Геният на Бербатов възроди Тотнъм и после го закопа


Геният на Бербатов възроди Тотнъм и после го закопа
Снимка: Getty Images / Guliver

4350 0

"Въпреки че не се усеща, цяло десетилетие мина, откакто Димитър Бербатов се присъедини към Тотнъм. Покупката за 10.9 милиона паунда от Байер (Леверкузен) беляза революционен период за "шпорите", който продължава и до днес.

И все пак, освен от игрите в Шампионска лига - включително финала през 2002 година - както и мнението на някои експерти от Бундеслигата, повечето фенове на Тотнъм не бяха особено запознати с новия играч.

Това беше период, в който нямаше Туитър, а и преди 10 години германският клубен футбол бе много по-недостъпен за англичаните, отколкото е сега. За щастие, един сайт се оказа много полезен на феновете - YouTube - защото именно от там те се запознаваха с качествата на Бербатов.

Бербатов тогава беше един от най-добрите в YouTube, а и най-търсените, като действията му на терена се обсъждаха от феновете на базата на 5-минутни клипчета. Едно определено правеше сериозно впечатление - гола му за Леверкузен срещу Рома в Шампионска лига.

Тогава той с едно докосване овладя топката, със следващото по крайно елегантен начин прехвърли съперинка, а с третото прати "падащ лист" в далечния ъгъл на вратата. Гол, с който и Денис Бергкамп би бил горд. Този играч бе наистина фантастичен.

В своя сравнително кратък период при "шпорите" нямаше емоция, която да не се свързва с Бербатов - изумление, ярост, любов, гняв, радост, тъга и в последствие омраза. Той беше олицетворение на клуба, който по това време се лашкаше между великолепието и безумието. В един мач Бербатов би танцувал небрежно между традиционно силни европейски защити, но в друг би напълно изчезнал на терена, и то в домакинство, което би трябвало рутинно да се спечели.

Периодът на Бербатов в Тотнъм включваше славни моменти и мигове на брилянтност, но в крайна сметка донесе разочарование по един поетичен начин, дори и феновете да не са много съгласни с последното определение.

Тогава Тотнъм не беше онзи клуб, който обикновено е около топ 6 и класиране в топ 4 не е чак толкова изненадващо. Тотнъм тогава тъкмо се бе върнал в евротурнирите след ера на класирания в долната половина на таблицата и с неубедителни чуждестранни трансфери.

След като Сергей Ребров пристигна с репутацията на победител в Шампионска лига, а след това разочарова тотално, то Бербатов бе нещото, от което феновете се нуждаеха, ако не и копнееха.

Отборът на Мартин Йол тъкмо бе завършил на 5-то място, когато Бербатов дойде, а феновете бяха свикнали повече да гледат хора като Шон Дейвис и Майкъл Браун. Бербатов донесе блясъка.

Той започна бавно в първенството, но в последствие 25-годишният нападател намери формата си в турнира за Купата на УЕФА. Неговият неглижиран стил прилягаше повече на тази надпревара, отколкото на забързаната Висша лига. Веднъж вече адаптирал се, обаче, нямаше по-вълнуващ играч за гледане от него в шампионата.

Като далеч най-талантливия футболист на Тотнъм, Бербатов бързо наложи тих авторитет. Искаше да му бъде подадена топката не с крясъци, а с елегантно махане на ръка. О, да, той наистина беше арогантен, но почти приличаше на кралска арогантност.

Заформи добро партньорство с Роби Кийн, с което помогна на ирландеца да изживее най-силния период в кариерата си. По това време двамата се допълваха идеално, противоположностите се привличаха и привличаха вниманието.

Кийн вършееше по терена без да спира, за да си поеме въздух, докато Бербатов отказваше да се изпоти, единият ангажираше защитниците с енергията си, а другият диктуваше играта без да я изразходва. Разбирането по между им беше инстиктивно, като двамата изглеждаха сякаш получават еднакво удоволствие, когато си асистират по между си, както и когато бележат.

Бербатов беше топ голмайстор на "шпорите" и в двата си сезона при тях. Той беше ключова фигура в отбора, дори незаменим. Начина, по който играеше, увереността във всяко докосване, беше зарязаващ. Съотборниците му изглеждаха по-смели, феновете посмяха да мечтаят отново. Второ поредно финиширане на пето място - по това време бе сметнато за голям успех, а не за разочарование - това обещаваше нещо дори по-велико.

Още в първия си сезон Бербатов стана голмайстор на „Тотнъм“. Вкара 12 гола във Висшата лига и общо 23 във всички турнири. Благодарение на попаденията му „шпорите“ завършиха на пето място на Острова. Феновете вече знаеха, че имат нещо, което другите нямат - играч, който вълнува и дава надежда за по-добри времена. И бяха прави.

Месеци по-късно „Тотнъм“ отстрани „Арсенал“ за купата на Лигата на полуфиналите с общ резултат 6:2 в двата мача, а на финала победи „Челси“ с 2:1. Едно от попаденията вкара Бербатов. В първенството „шпорите“ завършиха чак 11-и с голмайстор... българската деветка. За две години Бербатов се превърна в любимец на публиката, символ на отбора, сърцето на клуба... И изведнъж всички знаеха, че неизбежното ще се случи.

„Манчестър Юнайтед“ бяха отчаяни. Те направиха и невъзможното да подпишат с Димитър. Въпреки опитите да бъде игнориран интересът от „Олд Трафорд“, това само направи трансферът още по-задължителен за сър Алекс Фъргюсън. Специалистът нееднократно е заявявал, че когато една сделка е трудна за осъществяване, значи тя трябва да бъде направена на всяка цена. Така и стана.

„Юнайтед“ плати рекордните за клуба 30,75 млн. паунда за Бербатов. Това обаче не бе най-страшното за феновете на „Тотнъм“, чиито сърца бяха разбити. Големият кошмар се състоеше най-вече в това, че българинът сложи край на ера, която сам започна. Напусна и Роби Кийн в посока „Ливърпул“, а няколко месеца по-рано това стори и Джърмейн Дефо към „Портсмут“.

Мечтите и надеждите на феновете бяха разбити. Дарън Бент и Роман Павлюченко изобщо не успяха да заместят напусналите. Сделката за Бербатов бе осъществен в последния ден от трансферния прозорец, а това направи болката от раздялата още по-силна. Феновете на „Тотнъм“ започнаха да се питат какво щеше да се случи, ако българинът водеше атаката, а зад него действаше новопривлеченият Лука Модрич.

А в атака рамо до рамо с новоизгряващата световна звезда Гарет Бейл? Едно е сигурно - никога няма да разберем. Бербатов научи новото поколение играчи в „Тотнъм“, че трябва да мечтаят. И като истински творец българинът показа, че всяка приказка има своя грозен край. Ако го попитате дали е така, сигурен съм, че отговорът на Димитър Бербатов ще бъде... само едно помахване с ръка.

Радж Бейнс, списание "ForForTwo"

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички