Безпрецедентно! Манчестър Сити с нечуван требъл след 6-голова наказателна акция


Безпрецедентно! Манчестър Сити с нечуван требъл след 6-голова наказателна акция
Снимка: Guliver/GettyImages

3973 0

Безпрецедентният за английския футбол требъл е факт. Манчестър Сити не просто спечели, а изпепели Уотфорд във финала за ФА къъп и след немислимото 6:0 над "стършелите" "гражданите" ще ликуват с първия требъл в историята на Англия при мъжете (женският тим на Арсенал го е постигал през 2007 година).

Головото шоу започна в 28', когато Давид Силва вкара първия си гол за 2019 година, а до края на полувремето Стърлинг се разписа за 2:0, но от голлинията, отнемайки гол на Габриел Жесус.

През второто полувреме Де Бройне се появи на терена и веднага в 61' се разписа за 3:0, а след това асистира на Жесус за 4:0. В последните 10 минути на мача Стърлинг вкара два бързи гола, реализирайки своя хеттрик.

Така след 6:0 Манчестър Сити изравни рекорд от преди 116 години за най-убедителна победа (6:0 над Дарби Каунти). Освен това за "гражданите" подобриха постижението на Челси от 1970 година, вкарвайки 26 гола. И най-важното - "небесносините" спечелиха първи домашен требъл в историята на британския футбол. Те сториха това, след като спечелиха Висшата лига в луда надпревара, наваксвайки 7 точки пасив спрямо Ливърпул, както и Купата на Лигата, дошла след успех във финала над Челси след изпълнение на дузпи.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Манчестър Сити установи контрол върху срещата от самото начало. "Гражданите" пресираха дълбоко, докато Уотфорд избра твърде дефанзивна схема, която не предполагаше редовно напускане на собствената половина. Планът на символичните гости обаче се провали.

В 26' Докуре загуби топката в центъра и Сити организира бърза контраатака. УДарът на Стърлинг беше блокиран, но Силва надигра във въздуха Фемения, а след това пък също с глава Стърлинг изведе испанеца в наказателното поле. Плеймейкърът нанесе категоричен удар по диагонала и вкара първия си гол за 2019 година - 1:0!

12 минути по-късно преднината на Сити стана в пъти по-сериозна за преодоляване. Бернардо Силва центрира перфектно към дясната греда, Гомес не се намеси добре, а Жесус засече към опразнената врата. От голлинията обаче Стърлинг лиши своя съотборник от гол, засичайки топката - 2:0 за "гражданите".

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Уотфорд се хвърли в смели атаки и имаше няколко много опасни центрирания към пеналтерията на Сити. "Гражданите" обаче се възползваха максимално от свободните пространства и в 61' срещата беше решена. Жесус се пребори в центъра на терена с Хюз и веднага си размени подавания със Стърлинг. Бразилецът се устреми към пеналтерията и изведе де Бройне сам срещу вратаря. Той преодоля Гомес, малко се забави, но в крайна сметка избегна защитник, застанал на голлинията, и реализира - 3:0 за шампиона на Англия.

Само няколко минути по-късно Де Бройне изведе брилянтно Жесус сам в половината на съперника. Бразилецът запази концентрация, нахлувайки в наказателното поле, и плъзна топката под плонжа на Гомес - 4:0 за абсолютния доминатор на Острова.

"Гражданите" нямаха никаква милост и, въпреки че намалиха темпото в играта си, стигнаха до 5-и гол. В 81' Бернардо Силва смело отляво в наказателното поле, като се възползва от това, че защитниците очакваха комбинация със Сане. Той си освободи просторанство и подаде пред малкия пеналт за Стърлинг, който нанесе точен удар - 5:0 за Манчестър Сити.

3 минути преди края Рахим Стърлинг оформи своя хеттрик. Де Бройне подаде от крилото за нападателя, чийто първи удар беше отразен от Гомес, а и се удари в гредата, но бързоногият футболист стигна до кълбото и реализира за 6:0.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Компани, Лапорт, Зинченко, Гюндоган, Силва, Марез, Бернардо, Стърлинг, Жезус

Уотфорд: Гомеш, Фемения, Каткарт, Мариапа, Холебас, Капу, Дукуре, Хюз, Перейра, Деулофеу, Дийни

ПРЕДИ ДВУБОЯ

ФА къп е единственият трофей, който Гуардиола все още не е печелил начело на Манчестър Сити. Нещо повече - "гражданите" не са печелили трофея от 2011 година насам, а за последно бяха на финал през 2012 година. Сега обаче и отборът, и Гуардиола могат да влязат в историята, след като вече спечелиха Висшата лига и Купата на Лигата.

За Уотфорд това ще е втори финал, като първият беше през 1982 година. "Стършелите" тогава загубиха, но ще се надяват, че ще поднесат една от най-големите изненади в английския футбол, побеждавайки супер отбора на "небесносините".

Очаквайте стартовите състави към 18:00 часа!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички