Клоп "отключи" магията на Роберто Фирмино


Клоп "отключи" магията на Роберто Фирмино

2243 0

Мнозина побързаха да обявят Роберто Фирмино за трансферна издънка в и без това неуспешния за Ливърпул трансферен прозорец на лято 2015. Привличането му породи сериозно полемики сред феновете на "Анфийлд", тъй като беше платена сума в региона на 40 милиона евро за играч, който се е доказал единствено в немския средняк Хофенхайм. И началото за Фирмино не беше обещаващо. Той търкаше скамейката под ръководството на Брендън Роджърс, рядко попадаше в стартовия състав, а смяната от немския към английския футбол определено не се отразяваше добре на иначе обещаващия бразилски талант.

Последва обаче идването на Юрген Клоп, който обожава футболисти от тима на Фирмино - бързоподвижни, които боравят отлично с топка в крака и показват високо футболно IQ. От назначаването на немския специалист в началото на октомври до ден днешен Фирмино е бил резерва едва в 4 мача на Ливърпул, като е използван почти на всяка позиция в нападението на тима.

Играта му беше на приливи и отливи, а често отнасяше и критики от коментатори и анализатори на английското първенство, които се чудеха защо се дава такъв кредит на доверие на Фирмино. Клоп обаче е единственият човек на Острова, който е наблюдавал изкъсо изявите на бразилеца и е бил наясно с неговите качества. Единственото, от което Фирмино имаше нужда, беше време. Време на терена. И Клоп му го даде без изобщо да се поколебае.

Благодарение на доверието на бившия треньор на Борусия Дортмунд, сега Роберто Фирмино е незаменим в състава на Ливърпул. Той е сред най-добрите на терена за "червените", а статистиката го доказва. Бразилският нападател има 7 гола и 4 асистенции на своята сметка от старта на календарната година и е с основна заслуга отборът да се намира на само 6 точки от зона "Шампионска лига". Приносът му в нападение можеше да е и още по-голям, но той все още подобрява собствената си ефективност в ударите към вратата, а освен това съотборниците му не рядко пропиляват шансовете, които им "генерира" футболният интелект на Фирмино.

24-годишният бразилец вече се аклиматизира към английския футбол и това вещае много сериозни неприятности за съперниците на Ливърпул. Сухата статистика показва, че той е сред най-креативните футболисти изобщо в лигата, след като е създал и 43 възможности за гол пред своите съотборници, изпреварвайки играчи като Санчес, Агуеро, Рууни и други именити футболисти от Висшата лига. Дори приносът му в защита е голям, като през сезона има спечелени 83% от единоборствата, в които е участвал.

Фирмино може и да не започна добре сезона, но набира скорост и вече е незаменим за Клоп и Ливърпул. Въпросът вече е ще съумеят ли на "Анфийлд" да се възползват от това?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички