Фернандеш е 12-ият трансфер на Моуриньо от португалското първенство, вижте кои са другите 11


Фернандеш е 12-ият трансфер на Моуриньо от португалското първенство, вижте кои са другите 11
Снимка: Getty Images/Gulliver

1996 0

Малко по-рано през деня Жозе Моуриньо официално осъществи първия си входящ трансфер като мениджър на Тотнъм, след като привлече в тима на „шпорите“ халфа на Бенфика Жедсон Фернандеш, който идва под наем за 18 месеца. Моуриньо обожава да пазарува играчи от родината си, като 21-годишният Фернандеш е 12-тият футболист от Примейра лига, който Специалния привлича в клубните отбори, които е водил, след като напусна Португалия през 2004г. А ето и кои са останалите 11.

Още с идването си в Челси през 2004-та година Моуриньо напазарува сериозно от Португалия. Тогава Специалния взе в тима от Западен Лондон бранителите Пауло Ферейра и Рикардо Карвальо от Порто, халфа Тиаго Мендеш от Бенфика и младата надежда на Пеняфиел Нуньо Мораеш. В крайна сметка Ферейра и Карвальо се оказаха сериозна част от новата история на Челси, Тиаго стана шампион на Англия, но бързо напусна в посока Лион, а Мораеш така и не успя да разгърне потенциала си. В следващия си клуб Интер Жозе Моуриньо привлече голямата звезда на Порто по онова време Рикардо Куарешма. Крилото обаче не впечатли на „Джузепе Меаца“ и бързо бе отпратен под наем в други отбори.

Специалния започна престоя в следващия си тим Реал Мадрид с трансферирането на младата звезда на Бенфика Анхел Ди Мария, а година по-късно от същия клуб бе привлечен и направилият силно впечатление по време на световното първенство през 2010-та Фабио Коентрао. Ди Мария се оказа страхотен трансфер за „Кралския клуб“, като крилото изкара 4 години на „Бернабеу“ и спечели Ла Лига и Шампионската лига. Коентрао имаше някои силни сезони и въпреки че спечели доста трофеи с Испания, бе предимно в ролята на резерва на Марсело на левия бек. При завръщането си в Челси през 2013г. Моуриньо отново реши да пазарува от Португалия, като взе от Порто младият ганаец Кристиан Атсу, който обаче разочарова. За сметка на това следващата година Специалния привлече Неманя Матич от Бенфика, който бе един от ключовите играчи на Челси в рамките на 3 години и помогна на тима да стане 2 пъти шампион на Англия, като дори впоследствие последва Моуриньо в Манчестър Юнайтед.

По време на престоя си при „червените дяволи“ Моу се отчете с още две попълнения от Примейра лига – Виктор Линдельоф от Бенфика и Диого Далот от Порто. И докато шведът се превърна в титуляр в центъра на отбраната на тима, за Далот все още не може да се даде оценка за представянето му.

А ето кога се очаква да се върне един от ключовите играчи за Моуриньо в Тотнъм Хари Кейн.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички