите, най-големите липси ще усетят в Серия А. Докато преди девет години от всички дивизии на Италия за Купата на Африка заминаха девет играчи, сега са само седем от първите четири отбора на качлото - Марио Лемина и Мехди Бенатия от "Ювентус", Фаузи Гулам, Омар Ел Кадури и Калиду Кулибали от "Наполи", Мохамед Салах от "Рома" и Кейта Балде от "Лацио".

Далеч по-критична е ситуацията при отборите, които водят борба за оцеляване през този сезон.

Шампионът на Англия "Лестър" трябва да се справи с тежката си ситуация без футболист №1 на Африка за 2016 г. Рияд Марез, рекордната покупка Ислам Слимани и наследника на Нголо Канте - Даниел Амарти. Малка утеха за Клаудио Раниери е, че поне ще запази Ахмед Муса заради отсъствието на Нигерия в Габон.

Последният в класирането "Хъл сити" се лиши от Дюмерси Мбокани и Ахмед Елмохамади. "Съндърланд" ще бъде без Дидие Ндонг, Уабхи Хазри и Ламине Коне. "Кристъл палас" също изпрати ключови играчи - Вилфред Заха и Бакари Сако.

"Уест хем" и "Стоук сити", които също не са далеч от чертата и през този сезон се представят доста под очакванията, дадоха жертви в лицето на Шейку Куяте, Андре Аю, Вилфред Бони, Маме Бирам Диуф и Рамадан Собхи.

От Испания за Африка заминаха футболисти, които играят предимно за отбори от долната половина - "Гранада", "Валенсия", "Ла Коруня", "Бетис", "Малага". Във Франция също най-потърпевши са изпитващи трудности през този сезон тимове като "Лил" (5 играчи), "Анже" (4), "Метц" (3) и др.

Източник: Дневник

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички