Играчът, който е напът да коства титлата на Ливърпул


Играчът, който е напът да коства титлата на Ливърпул
Снимка: Getty Images/Guliver

8957 0

29 години - точно толкова е периодът, в който най-титулуваният английски клуб не успява да се докосне до най-ценното отличие на Острова - Висшата лига. И макар "червените" от Мърсисайд да се славят с безграничната си доминация в английския шампионат, то в последните години, по-конкретно 29, тази слава бе заличена до степен, определяна като посредствена.

Ливърпул имаше своите блестящи мигове, а и шансове да прекрати неприятната серия без триумф. Шансове, които бяха повече от отлични, а се пропиляха с лека ръка. Причините са много, но фактите са, че мърсисайдци така и не спечелиха Висшата лига в този дълъг период. Но пък отново имат тази възможност, която този път се явява много по-важна от предишните.

През тази година не става въпрос просто за титлата в Англия. Да, трофеят със сигурност ще зарадва всеки един, който дава мило и драго за Ливърпул, но подобен успех би бил далеч по-ценен. Ще постави край на един мрачен епизод от историята на клуба, епизод, считан за прокълнат от някои, а от други - чиста липса на късмет.

Да се пребориш за Висшата лига, означава да покажеш воля, постоянство и характер в продължения на цели 38 мача. Именно това превръща първенството в толкова ценно отличие за всеки клуб на Острова. А големият проблем на Ливърпул в последните години са именно постоянството, а и широчината в състава.

Мърсисайдци започнаха отлично кампанията, като се задържаха за най-дълъг период от време без поражение - за да дойде мачът срещу Манчестър Сити на "Етихад", загубен с 2:1 (единствена загуба за "червените" и до днес). Поражението от "гражданите" обаче изигра и своя символичен повратен момент за Ливърпул в шампионата.

Започна серия, в която Ливърпул така и не успя да покаже убедителна игра. Две трудни победи (с един гол разлика) срещу непретенциозните отбори на Брайтън и Кристъл Палас затвърдиха преднината на "червените" на върха, но отпадането от ФА Къп от Улвърхемптън показа, че нещо не е наред в тима на Юрген Клоп.

Последва мини криза от равенства: в рамките на шест двубоя от първенството Ливърпул допусна четири равенства, което на практика означаваше, че мърсисайдци загубиха осем точки за твърде кратък период от време - недопустимо за отбор, който има амбициите да печели титлата в Англия.

Две от равенствата дойдоха срещу съставите на Манчестър Юнайтед и Евертън, но и двата мача спокойно можеха да бъдат спечелени от Ливърпул. При загубата на тези точки, а и в останалите мачове, до които "червените" се добра трудно до успеха, си пролича липсата на креативност и отсъствието на играч, който да влезе и промени развоя на събитията на терена.

Ливърпул разполага с такъв играч, но в последните си осем шампионатни двубоя той не се е появил нито веднъж като титуляр в състава. Мнозина го определят като "златна" резерва", която е способна да донесе нужния заряд на тима с играта си, но в последно време Юрген Клоп го пуска във все по-късен етап от мача - ако въобще го пусне.

СИНДРОМИТЕ "КАПИТАН" И "ЗВЕЗДА" - ДВАТА ПРОБЛЕМА В ИГРАТА НА ЛИВЪРПУЛ

Неговото име е Джердан Шакири, а приносът, който носеше швейцарецът през първата половина от сезона, е неоспорим. Акостирайки на "Анфийлд" през лятото като същинска кражба на мърсисайдци, Шакири бързо показа, че заслужава да бъде в редиците на Юрген Клоп.

Бившият играч на Байерн Мюнхен "изкова" собственоръчно няколко победи на своя отбор, докато прословутото нападателно трио Мане-Фирмино-Салах гледаше кротко отстрани - впрочем, както неведнъж през този сезон. Именно абсурдно бързата адаптация на Шакири към играта на Ливърпул го превърна в любимец на феновете, а когато се появи на терена, "Анфийлд" знае, че темпото на мача ще бъде променено.

Каква е причината за все по-рядката поява на Шакири в тима - никой не знае. Дали е конфликт с мениджъра, или просто Клоп смята, че на този етап няма нужда от швейцареца, е въпрос без отговор - поне засега. Но немският специалист със сигурност ще трябва да отговаря за действията си, ако мърсисайдци изпуснат нов мач по пътя към титлата, в който обратът е бил постижима цел, а Джердан Шакири - ключът към него.

Последни седем тежки мача до края на сезона. Мачове, които ще бъдат преживяни с голяма емоция както от феновете на тима, така и от самите играчи. Мърсисайдци нямат право на повече грешки, след като преотстъпиха инициативата на "небесносините". А трудни моменти със сигурност ще има. Въпросът е как Юрген Клоп ще се справи с тях и дали ще се довери на Джердан Шакири - играчът, който може да даде импулса в играта на "червените", а и да донесе така бленуваната титла на "Анфийлд".

Автор: Стефан Йорданов

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички