Конте я наложи, Венгер продължава да се мъчи, а Моу я отхвърли след 20 минути


Конте я наложи, Венгер продължава да се мъчи, а Моу я отхвърли след 20 минути
Снимка: Guliver/GettyImages

2349 0

Откакто Антонио Конте е в английския футбол, италианският специалист въведе схемата 3-5-2, прилагайки я изключително успешно в различните ѝ разновидности - 3-4-3 и 3-4-2-1. Моделът беше до толкова успешен, че промени мисленето на Арсен Венгер и той заложи на подобна тактика още в края на миналия сезон и продължава да я прилага, макар и с променлив успех. Дори Хосеп Гуардиола реши да играе с трима в линия в защита и явно беше въпрос на време Жозе Моуриньо да изпробва схемата в своя Манчестър Юнайтед.

Първият път беше крайно неуспешен, тъй като в тази схема Реал Мадрид буквално се подигра с Манчестър Юнайтед, преди "червените дяволи" отново да заиграят 4-3-3 и да се противопоставят далеч по-успешно срещу "краля на Европа". Тогава някои казаха, че схемата с трима защитници не се е получила заради класата на съперника, затова и Специалния реши да я изпробва срещу Бъртън за Купата на Лигата.

При резултат 3:0 до почивката Жозе Моуриньо извади Хуан Мата и пусна в игра Люк Шоу, който се настани на левия фланг. Матео Дармиан отиде вдясно, а Манчестър Юнайтед заигра в схема 3-5-2. Експериментът беше такъв провал, че Бъртън дори създаде няколко положения в началото на второто полувреме, а в нападение "червените дяволи" бяха далеч по-слаби в сравнение с първата част. Нямаше почти никакво движение на играчите, празните пространства не бяха умело използвани, а фланговете изобщо не работеха. Специалния до такава степен беше отчаян от резултата, че не бяха минали и 20 минути от началото на второто полувреме, че върна бързо схемата 4-3-3, на която бяха заложили 20-кратните английски шампиони в началото на двубоя.

Смело можем да заявим, че Специалния едва ли ще се обърне отново към схема с трима защитници в линия и халф-бекове. Или поне докато не осигури на състава си играчи като Моузес и Алонсо от Челси, които могат неуморно да оперират по целия фланг.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички